Automatisk focus-stacking og meget andet – næsten gratis.

Hvis man har en forholdsvis ny Android telefon, har man måske allerede en fjernbetjening, som kan styre kameraet, vise live view på skærmen og optage time laps, lave automatisk focus-stacking og meget mere.

 ------------------------------

På NFD-turen den 10. august til Kværkeby Mose viste jeg, hvordan man kunne optage automatisk focus-stacking med enkle midler. Jeg lovede at skrive om hvordan.

Jeg vil advare om, at beskrivelsen er en lille smule nørdet. Hvis man går i gang, skal man være forberedt på at eksperimentere lidt og hente informationer på nettet. Men det er sjovt!

 Man skal bruge:

 • En forholdsvis ny Android smartphone, en af topmodellerne fra Samsung, HTC, LG eller andre.

 • En ledning til ca. 50 kr. (OTG connector/USB host connector)

 • En gratis eller næsten gratis app, fx Dslr Dashboard

  Der findes flere apps, vist endnu flere til Canon. På nettet kan man finde meget nyttig information. Men tjek, om app'en understøtter dit kamera.

  Disse apps er baseret på, at man forbinder telefonen med kameraet med teknologien 'OTG' (On The Go), som også kaldes 'USB host'. Det går ud på at 'vende USB-stikket om', så telefonen opfører sig som en computer.

  Ledningen

  Ledningen kan købes i computerbutikker. Den hedder en 'OTG connector' eller 'USB host connector'. I den ene ende er der et micro-USB-stik, der skal passe i telefonen. I den anden ende er der et hun USB-stik. Man bruger så den USB-ledning, der fulgte med kameraet, til at tilslutte kameraet.

  Hvilke telefoner understøtter OTG?

  Man skal ikke regne med, at sælgerne af telefonerne ved ret meget om hvilke telefoner og tablets, der understøtter OTG (USB host). Men jeg tror, at alle topmodeller, der er et par år gamle eller nyere, understøtter OTG (USB host). Android-versionen skal være mindst 4.0. Der findes en gratis app, der kan tjekke understøttelsen. Appen hedder 'USB Host Diagnostics', og man skal have et USB-connector kabel og fx et USB memory stik for at gennemføre tjekket.

  Andre muligheder

  Hvis man har en i-Phone eller i-Pad er det ikke helt så let. De har ingen USB-tilslutning, og man er nødt til at bruge en trådløs løsning, der er dyrere og lidt mere kompliceret. De fleste trådløse løsninger er baseret på WI-FI, og de virker som udgangspunkt kun på steder, hvor der er en trådløs router i nærheden. Men der findes batteridrevne trådløse routere som fx TP-Link TL-MR3040 til ca. 300 kr., som kan sluttes til kameraet med USB. Og så skulle man være klar til WI-FI i marken. Det kan også bruges til Android-telefoner, men det her jeg ikke prøvet.

  Vejledning til appen


 • Appen Dslr Dashboard kan hentes helt normalt på Play Butik og er rimeligt selvforklarende. Man kan finde demoer og vejledning på nettet. Der findes også en lille e-bog der giver god information.

 • Bogen (fra Kindle) indeholder beskrivelse af mange andre spændende muligheder. Se mere om den her: http://www.amazon.com/Instant-Guide-Dashboard-Dmitri-Popov-ebook/dp/B005H86Y9G

  Hvad jeg har fundet frem til

  Noget af det, jeg har fundet frem til med mine kameraer, er følgende:

 • Det hele virker på D800 og D700, men på D300 virker Live View og fokuskontrollen ikke
 • Udløserkontrollen skal stå på S (enkeltbille), men mindre man vil tage en serie af samme billede. Ved indstilling C styres antallet af den 'burst mode' værdi, man sætter i app'en (startværdi 3).
 • For D700 skal AF knappen stå på AF-C - ellers virker fokusfunktionen ikke og Live View skal være sat til tripod mode - ellers virker Live View ikke.
 • Som sagt: Man skal eksperimentere lidt. Det er 'prisen' for en gratis eller næsten gratis løsning.

  Se også tråden på forummet ”Snak om udstyr” hvor du kan stille spørgsmål til undertegnede og emnet kan diskuteres.

  God fornøjelse!

  Søren Klostergaard