Gnuernes vandring, et syn man aldrig får nok af.

Af Lis Bølling & Jens Rasmussen

Artiklen blev bragt første gang i NFD-medlemsbladet no. 36 maj 2005 og før vi blev digitale, så billederne er fra en Kenya safari i 2009.

Tanzania januar – februar 2005.

Endnu en gang har vi pakket vores kufferter og draget til Tanzania for at opleve synet af de 2,5 millioner gnuer og tusinder af zebraer der er på vandring i det store Serengeti økosystem.

Navnet Serengeti betyder på masaisprog ”de uendelige sletter” og den 14.763 km² store Serengeti Nationalpark er en del af det ca. 40.000 km² (Danmark 43.000 km²) store økosystem hvor græsæderne – gnuer, zebraer og gazeller – frit kan vandre mellem de forskellige nationalparker og reservater i Tanzania og Kenya.

Gnuerne vandrer året rundt i det store økosystem hvor de følger regnen. Har det regnet er der frisk græs. Er der frisk græs er der mad til gnuerne og de andre græsædere.

I januar – februar skulle gnuerne normalt være i det sydlige område af økosystemet, på det såkaldte ”short grasplain” i Ngorongoro Conservation Area, hvor de føder deres unger i perioden fra februar frem til marts alt efter vejrforholdene.

Hvis det har regnet og der er rigeligt med græs på ”the short grasplain” er der stor chance for at gnuer, zebraer og gazeller vil være at finde der i stort antal. Omvendt hvis regnen er udeblevet, vil der måske kun være enkelte individer at se på disse enorme græssletter.

Inden vi kom til rejsens hovedmål havde vi været i Tarangire Nationalpark, en park hvor elefanterne søger hen i den tørre tid for der er altid vand at finde i Tarangire floden. Vi så op mod 400 elefanter i alle størrelser, nyfødte der var et par dage gamle til voksne hunner og store enlige hanelefanter.

Vejret der var ekstremt varm, op til 38º i skyggen, ikke en sky på himlen for pludselig at ændre sig til en kraftig tordenstorm med kæmpe hagl, og akacietræerne væltede omkring ørene på os. Dyrene nød nok mere denne vejrændring end vi gjorde.

Da vi efter 4 dage forlod Tarangire Nationalpark, var det med spænding vi satte kursen med Serengeti området. Ville vores tidsplan holde stik. Var gnuerne kommet til græssletterne. Det havde måske været en for stor satsning, at rejse så langt væk for at opleve gnuernes vandring og måske ikke se så meget som skyggen af en gnu. Det har vi oplevet før.

Da vi en af de sidste dage i januar passerede græssletterne på vej til vores lodge ved Lake Ndutu, så vi kun spredte småflokke af gazeller og ingen gnuer og zebraer.

Nå, vi skulle tilbringe 5 dage i området så vi var trods alt fortrøstningsfulde, vores satsning skulle nok lykkes.

Næste dag kørte vi med store forventninger og bange anelser fra lodgen og ud på græssletterne for at konstatere, at der havde det regnet en del i løbet af natten.

Det første vi stødte på var nogle dovne hanløver der dårligt gad værdige os et blik, et par sky ørehunde og en flok flotte giraffer.

Efter et par timers kørsel, kunne vi pludselig se en sort bræmme ude i det fjerne der fyldte hele horisonten i 180º.

Var det gnuer? Skulle vi virkelig være så heldige at se dette skue den første dag. Efter et par times venten kom den første kile af gnuer vandrende hen mod os og passerede vores Landcruiser på få meters afstand. Vi blev holdende på det samme sted et par timer, og gnuerne blev ved med at komme i tusindtal skulder ved skulder konstant i bevægelse, et syn man aldrig bliver træt af, et syn der hverken kan beskrives i tekst eller billeder, et syn der skal opleves.

Det var fantastisk at tænke på, at inden for et par uger ville der være kommet mellem måske ½ og en hel million flere gnuer på græssletterne til trods for, at en stor del af de nyfødte gnuer ender som føde for rovdyrene.

Dagen efter kørte vi ud på græssletterne igen og denne gang havde vi gnuer hele 360º rundt om bilen stadig vandrende, ædende og konstant ”snakkende”, ”fightende” hanner og kåde legende unger fra sidste år. Så vi ynder at sige, at vi har set samtlige 2,5 millioner gnuer.

De næste par dage tilbragte vi blandt de store flokke af gnuer, zebraer og gazeller og hvad det lokker til af kødædere som løver, geparder, hyæner, sjakaler og flere forskellige gribbe arter.

Vores satsning havde været vellykket. Vi havde set det vi var kommet efter og havde forhåbentlig fået bare nogle enkelte gode skud i kassen.

Vi tog i alt 86 diasfilm på vores rejse i Tanzania, så vi overvejer kraftigt at konvertere til det digitale medie.

 Fotoudstyr: Sony a700 / Minolta AF 300/4 APO + 1,4 Converter