8 Nfd’ere i Himmelev grusgrav

Meningen var, at vi skulle kunne tage modlysbilleder af den lille, sjældne og flotte biblomst, så derfor var det en aftentur med mødetid kl. 18,30 – men der var nu ingen sol 🙂

Jette og John havde arrangeret, og der kom medlemmer fra både Falster og det nordligste Nordsjælland.
Vi fandt ret hurtigt den første blomst – og vi, der ikke havde set den før, var noget forundrede over, hvor lille den egentlig var.

Vi mødte nogle botanikere, der fortalte, at der for et par år siden var fundet over 600 blomster i området – men vi fandt dog kun 6 på en skråning ned mod en af søerne i grusgraven.

Det var dog også godt nok til gode billeder, som vi alle fik.
Herefter gik vi en tur i det smukke område, hvor de fleste af os aldrig havde været før.

 

Tak til Jette og John for at arrangere turen.

 

Tekst og foto Carsten Siems

De seneste nyheder

Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere
Fototure til Mellemamerika

22-09-2023

14. september blev der i NFD Øst holdt to foredrag om fototure til Mellemamerika; til Costa Rica og...

Læs mere
Fine edderkopper, men strejkende bier….

21-08-2023

Tekst og foto: Carsten Siems Der var onsdag 16/8 tur til Hellebæk og ”Rusland”, der som bekendt...

Læs mere
Guldsmedetur til Sandskredssøen i Gribskov

14-08-2023

Tekst: Ib Fagerlund Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund Søndag den 13. august 2023 mødte fjorten f...

Læs mere
Tur til Melby Overdrev

19-06-2023

Tekst: Ole Laursen Foto: Carsten Siems og Ole Laursen Der er ikke meget liv på overdrevet for tiden...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Børstingerød Mose den 13. juni

13-06-2021

10 friske NFD’er var mødt op til turen rundt i den spændende Børstingerød Mose.
Vi startede med at kigge på Blåbåndet pragtvandnymfe ved åen bag rensningsanlægget. De vimsede livligt rundt lige nedenfor broen og blev flittigt fotograferet.

 

Blåbåndet pragtvandnymfe (han)

Derefter gik vi den korte tur hen til dagens virkelige attraktion – Mørk pletvinge. Det var noget blæsende, så vi var spændte på, om de var til at komme i nærheden af. Men det var absolut intet problem. Der fløj mindst 20 eksemplarer rundt, og de var flinke til at sætte sig tæt på stien.

Den yderst sjældne Mørk pletvinge

Turen fortsatte så ind i selve mosen, dog med stop undervejs, da der sad en masse sjove insekter i vegetationen langs vejen. Bl.a. skorpionsfluer, bladhvepse, kardinalbiller, langhornsmøl osv.

Sorthovedet kardinalbille

Inde i mosen var der et sandt mylder af forskellige vandnymfer – mange i parring. Ved vandhullerne så vi flere guldsmede – Fireplettet libel, Stor kærguldsmed, Håret mosaikguldsmed, Grøn smaragdlibel og flere til. Også et par snoge og en grøn frø som prøvede (forgæves) at snige sig ind på vandnymferne. Der blev selvfølgelig fotograferet på livet løs.

På vejen tilbage så vi Blishøns på rede og stadig flere guldsmede.
Vi sluttede med en pause på bænkene nær de sjældne sommerfugle og fik diskuteret dagens oplevelser. Men så var der også gået næsten fire timer inden vi var tilbage ved bilerne.

En rigtig dejlig dag med mange gode naturoplevelser!

Læs mere
Vandrefalke ved Stevns

07-06-2021

Sommervejret, vandrefalkene og det gode humør var med os på NFD’s vandrefalketur til Mandehoved på Stevns klint søndag eftermiddag d. 6. juni 2020. 12 NFD’er mødte op med kameraer, komfortable stole, tålmodighed og med store forventninger om at se klodens hurtigste væsen.

Den første vandrefalk var slet ikke en vandrefalk, men en tårnfalk, som havde fanget et firben.

Vi forventede at både se og høre de voksne vandrefalke i området. Det holdt også stik, men de kom ikke så tæt på, som man kunne ønske sig. Billederne af vandrefalken blev derfor oftest langskud.

Katja havde udforsket området i ugerne forinden og kunne udpege stedet, hvor man kunne se to snart flyvefærdige unger, hvis man turde satse liv og lemmer.

Der er frit fald ned herfra, og man vil næppe overleve faldet. Det må frarådes at gå ud på den ret stejle afsats – især, hvis det blæser, er vådt, man ikke har skridsikkert fodtøj eller man ikke er sikker på fødderne.

De dumdristige fik dog mulighed for at se ungerne på redepladsen og en sjælden gang de voksne bringe bytte til ungerne.

Afstanden er mere end 100 meter, så vi forstyrrede ikke falkene, men til gengæld kunne det være svært at få god billedekvalitet, når ungerne, som stadig har lidt dun tilbage, trænede deres vinger.

Der var også mulighed for at se de voksne flyve bytte til reden fra den nordlige ende af området, men her er afstanden lidt over 200 meter.

Til gengæld er den nordlige plads langt mere sikker. Der er en fin udsigt til området fra den nordlige plads.

Udsigten skæmmes af udskibningsbroen fra det nærliggende kridtbrud. I det fjerne kan man Stevns fyr gennem varmedis og anden uklarhed.

Der er 4 vandrefalkepar langs Stevns klint, hvor et par holder til i nærheden af fyret. Vandrefalken kan ikke byggge rede selv, men er afhængig af en højt beliggende afsats eller anden platform, der kan bruges som rede. Der er sat redekasser op flere steder i landet på høje bygninger, men det er mere charmerende at se dem i naturlige omgivelser. Vandrefalken var indtil 2002 helt forsvundet som ynglefugl i Danmark, men i 2002 genindvandrede den på den nærliggende Møns klint. Siden er bestanden steget støt og sidste år (2020) fik de mindst 17 ynglepar i Danmark  mindst 41 unger på vingerne.

Ungerne på Stevns klint vil forlade reden omkring en uge efter vores besøg, hvorefter man med lidt tålmodighed og held kan opleve de tillidsfulde unge falke på Stevns klint uden at risikere liv og lemmer på farlige afsatser. Denne smukke, unge falk landede mindre end ti meter fra os for få år siden.

Turlederen beklager, at han kiksede det egentlige gruppefoto. Det er ikke nemt at styre et kamera.

Tekst og foto: Bjarne Hansen

Læs mere
NFD Øst – Oprette kobjælder i Rusland

06-05-2021

Fredag 23. april mødtes 8 medlemmer i Rusland (altså syd for Dronningmølle i Nordsjælland)

Fredagen var valgt lidt uretfærdigt overfor evt. interesserede medlemmer med arbejde – men som mange af jer nok har oplevet det seneste år, så er der trængsel i weekenderne på populære steder.
I Rusland parkerer man ved Tegners Museum – altså hvis man kan finde en plads. Der er fyldt langt ned af tilkørselsvejen.
Målet for turen var ligesom nogle af turene i Jylland at fotografere de oprette kobjælder, som i Danmark er temmelig sjælden. De vokser på den anden side af skulpturparken. Området har tidligere været græsset af, hvilket sørgede for, at kobjælderne kom op i lyset og ikke blev under det lange visne græs.

I år havde man valgt at brænde området af!! Jeg blev helt bekymret, da jeg checkede det nogle dage før turen, hvor jeg heldigvis mødte en mand fra Naturstyrelsen, der fortalte, at det gik godt for planterne!

Vi brugte halvanden time med blomsterne i det fine vejr og gik så tur i området. Vi så bl.a. tårnfalk og rød glente – og sluttede med lidt snak over medbragt kaffe og mad.

Tekst og foto: Carsten Siems

Læs mere