Stålorm

0
Set: 215

7 kommentarer til “Stålorm”
 1. profilbillede Johnny Bengtsson profilgalleri

  godt billede og perspektiv og første gang jeg ser tungen på en Stålorm. Den ser noget anderledes ud en på Snog og Hugorm 🙂

  0
 2. profilbillede Kurt Stæhr profilgalleri

  Taget lige i rette øjeblik – fint naturfotografi 🙂

  0
 3. profilbillede Ib Fagerlund profilgalleri

  Fedt perspektiv!
  De er ellers svære at lave gode billeder af.

  0
 4. profilbillede Frede Mørch profilgalleri

  Takker! Og ja, de er ofte svære at gøre mere interessante end en pind med et øje!-)

  Men denne var meget samarbejdsvillig; normalt må jeg puste lidt til dem for at få tungen frem, men her gik det helt af sig selv.

  Og ad perspektiv; Stålormen er nok et af de få dyr, der uanfægtet finder sig i at få placeret et kamera direkte på jorden lige foran sig…….

  Her er den med spillende tunge.

   

  0
 5. profilbillede Ole Banke profilgalleri

  Fine billeder Frede – især det første helt nede på maven i øjenhøjde med firbenet uden ben! Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har reddet dette krybdyr fra den visse død, når jeg kommer cyklende og den ligger midt på vejen og dårligt kunne bevæge sig! Og den tunge! Den er jo dels bred sikkert klæbrig, men den er spaltet i enden – hvorfor?

  0
 6. profilbillede Frede Mørch profilgalleri

  Hej Ole

  Dét med spaltningen gætter jeg på skyldes, at Stålorm, ligesom Snog og Hugorm, ganske vist lugter med næseborene, men derudover forstærker lugtoplevelsen ved at opfange lugtpartikler med tungen, og føre denne op i lugteorganerne i svælget. Og der er jo to lugtsensor-områder – ét for hvert næsebor…..

  0
 7. profilbillede Frede Mørch profilgalleri

  Jeg Googlede det lige, og fandt dette citat, fra Illustreret Videnskab:

  “Når man ser en slange jage eller føle sig truet af en fjende, vil man se dens tunge blive stukket svirrende ud af munden i alle retninger. Det gør slangen ikke for at smage på sine omgivelser, men for bedre at kunne lugte dem. Slanger lugter ikke særlig godt med næsen, men tungen er en effektiv del af slangens lugtesans. Slangen stikker tungen ud for aktivt at opfange det virvar af duftmolekyler, som kan give slangen vigtig information om de nære omgivelser. De duftmolekyler, som fanges på tungens spidser, bliver bragt ind i slangens mund og via tungen afsat på en duftfølsom slimhinde, der sidder øverst i slangens gane. Alle slanger har en kløftet tunge fordi det øger muligheden for at trække information ud af luftens dufte. Duftslimhinden er nemlig delt i to, så den passer præcis til tungens to spidser. Det betyder, at slangen kan opfange hårfine variationer i duftkoncentrationen på de to spidser, hvilket fx har betydning, når slangen skal retningsbestemme lugten fra et byttedyr. Man kan faktisk sige, at slanger lugter i stereo.”

  Så mit gæt var ikke helt ved siden af – selv om Stålormen jo ikke er en slange, er lugtefunktionaliteten sikkert den samme!-)

  0

Skriv et svar

Du skal være medlem og logget ind for at skrive kommentarer

Bliv medlem