Traner og træer

4+
Set: 428

9 kommentarer til “Traner og træer”
 1. profilbillede Johnny Bengtsson

  flot billede og meget passende at konvertere det til s/h 🙂

  0
 2. profilbillede Thomas Olsen profilgalleri

  Fedt billede hvor grenene bidrager og kun gør godt 🙂

  0
 3. profilbillede Bjarne Hansen profilgalleri

  Tak for kommentarerne Johnny og Thomas. Det er selvfølgelig ikke noget særligt, men jeg synes at det optiske bedrag, hvor det ser ud til at tranerne flyver under grenene, er lidt sjovt. (Der er selvfølgelig flere detaljer på tranerne på originalen inden billedet blev nedskaleret til 1 MP. Nogle gange kunne man ønske sig mulighed for også at kunne uploade foto i fuld kvalitet)

  0
 4. profilbillede Jan Munkholm profilgalleri

  Ja, det er da skægt, at det ser ud som om de flyver under grenene. Har du en forklaring på det? Har det noget at gøre med det, man kalder overstråling?

  0
 5. profilbillede Bjarne Hansen profilgalleri

  Jan, du får en lægmandsforklaring, da jeg ikke har undersøgt den mere videnskabelige forklaring: Det er et optisk fænomen, som kan lade sig gøre, når frontglasset er så stort i forhold til grenen, at grenen i forgrunden kun blokerer noget af lyset fra en trane, mens resten af lyset fra tranen rammer sensoren. Da fokus ligger på tranen, fremstår tranen skarp, mens grenen flyder ud (ude af fokus). Hvis grenene havde været større og blokeret mere af lyset fra tranerne, ville effekten ikke have været så god. Hvis der havde været brugt en lille blænde, ville grenen have været skarpere og mindre udflydende, og så havde effekten heller ikke været så god. Jeg har egentlig bare gjort det modsatte af hvad vi plejer, da vi ofte har vi nærmeste objekt skarpt og bagerste objekt uskarpt. 

  Jeg tror ikke, at det hænger sammen med overstråling. Måske andre har en mere forståelig forklaring. Jeg forsøgte at finde en figur på nettet, som forklarer det, men uden held.

  0
 6. profilbillede Jan Munkholm profilgalleri

  Din flotte illustration viser mig, hvorfor Tranen er skarp og grenen uskarp og at jeg kan se den skarpe Trane på begge sider af grenen, der er uskarp. Men det sidste lille hop, at de bytter plads, tror du ikke, det er et puds, vores hjerne spiller os. Optisk er den faktisk ret nem at snyde. Tænk fx på blyanten der vipper mellem to fingre og ser ud til at være lavet af gummi. 

  0
 7. profilbillede Bjarne Hansen profilgalleri

  Jan: Jo, det er hjernen, der snyder os. Billedet er jo fuldstændig 2-dimensionelt, dvs. uden dybde, så det er os, der fortolker dybde ind i billedet. Og vi er trænede i at det, som er skarpt, må være foran det, som er uskarpt. Sådan plejer det jo at være. Men her bliver vi snydt.

  0
 8. profilbillede Dorte Bech Pedersen profilgalleri

  Fantastisk billede, og lærerig diskussion herover.

  0

Skriv et svar

Du skal være medlem og logget ind for at skrive kommentarer

Bliv medlem