Home Fora Snak om udstyr Høj ISO med DxO PureRAW og Topaz DeNoise AI

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)

Emne: Høj ISO med DxO PureRAW og Topaz DeNoise AI

 • #62356
  profilbillede
  Bjarne Hansen
  Keymaster

  Vi ved alle, at vi skal skyde med så lav ISO som muligt for at få mindst mulig støj og bedst muligt farveforløb. Sådan har det altid været, og sådan er det også stadig. Vi ved også, at hvis vi fjerner støj ved redigering af vores RAW-billeder, så forsvinder der alt for mange detaljer. Men her er der sket store ændringer de sidste par år, hvor AI (kunstig intelligens) algoritmer giver helt nye muligheder for at forbedre vores nye og gamle RAW-billeder. Endelig ved vi, at kameraleverandørerne sætter urealistiske forventninger til hvor høj ISO deres kameraer kan skyde med. Jeg har laveret lidt eksperimenter med at kombinere urealistisk høj ISO med de nyeste IA baserede digitale værktøjer. Vi starter med et slutresultat.

  Billedet herover er taget på ISO 102.400 og er RAW konverteret med Dxo PureRAW og yderligere støjreduceret med Topaz DeNoise AI. Det er bedre end jeg havde troet muligt med så høj ISO. Fokus er lagt på de bagerste kronblad til venstre. Men lad os dykke ned i billedet og starte med RAW filen importeret i Lightroom uden støjreduktion. Det ligner – som forventet – noget, der er ubrugeligt.

  Det hjælper ikke meget at støjreducere ovenstående med Topaz DeNoise IA. Der er klart mindre støj, men billedet er stadig ubrugeligt.

  Så går det bedre med at lave RAW-konvertering og støjreduktion med DxO PureRAW, men der er stadig meget støj.

  Min konklusion er, at både PureRAW og DeNoise AI er gode at have i værktøjskassen, samt at de med fordel kan bruges sammen for at få det bedste ud af billeder med høj ISO. Men det bedste er selvfølgelig at holde ISO så lav som muligt.

  Kort om Topaz DeNoise AI og DxO PureRAW

  Topazlabs udgav for et par år siden DeNoise AI, som tog fotoverdenen med storm, mens DxO for kort tid siden udgav DxO PureRAW, som også har fået rigtig gode anmeldelser. Hvor DeNoise AI anvendes efter RAW-konvertering i fx Lightroom, så er PureRAW i sig selv en RAW-konverter, der erstatter den indbyggede fx i Lightroom, mens man derefter kan redigere videre i fx Lightroom. PureRAW er derfor især en fordel for ejere af nyere Canon-kameraer med CR3-format, idet Lightrooms RAW-konverter til CR3 er kendt for ikke at være på niveau med de bedste på markedet. DxO PureRAW har dog lidt for meget sharpen ved lav ISO, og det kan man desværre ikke justere på i PureRAW. Jeg har set eksempler, hvor Capture One gør det bedst ved lav ISO i forhold til såvel Lightroom og DxO PureRAW.

  Kort om hardware til AI baseret software

  AI algoritmerne er meget beregningstunge og det tager adskillige sekunder pr. billede på en kraftig computer, som kan udføre 16.000 milliarder beregninger i sekundet, mens det kan tage et par minutter pr. billede på en ældre og langsom computer. Hvis man ønsker hurtig billedbehandling med de nye AI-baserede produkter, skal man reelt have en computer med en kraftig GPU, da CPU’en alene ikke har tilstrækkeligt med kræfter. Dvs. vi ønsker reelt en kraftig computer, som er beregnet til computerspil.

  Billederne er taget med et Canon R6 monteret med et EF 100mmf/2.8L makro.

  Jeg håber, at ovenstående kan være en inspiration i dine overvejelser omkring, hvordan du kan redde mest muligt af de billeder, som du har taget med for høj ISO.

  +1
  #62358
  profilbillede
  Bjarne Hansen
  Keymaster

  Link til såvel RAW-fil som til billederne i fuld størrelse: https://1drv.ms/u/s!AiFXSwvUfrnGifhYx6HhiPpFqdseWA?e=L5gi52

   

  0
  #62374

  Som Bjarne skriver, skal der en kraftig maskine til, se minimumkrav her https://help.topazlabs.com/hc/en-us/articles/360026521591-Getting-Started-DeNoise-AI-System-Requirements og/eller start med en prøveversion inden du eventuelt køber.

  0
  #62456
  profilbillede
  Jesper Mørch
  Deltager

  Meget interessant.

  0
Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.