Fotorejse til Peru

Tekst og foto: Søren Jacobsen. Tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 92.


Min oprindelige tanke var Patagonien, men 40-45 timers rejsetid hver vej, fik mig på andre tanker. Valget faldt på Peru, og det har jeg ikke fortrudt! Den hollandske naturfotograf Jan Van der Greef anbefalede mig at tage kontakt til guide og fugleekspert Jose Luis Avendano.

Som sagt så gjort, og det resulterede i følgende: København-Amsterdam-Lima med KLM, rejsetid ca. 15 timer! Ankomst Lima 20.00. Blev afhentet i lufthavnen af Jose og vores chauffør Raul. Direkte til hotellet, lidt mad og på køjen, forventningsfuld og meget træt!


PUCUSANA og PANTANOS WETLANDS!
Tidligt op, 2-3 timers kørsel sydpå langs kysten fra Lima til den charmerende fiskerby Pucusana. Ud for kysten ligger der en lille klippeø, spækket med forskellige arter Inkaterner, Magellan pingviner, søløver, suler, pelikaner, forskellige mågearter, ryler osv. Utroligt!


Desværre var fotografering næsten umuligt her i en lille jolle og med store bølger (man må ikke gå i land på øen). Sikkert inde på kysten igen brugte vi resten af morgenen og formiddagen på fotografering af især Inkaterner, der var et af mine hovedmål for turen! Efter en dejlig frokost med forskellige fisk, tilbage til Lima! Dag 2 – knap så tidligt op, 1 times kørsel til PantanosWetlands, et fredet vådområde ved kysten.


Vi brugte hele dagen her, uheldige med tungt vejr og dårligt lys, kun få brugbare skud. Vi så dog mange spændende arter, forskellige andefugle, snehejrer, gribbe, lappedykkere, ryler, og også her Inkaterner! Dag 3. Indenrigsflyvning Lima-Tarapoto ca.1 time, over Andesbjergene til den nordlige Amazonasregion.ITarapoto er der meget varmt og fugtigt, så her var heldigvis kun 1 overnatning!


YURIMAGUAS ROAD
Den første lokation med kolibrier. De summede simpelthen om ørene på os, meget hyggeligt, en kort vandretur i regnskov, til en lysning med både feeders og blomster, her bla.  KoepcesHermitDe findes spredt langs Andesbjergenes østlige skråninger op til ca. 1300meter og kun her!


ARENA BLANCA
Igen en lille gåtur ind i regnskoven, hvor der var bygget en overdækket platform, hvorfra man kunne fotografere Wire-CrestedThorntail, sjælden langs Andesbjergenes østlige skråninger op til 1500m, her var der ingen feeders, kun naturlige blomster. I øvrigt var her en lille muret bygning med fine toiletter, træk og slip!!! Indtil videre havde vi ikke mødt andre turister eller fotografer, på hele turen!


CLOUDFOREST, OWLET LODGE
Bjergkørsel til omkring 2000 meter, hyggelig lodge på et lille plateau i Tågeskoven, hvor der var meget koldt om natten. Så her Ildfluer for første gang, meget smukt! Mange kolibriarter, bla. White-Bellied Woodstar, lever i fugtige skovkantområder op til 3100m. Tre koncentrerede fotodage her, både feeders og blomster!


WAQANKI
Fin lille lodge med en smuk have, familieejet. Her en halvhård vandretur 2-300 meter opad til fotolokationen, hvor der igen var bygget en overdækket platform – vi stod dog mest på jorden. Målet her var den meget smukke Rufous-CrestedCoquette, lokalt forholdsvis almindelig på Andesbjergenes østlige skråninger, op til ca. 1900 meter! 3 dage her, havde lidt dårlig mave her, dog ikke alvorligt 😉


HUEMBO
Meget smukt beliggende midt i Utcubamba dalen i ca. 2000meters højde, hjemsted for den meget sjældne, sky og smukke MarvelousSpatuletail. Hvilket privilegium at få lov til at fotografere denne enestående og desværre truede art Den viser sig kun i korte glimt, så 4 dage med øjet på søgeren, og øjnene løb i vand om aftenen af anstrengelse! Huembo er også familieejet, lidt primitivt, kun el fra 6-9 om aftenen! Jeg fik vasket lidt tøj af fruen her, hvilket til min overraskelse foregik med fad og vaskebræt! Hun fik gode drikkepenge 🙂


LEYMEBAMBA
Igen bjergkørsel, denne gang om natten. På grund af jordskred var vejen spærret i dagtimerne, vi måtte ud af bilen og fjerne klippestykker på vejen i bælgravende mørke, vi overlevede dog 🙂 Målet her var Bjergtukaner i ca. 3000 meter, men denne gang svigtede heldet dog, ingen billeder desværre. Til gengæld blev jeg bidt af sorte fluer, så min venstre hånd og underarm svulmede op til dobbelt størrelse, Jose sagde : ” Det er ikke farligt” – Okay så!! Jeg overlevede igen 🙂

Tarapoto-Lima-Amsterdam-København i et hug, næsten 24 timers hjemrejse, måske en overnatning i Lima havde været på sin plads her! En kæmpe oplevelse var det, Jose Luis Avendano er en super guide, han får min varmeste anbefaling, ikke at forglemme Raul vores fremragende chauffør, de er begge blevet mine gode venner, og jeg skal helt sikkert tilbage til PERU!!

 

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen 05062019

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

En lørdagstur til Trelde Næs

31-05-2019

Tekst og foto: Bente Fyrstenberg Nedergaard

En lørdagstur til Trelde Næs, den 25. april, efter nogle af Danmarks smukke vilde orkideer trak fem deltagere til. Vi mødtes på p-pladsen og besøgte områdets naturcenter og gik derefter gennem skoven og ud til klinterne på sydøstsiden af næsset. Undergrunden består af plastisk ler, der i fugtigt og vådt vejr skaber større og mindre skred, så træer og klinter skrider i vandet. Her er det, at man finder Stor Gøgeurt – der var dog ikke så mange, og vi fandt ikke de øvrige arter, vi ledte efter. Efter turen op og ned ad de fedtede skrænter gik vi tilbage til naturcentret, hvor vi godt sultne indtog frokosten. Også andre var sultne, bl.a. en gulspurvs unger, – den gamle fugl fløj i fast rutefart med næbbet fuldt af labre larver til afkommet.

Næste møde i NFD-midt er den 24. juni i Ry Fotoklubs lokaler, samme sted som sidst.

Og ellers mødes flere af os jo sikkert i Vester Vedsted til sommerfest

Læs mere
Tur til Børstingerød Mose

28-05-2019

Tekst: Carsten Siems
Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund

Søndag 26/5 var der annonceret tur i Børstingerød Mose.
Et stednavn der nok ikke siger så mange noget – men det ligger ved alle de andre ”rødder” – Allerød, Lillerød, Blovstrød – og det er mellem Birkerød og Hillerød 🙂

Mødestedet var lidt ucharmerende ved indkørslen til et rensningsanlæg, men her ventede naturvejleder Bjørli Lehrmann, som turleder Ole Laursen havde fået en aftale med.
Det viste sig at være en god disposition, da Bjørli har et indgående kendskab til området og et sommerhus midt i mosen.

Maj-gøgeurterne var lige på deres højeste, men der var også mange andre smukke planter – og Bjørli kunne navnene på dem alle sammen.

Der er rigtig mange vandhuller, og det skyldes, at der i hele området har været gravet tørv før i tiden.

På ”bestilling” kunne Bjørli fremvise snoge og en stålorm. Hun havde et stykke tagpap (der suger varmen) liggende på en høballe – og der lå de nedenunder. Også et par oliebiller blev gennemfotograferede.

 

Vejret var ikke allerbedst – det småregnede, da vi mødtes – og senere regnede det kraftigere, så vi gik til bilerne. Mens vi fandt termokanderne frem, stilnede det af, og halvdelen gik igen en tur i mosen.

11 medlemmer fik en god tur – for de flestes vedkommende i et helt nyt område. Vi var flere, der bedyrede, at her skulle vi tilbage.
Havde solen skinnet, havde der også været guldsmede, vandnymfer og sommerfugle.

Læs mere
NFD-NORDS TUR TIL NATURCENTER FOSDALEN

24-05-2019

Tekst: Per K. Schaap
Foto: Per K. Schaap og Torben Hess

Onsdag d. 21. maj var 12 medlemmer på den årlige tur til Naturcenter Fosdalen. Naturen omkring Fosdalen og Lien i Han Herred er ret enestående herhjemme. Men måske også til dels temmelig ukendt for de mange, selv om naturen her sammen med det nærliggende Svinkløv hører til noget af landets fineste. Det er naturcentrets daglige leder Svend Møller Nielsen, der har inviteret til en dejlig oplevelse på centret og den omliggende natur.

Som altid startede dagen med et veldækket morgenbord kl. 09:00. Vi mødte op som planlagt og forsynede os med bordets glæder. Der var rigeligt af det hele. Mætte og glade blev dagens udflugt debatteret og planlagt. Vi ville gerne nå at se det hele og opleve det fremstormende forår i det åbne landskab, i skovene, på hederne og de pragtfulde rigkær. Begrænsningens kunst var svær. Svend havde i dagens anledning skaffet Naturstyrelsens tilladelse til, at vi måtte lade os transportere i bil ind til naturperler, der ellers kun er fremkommelig til fods eller på cykel. Det gav os jo lidt større bevægelses radius.

Dette år udvalgte vi så Rødland- og Drevelsig Hede som udgangslokaliteter for vores vandringer og fotografering.

Men én ting havde vi ikke taget i ed, og det var vejrguderne. Regnen havde hærget Nordjylland hele natten. Det havde stået ned i stænger. Omkring 40 mm var det blevet til, og endnu om morgenen fortsatte den kraftige regn, så det var en våd omgang, da vi kørte mod Naturcenter Fosdalen. Det tager ca. 45 min at køre fra Aalborg til Fosdalen og på hele turen sad jeg og tænkte på udfordringen i at fotografere vådt diset landskab, dryppende skov, ingen prangende blomster eller sommerfugle osv.

Men det skulle vise sig som så mange gange før, at regnen stilnede af jo nærmere vi kom til Vesterhavet, og da vi rejste os fra morgenbordet, havde vi kun lavthængende skyer og en lille brise fra vest at døje med.

Efter en kort køretur i bil ad såvel offentlige som lukkede skovveje, kom vi til Rødland Hede. Stedet er kendt for at huse en lille lokalitet med linnæa, lille krybende dværgbusk med de små runde blade. Svend fandt dem, og selvfølgelig gik makrofotograferne i gang liggende på maven med at fotografere de grønne, bebladede stængler. Blomstringen kommer først senere på året. Vi ledte efter femradet ulvefod men forgæves. For år tilbage var vi mere heldige, og fandt dem i hobetal, hvor vi ledte i dag. Af ukendte årsager er ulvefoden gået stærkt tilbage netop her. Guldblomme fandt vi kun spirende og må vente en månedstid, før den pryder heden. Så var vi mere heldig med lav skorsoner. Den fremstod nu noget regndruknet med bøjet blomsterroset.

Herfra kørte vi videre til Drevelsig Hede. På vejen så vi nogle af de mange bronzealderkæmpehøje, som er karakteristisk for området, ca. 30 skal der være.

Udsigten fra Drevelsig Hede er noget af det skønneste, selv om udsynet fortabte sig i regndis i det fjerne. Udsigten var præget af stærkt kuperet terræn med blandingsskov kravlende op ad bakkerne. Alle skovens grønne nuancer var repræsenteret på én gang. Det havde været flot, hvis solen var kommet frem bag skydækket. Vi fandt mosebølle i rig mål og hønsebær i forskellige stadier.

Hjemme på naturcentret var tårnfalken som vanlig flyttet ind i den opsatte falkekasse. Livet i redekassen kan følges fra to scoper opsat i frokoststuen. Tårnfalken blev den eneste fugl, der blev fotograferet på dette års udflugt til Naturcenter Fosdalen.

En stor tak til Svend for besøget.

Læs mere