I fotoskjul på farmen i Ungarn

Artiklen er tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 86 i november 2017. Tekst & foto: Steen Tørner.

Der har været tilløb til det flere gange de seneste år, og endelig fik jeg en af de eftertragtede pladser på den svenske naturfotograf Brutus Östling’s fotoworkshop til Ungarn. En hel uges fotografering fra fantastiske fotoskjul udviklet af den ungarske fotograf Bence Máté ventede forude fra den 17. – 24. juni 2017.

Vi skulle bo på Bence Máté’s farm, der ligger lige uden for byen Pusztaszer i Kisgunsáki National Park. Her har han udviklet et utroligt koncept med 18 fotoskjul, der hver især er placeret med mulighed for at fotografere specifikke fuglearter.

Der var lagt op til en uges intensiv fotografering af hærfugle, ellekrager, biædere, flere forskellige hejrearter samt en større variation af småfugle. Så forventningerne var enorme – og de blev helt klart indfriet!


Lige på og hårdt

Jeg havde valgt at tage bilen til Ungarn – en tur på omkring 1.500 km hver vej. Flyforbindelserne til Budapest er dårlige, og det var skønt at kunne have alt sit fotoudstyr med uden at skulle tænke på restriktioner for håndbagage. Det var imidlertid en lang køretur og mange rejsedage.

Efter to dages kørsel gennem Tyskland, Tjekkiet og Slovakiet nåede jeg Bence’s farm i Ungarn lørdag den 17. juni kl. 14:00, hvor de øvrige deltagere allerede var ankommet.

Brutus tog imod og annoncerede, at jeg skulle starte i fotoskjulet ”Biografen” – og helst med det samme. Et kvarter senere sad jeg i en behagelig læderstol og var klar til at fotografere gennem det specielle glas som fuglene på den anden side ikke kunne se igennem.

I dette overdådige skjul til tre personer var der endvidere etableret en anordning, så man kunne montere to kameraer på et indbygget stativophæng.Der var således mulighed for at fotografere med forskellige brændvidder i forhold til, hvad der foregik på den anden side af ruden.

Uden for skjulet var der vand, og vi sad så lavt, at det var muligt at fotografere nede fra overfladen. Det gav naturligvis et fint perspektiv i forhold til de nathejrer, sølvhejrer, fiskehejrer og en enkelt tophejre, der fangede fisk i vandet.

Det blev til næsten syv timers fotografering.Vi forlod skjulet og gik tilbage til farmen ved 21:30 – tiden, hvor jegsammen med turens øvrige deltagere spiste et tiltrængt aftensmåltid på terrassen.


Roller Tower

Solen stod op kl. 4:45, så der var tidlig afgang for at være i skjulene inden morgenens fine lys. Endvidere var der en del logistik for dagens guide, der skulle køre os til de forskellige skjul. Skulle man starte morgenen i ”Teatret”, var der således afgang allerede kl. 3:30, så guiden bagefter kunne nå at køre de øvrige fotografer til deres respektive skjul.

Den første morgen skulle jeg til ”Roller Tower”, og der var heldigvis først afgang kl. 5:00.Roller Tower var en del mere primitivt end gårsdagens behagelige læderstole. Det var et skur på høje pæle, og man sad på en hård træbænk. Udsigten var imidlertid perfekt, idet en ellekrage familie havde unger i en træstamme lige uden for.

Der blev derfor fløjet mad ind til ungerne med jævne mellemrum, hvor vi sad klar med kameraerne og fik mulighed for at tage gode billeder. Først ved 13-tiden blev vi hentet af guiden Csaba i en gammel gul Lada fra 1979, så det blev til næsten 8 timers koncentreret fotografering af ellekrager.

Jeg blev meget grebet af de farverige ellekrager og udfordringen med at fotografere dem i luften på vej ind i deres rede. Derfor vendte jeg tilbage til Roller Tower flere gange i løbet af ugen, hvor jeg også for første gang oplevede en gøg.

Hjemme på farmen bestod frokosten af brød med ost og forskellige pølser. Bagefter skulle der uploades billedfiler og tages backup, så der var ikke megen tid til afslapning inden jeg skulle videre til ”Teatret” kl. 16.

Teatret – en fantastisk forestilling

Efter en kort køretur kom vi til ”Teatret”, der lå ud mod en sø. Der mødte os et fint træhus med køkken, bad og soverum. Inde fra huset gik der en 12 meter lang underjordisk gang ud mod vandet, hvor der var indrettet et rum med tre store læderstole og den samme slags kameraophæng som i ”Biografen”.

Fra skjulet kan man reelt fotografere til to sider og vælge mellem medlys og modlys. Efter flere uheld med fotografer, der i deres iver havde smadret de store glasruder med objektiverne, var der imidlertid opsat et sort klæde som adskillelse. Denne eftermiddag kunne vi således kun fotografere til den ene side,hvor vi havde medlys.

Teatret er et meget eksklusiv skjul, hvor man mageligt får mulighed for at fotografere spændende fugle på tæt hold helt nede ved vandoverfladen.  Og får man behov for at strække ben eller træde af på naturens vegne, kan det gøres uden at forstyrre fuglene. En vinter boede Bence Máté faktisk en hel måned i skjulet.

Uden for var der forskellige hejrearter og en enkelthandicappet skestork, der benyttede lejligheden til et nemt måltid. For at tiltrække fugle foran skjulet blev der sendt fisk ud i vandet gennem et rørsystem, da vi ankom.

Et par dage senere fik jeg morgentjansen i Teatret, hvor der udover de sædvanlige hejrer også blev lejlighed til at fotografere nogle sorte storke.

Biædere

Noget af det, jeg så mest frem til inden turen, var muligheden for at fotografere biædere, der normalt holdt til lige uden for Bence’s farm. Derfor var det også lidt bekymrende, da jeg hørte, at de ikke længere fandtes på stedet.

Heldigvis havde Bence Máté fundet et nyt sted omkring 30 minutters kørsel derfra. Jeg fik således mulighed for at fotografere de utroligt farvestrålende biædere på hele to morgenture, og det kom der mange fine billeder ud af.

Der blev naturligvis taget de klassiske billeder af biæder med bytte – bier naturligvis! Lidt vanskeligere var det at få gode billeder af biædere, hvor hannen overbringer mad til hunnen som led i deres forførende adfærd. Endelig havde jeg drømt om spændende billeder af parringer, men de fire parringer, jeg oplevede, var alle med ryggen til den håbefulde fotograf – øv!

Det mest interessante billede af biædere kom helt uventet. En enlig biæder sad på en pind og rengjorde sine fjer. I mangel på anden aktivitet valgte jeg at rette mit 500 mm objektiv mod fuglen for at tage et parbilleder.

Netop som jeg fik fokuseret, kom en anden biæder flyvende i høj fart oggik til angreb. Heldigvis fik jeg hurtigt holdt udløseren nede, og med 14 billeder i sekundet fik kameraet foreviget overgrebet, hvor man ser et dramatisk næbgreb om hovedet på den siddende fugl.

Øvrige fotoskjul

Når der er 18 forskellige skjul i området, må man prioritere. Ud over et skjul baseret på hærfugle fik jeg også mulighed for at besøge et spændende skjul ude i skoven. Det var etableret som et vandbassin, hvor fuglene kom for at drikke og bade.

Det særlige ved dette sted var, at der om eftermiddagen blev opsat et spejl på en træstamme, hvorfra sollyset reflekteres. På denne måde får man modlys og medlys på samme tid. Det gav nogle helt unikke muligheder for at tage billeder af badende fugle med dramatiske lyseffekter i vandsprøjtet.

Lige før vi skulle hentes, kom der pludselig en duehøg forbi. Det var utroligt at opleve denne rovfugl på helt tæt hold.  Vi ringede hurtigt til guidenKokó og bad om, at han udsatte afhentningen lidt. Vi fik derfor lejlighed til at tage en del spændende billeder.

Afslutning

Lad mig slå fast med det samme, detvar den mest fantastiske og produktive fototur, jeg nogensinde har været på.

Sædvanen tro var det også et herligt hold af entusiastiske naturfotografer, og som altid nød jeg Brutus’ selskab. Han deler beredvilligt ud af sin store erfaring, og det er super inspirerende at opleve gnisten i øjnene, når Brutus fortæller om sine fantastiske fotooplevelser – og dem er der mange af!

Endvidere har Bence Máté skabt et helt unikt koncept for fugleinteresserede naturfotografer. Ud over stedets mangfoldighed af fuglearter er fotomulighederne imponerende. Jeg var lidt skeptisk ved at skulle fotografere gennem glasruder, men det fungerede fint og gav ingen synlige effekter på billedkvaliteten.

Samtidig oplevede jeg en helt usædvanlig imødekommenhed fra stedets ansatte, der gjorde en imponerende indsats for, at vi fotografer fik optimalt udbytte af anstrengelserne.

Og anstrengende er det at stå op midt om natten og sidde 10-12 timer dagligt i et lille fotoskjul og koncentrere sig om at tage gode billeder. Men det var det hele værd, og det er bestemt ikke sidste gang, jeg besøger ”farmen” i Ungarn – næste gang bliver det imidlertid med fly!

For interesserede i en tur med Brutus til Ungarn, kan det ske via hans tilknyttede selskab wildnaturefotoresor.se, hvor prisen er 30.900 svenske kroner (ca. 25.000 DKK). Hertil kommer fly til Budapest.Der er formodentlig andre udbydere med varierende priser.

Tidligere kunne man bare sende en forespørgsel til Bence Máté og betale 295 euro pr. dag for de 7 dage, et ophold varer (ca. 16.000 DKK).Disse individuelle bookninger har imidlertid vist sig for besværligt, så nu er det åbenbart kun muligt at komme til farmen via grupperejser.

Steen Tørner

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen, 2. marts 2018.

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

NFD-medlem Per Finn Nielsen udstiller i Gilleleje

01-03-2018

Den danske fotograf Per Finn Nielsen som er mange årig medlem og tidligere formand for NaturFotografer i Danmark og som har vundet flere internationale priser, udstiller fra 28. februar til og med 20. marts i Kulturhavn Gilleleje. Per Finn Nielsen er fascineret af naturen og fotograferer lige så gerne havskildpadder i Caribien som hvinænder i Esrum Sø. Under vandet, selvfølgelig. Takket være en helt særlig teknik, tålmodighed og forståelse for dyrenes adfærd. Se hans helt betagende undervandsfotografier i Kulturhavnen.

Udstillingen løber til 20. marts 2018.

Åbningstider: Kulturhavnens åbningstid som er alle dage fra 07:00 til 22:00

Sted: Kulturhavn Gilleleje, Gallerigangen. Peter Fjelstrups Vej 12, Gilleleje

Billetpris: Gratis

Per Finn holder foredrag på stedet fredag den 16. marts kl. 17:30

Læs mere
Sony præsentation og Kalibrering af objektiver

23-02-2018

Torsdag den 22. februar mødte 25 deltagere op til NFD’s medlemsaften på Pilegården i Brønshøj. Programmet for aftenen var to-delt. Først præsenterede Hung og Thomas fra Sony-Danmark deres  produktserie, som er målrettet målgruppen wildlife- og naturfotografer. Der er en hel serie af Sony kameraer lige fra kompaktkameraer, spejløse- og spejlreflekskameraer, som via deres hurtige autofokus og antal billeder pr. sekund er meget velegnet for NFD’ere.

Derudover blev Sonys serie af objektiver omtalt og der var lejlighed til at teste produkterne “hands on”. Et godt og spændende oplæg fra to meget engagerede og veloplagte Sony-medarbejdere. Sony har i flere år været sponsor for NFD, bl.a. til vores præmier til årskonkurrencen.

Anden del var målrettet kalibrering af autofokus. Jens Erik Holmsgaard præsenterede baggrunden for, hvorfor kamera og objektiver i de digitale spejlreflekskameraer har behov for at få justere/kalibreret fokus. Jens Erik præsenterede også en række forskellige metoder, som kan anvendes til justeringen. Der var mulighed for efterfølgende at afprøve nogle af metoderne. Et godt og informativt oplæg – og så er det bare at “gå hjem” og afprøve det på eget udstyr.


Foto: Michael Fahlgren

Foto: Carsten Siems

 

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen

Læs mere
Isfugle fototur til Jyderup

18-02-2018

Per Svensson havde søndag den 18. februar inviteret til en spændende isfugletur. 15 morgenfriske NFD’ere mødtes kl. 8.00 på Jyderup Station. Herfra kørte vi til det område, hvor der kan iagttages op til flere isfugle. Det var et fint sted med besøg af isfuglen flere gange. Flere fotografer sad inde i deres biler, som et form for fotoskjul, andre var i det åbne terræn.

Men for nogle af fotograferne sad isfuglen flere gange bag grene, som gjorde det svært at få gode billeder. Andre fotografer var heldigere, at være placeret med direkte udsigt til isfuglen. I området var der tilmed halemejser, gærdesmutte, fuglekonge m.m. En rigtig god tur og en stor tak til Per for hans initiativ. – se flere billeder fra dagens tur på Fotovæggen


Foto: Preben Gori

Undertegnede var en af de fotografer som “kun” fik held med at fotografere isfuglen bag en række grene. Med ved hjælp af manuel fokus lykkedes det trods alt at få et billede ud af det, så man kan se det er en isfugl?

Jens Erik Nielsen havde større held og her ses et flot billede af dagens isfugl:

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen

 

Læs mere