Godt brølet

Tekst: Jens Erik Holmsgaard
Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Erik

Lørdag d. 23 september ca. kl.  05.45 mødtes 14 morgenfriske NFD’ere på parkeringspladsen ved Taarbæk Kirke. Det var stadig mørkt; men Inde fra skoven, Dyrehaven nord for København, kunne vi allerede høre målet for turen, de brølende kronhjorte.

Det havde været en kølig og skyfri nat, så håbet om morgendis gik i opfyldelse. Allerede på den første slette 10 minutters gang ind i Dyrehaven, stod en brølende hjort, på det nærmeste skjult i disen. Selvom det var vindstille drev disen lidt rundt, og ind imellem kunne man ane hjorten. Der var mere end en halv time til at solen skulle stå op, så er blev ikke sparet på ISOerne, og autofokus kunne overhovedet ikke fange ”noget” i disen. Hit-raten for gode billeder var noget begrænset; men ved ihærdig manuel fokusering lykkedes det alligevel at få de første fine stemningsbilleder.

Vi bevægede os langsomt ind i skoven alt imens det blev mere og mere lyst. Langsomt dukkede flere hjorte frem af disen, både kronhjorte og dåhjorte. Selvom pladshjortene ofte findes i de samme områder år efter år, sker der alligevel ændringer. Vi er så heldige, at vores medlem, Susan Müller-Elmau, dagligt rider i Dyrehaven. Hun havde lavet et fint helt opdateret kort med angivelse of hvor pladshjortene befinder sig i år. Alle deltagere fik et kort, også til sener brug.

I takt med at solen stod op lettede disen; men kun langsomt, og i skyggen blev den liggende. Det gav mulighed for mange flotte billeder af de brølende hjorte. Desværre så vi ikke hjortene kæmpe.

Vi sluttede turen kl. 10:15

De seneste nyheder

Tur til Børstingerød mose

11-07-2024

Tekst og foto: Susan Müller-Elmau og Jens Erik Holmsgaard Den 9. juni 2024 gik turen til Børstinge...

Læs mere
NFD udstilling på KANT Festival

05-07-2024

Bedømmelsesudvalget har nu valgt de 25 fotos, som skal udstilles på årets KANT Festival. Fotograf...

Læs mere
Tur til Staksrode Skov

21-05-2024

Tekst: Kurt Stæhr Fotos: Jørgen Kryger, Mogens Bøggild Kristensen, Torsten Sonne Petersen, Martin...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore

08-05-2024

Tekst: Ole Laursen Foto: Jens Erik Holmsgaard og Ole Laursen Området er efterhånden velkendt for d...

Læs mere
Kobjælder i Rusland

25-04-2024

Tekst: Susan Müller-Elmau & Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ib Fagerlund & Jens Erik Holmsgaard...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Fototure til Mellemamerika

22-09-2023

14. september blev der i NFD Øst holdt to foredrag om fototure til Mellemamerika; til Costa Rica og til Panama.

 

Costa Rica i februar 2023 ved Amdi og Bente Nedergaard. Turen var en arrangeret rundtur i Costa Rica hvor der blev besøgt mange forskellige typer lokaliteter i hele landet. Der var god lokal guidning, og der blev set og fotograferet et utal af arter; både fugle, padder og krybdyr samt aber. Der bliv vist mange flotte og spænende billeder. Turen var arrangeret af rejsebureauet Viktors Farmor:  www.viktorsfarmor.dk

 

Panama i marts 2023 ved Ulrik Jes Hansen, Kim Pilegaard og Jens Erik Holmsgaard. Ulrik havde tidligere været både på rundtur i Costa Rica samt besøgt Mount Toutumas Cloud Forest Lodge i tågeskoven i Panamas bjerge. For at udgå den megen køretid og pakken ind og ud, faldt valget på at bo fast på Lodgen. Det gav rige muligheder for at lære området at kende, og at vende tilbage til de samme fotolokaliteter. Til gengæld ser man langt færre arter end på en rundtur i Costa Rica. Der blev bl.a. lagt et stort arbejde i at raffinere fotografering af kolibrier. Lodgen er meget velfungerende og har egne dygtige guides man kan hyre.   www.mounttotumas.com

 

NB!  Mødet bliver gentaget i NFD Midt d. 9. november kl. 19:30 på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Se kalenderen for yderligere detaljer.

Jens Erik

Læs mere
Fine edderkopper, men strejkende bier….

21-08-2023

Tekst og foto: Carsten Siems

Der var onsdag 16/8 tur til Hellebæk og ”Rusland”, der som bekendt ligger i Nordsjælland 🙂
Bare 6 NFD-medlemmer var mødt op.

Første projekt var hvepseedderkopperne. Det vrimlede ikke med dem, men der var nok til fotografering. Egentlig var der også efterårsmosaikguldsmede på programmet, men solen skinnede ikke rigtigt. Et par græshopper meldte sig også til fotografering. De er jo hvepseedderkoppernes hovedbytte.

Vi indtog lidt frokost i det lille ”hus” sat op til formålet – og derefter gik det mod vest til Villingerød, hvor Rudolph Tegners Museum ligger i ”Rusland”, der i sin tid blev kaldt sådan, fordi det lå afsides og øde og ikke kunne dyrkes pga. flyvesand.

Vores projekt i Rusland var at fotografere biulvene (gravehvepse), der ikke selv spiser bier, men fanger dem til deres yngel. De bliver bedøvet og flyttet ind i den gravede tunnel.

MEN – der var ingen bier!! Biulvene gravede huller og gange, men kun et par meget heldige fandt en bi.
Så var der til gengæld en minitudse og et minifirben.

 

Hyggelig tur, men ikke det helt store udbytte

Læs mere
Guldsmedetur til Sandskredssøen i Gribskov

14-08-2023

Tekst: Ib Fagerlund
Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund

Søndag den 13. august 2023 mødte fjorten friske fotografer op til tur ved Kagerup Station.


Lørdag aften havde det nærmest været skybrud over Nordsjælland, men søndagens vejr bød på sol og lidt skyer. Så helt perfekt.
På ønskelisten stod de forholdsvis sjældne Siv-mosaikguldsmed og Højmose-mosaikguldsmed, men det skulle vise sig at være en fuser. Vi fik i al fald ingen billeder af dem. Måske er de lidt sent på den i år, efter et meget koldt forår og så først en meget tør periode, efterfulgt af en yderst våd periode. Det er ikke altid let at forudse hvornår de er på vingerne. Men andre guldsmede fik vi dog set i rigt mål.

Første stop var ved Bølgemose, kun et par hundrede meter fra stationen. Her var der næsten ingen ting at se. Det var også lidt tidligt på dagen. Så vi fortsatte op til Sandskredssøen. Vi startede ved den lille lavvandede sø som ligger i slugten lige nord for selve den store sø. Her var et mylder af kobbervandnymfer og Sort hedelibel. Vi fandt også en masse Enggræshopper som skøjtede rundt på vandoverfladen, et par Blå Mosaik som farede rundt og søgte føde og en lille koloni af den fine Dolomedes-edderkop. Så der gik vel en times tid med at få nogle gode skud i kassen her.

Så gik vi op til selve Sandskredssøen. Her var i hundredevis af Sort hedelibel og Almindelig kobbervandnymfe, samt lidt andet. Her var rigeligt at øve sig på, for de som ikke var så vant til at fotografere disse dyr.

Efter en velfortjent frokostpause kiggede vi lige ned på den anden side af søen, hvor et lille vandhul også myldrede med guldsmede i parring. Så der blev skudt billeder på livet løs.

Ved 13:30-tiden havde de fleste vist fået nok af guldsmede og vi returnerede til bilerne og sagde tak for i dag.

Læs mere