Guldsmedetur til Sandskredssøen i Gribskov

Tekst: Ib Fagerlund
Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund

Søndag den 13. august 2023 mødte fjorten friske fotografer op til tur ved Kagerup Station.


Lørdag aften havde det nærmest været skybrud over Nordsjælland, men søndagens vejr bød på sol og lidt skyer. Så helt perfekt.
På ønskelisten stod de forholdsvis sjældne Siv-mosaikguldsmed og Højmose-mosaikguldsmed, men det skulle vise sig at være en fuser. Vi fik i al fald ingen billeder af dem. Måske er de lidt sent på den i år, efter et meget koldt forår og så først en meget tør periode, efterfulgt af en yderst våd periode. Det er ikke altid let at forudse hvornår de er på vingerne. Men andre guldsmede fik vi dog set i rigt mål.

Første stop var ved Bølgemose, kun et par hundrede meter fra stationen. Her var der næsten ingen ting at se. Det var også lidt tidligt på dagen. Så vi fortsatte op til Sandskredssøen. Vi startede ved den lille lavvandede sø som ligger i slugten lige nord for selve den store sø. Her var et mylder af kobbervandnymfer og Sort hedelibel. Vi fandt også en masse Enggræshopper som skøjtede rundt på vandoverfladen, et par Blå Mosaik som farede rundt og søgte føde og en lille koloni af den fine Dolomedes-edderkop. Så der gik vel en times tid med at få nogle gode skud i kassen her.

Så gik vi op til selve Sandskredssøen. Her var i hundredevis af Sort hedelibel og Almindelig kobbervandnymfe, samt lidt andet. Her var rigeligt at øve sig på, for de som ikke var så vant til at fotografere disse dyr.

Efter en velfortjent frokostpause kiggede vi lige ned på den anden side af søen, hvor et lille vandhul også myldrede med guldsmede i parring. Så der blev skudt billeder på livet løs.

Ved 13:30-tiden havde de fleste vist fået nok af guldsmede og vi returnerede til bilerne og sagde tak for i dag.

De seneste nyheder

Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere
Fototure til Mellemamerika

22-09-2023

14. september blev der i NFD Øst holdt to foredrag om fototure til Mellemamerika; til Costa Rica og...

Læs mere
Fine edderkopper, men strejkende bier….

21-08-2023

Tekst og foto: Carsten Siems Der var onsdag 16/8 tur til Hellebæk og ”Rusland”, der som bekendt...

Læs mere
Guldsmedetur til Sandskredssøen i Gribskov

14-08-2023

Tekst: Ib Fagerlund Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund Søndag den 13. august 2023 mødte fjorten f...

Læs mere
Tur til Melby Overdrev

19-06-2023

Tekst: Ole Laursen Foto: Carsten Siems og Ole Laursen Der er ikke meget liv på overdrevet for tiden...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Melby Overdrev

19-06-2023

Tekst: Ole Laursen
Foto: Carsten Siems og Ole Laursen

Der er ikke meget liv på overdrevet for tiden, men heldigvis havde det regnet lidt aftenen i forvejen. Det var måske derfor der var en del blåfugle som alle så helt nye ud. De blev flittigt fotograferet af de elleve deltagere på turen. Vegetationen var meget tør så det var stort set kun stenurten der blomstrede, det var sikkert også en af årsagerne til de manglende insekter som vi kom efter.

Efter at have gået rundt på overdrevet kørte vi til Stængehus og gik ind til Bølleljungen. Her er der tre små vandhuller hvor der var masser af guldsmede der sværmede rundt.

På trods af det sparsomme insektliv var det en hyggelig sommertur med masser af godt humør.

Læs mere
Blåhalsetur til Holløse Bredning

25-04-2023

Tekst og foto: Ole Laursen

For de ni tilmeldte var mødestedet ved Tibirke Kirke klokken 8. Vejret var lidt for perfekt, der var høj forårssol som ville komme til at blive en udfordring i forhold til kontrast i de billeder vi alle håbede på at få i løbet af dagen.


For at komme frem til vandløbet, hvor blåhalsen holder til, skal vi gå et stykke vej, det første stykke går langs bilvej, men det meste foregår i det flotte landskab ned til bredningen.


På trods af det relativt tidlige tidspunkt var vi ikke de første NFD’re på stedet. Først mødte vi Mads Hagen der var på vej hjem, og ved vandløbet stod Benedicte og Bjarne som vist havde været der siden solopgang.

Der gik ikke lang tid før blåhalsen gjorde opmærksom på sig selv med sin smukke sang, og sine korte luftture. Derfor var det nemt at følge de to blåhalse, som vi så. Problemet var bare at de for det meste sad i bunden af rørskoven, var delvist dækket at siv, eller der var kraftige skygger fra sivene. Alligevel lykkedes det vist alle at få fine billeder med hjem af den smukke fugl.

På trods af det flotte vejr, og at det var lørdag var vi næsten alene i området. De få andre der dukkede op fik alle udleveret NFD’s visitkort, så forhåbentlig hilser vi på dem senere.

Læs mere
Frøtur til Hellebæk

16-04-2023

Tekst og foto: Ib Fagerlund

Lørdag den 15. april var 14 medlemmer mødt op til frøtur i Hellebæk. Vi mødtes ved Hellebæk Gamle Kirkegård og gik ned langs Kobberdammen til Videløkke Dam, som plejer at være et sted med hundredevis af butsnudet frø. På vejen, i vandkanten ved Kobberdammen, fandt Preben Kobberø en snog som var i gang med at sluge en frø. Noget af et kup, og flere fik gode billeder af sceneriet.

Ophold ved frøerne i Videløkke Dam.

 

Dagens mest fotograferede frø.

 

Butsnudet frø i parring, med vandet fyldt med frøæg.

 

“Landfrøen” tæt på.

 

Nede ved Videløkke Dam var der ikke stor aktivitet af frøer, men vi fandt da et lille område hvor der var godt gang i parring og æglægning. En enkelt frø sad i skovbunden, og var en meget velvilligt fotomodel. Da vi havde fået frøbilleder nok, gik vi tilbage langs den anden side af Kobberdammen, hvor der også var lidt snoge. Et smut hen forbi Bondedammen gav ikke de store fotomuligheder, så vi endte tilbage ved kirkegården. Nu var solen kommet frem for alvor, så en del af os gik på sommerfuglejagt der inde.

Ud over sommerfugle på kirkegården, var der også en masse stor humleflue.

Så trods vejrudsigtens forudsigelse om nul sol, blev det et helt fin tur med mange gode oplevelser, i et område som de færreste havde besøgt før.

Hyggesnak på kirkegården i fuldt solskin.
Læs mere