Hedepletvinge – Tranum Klitplantage

Fra 9 til 23 grader i løbet af formiddagen, høj sol og stort set ingen vind. De ideeller forhold til at komme ud og finde og måske få foreviget den sjældne Hedepletvinge på hukommelseskortet.

Det var betingelserne lørdag den 30. maj, hvor NFD Nord tog turen til Tranum Klitplantage. Heldigvis havde vi en kyndig NFD’er med på tur, der vidste hvilken vej vi skulle gå. Efter bilerne var parkeret ved vejen drog vi ca. 300 meter ind i området, hvor Per Schaap året før havde fundet ud af, at lige dette sted er et af de bedste ”hot spots” for Hedepletvinge i Danmark.

Fotograf: Torben Hess

Og vi gik ikke forgæves – Per havde været på rekognoscering weekenden før og have spottet en enkelt Hedepletvinge. Hedepletvingen havde (heldigvis) fået selskab af flere individer, der mere eller mindre velvilligt lod sig fotografere.

Fotograf: Esben Korsgaard Pedersen

 

Puppe af Hedepletvinge. Fotograf: Per Schaap

 

Fotograf: Per Schaap

De første par eksemplarer af Hedepletvingen vi så, blev hurtigt omringet af mange fotografer. Da den første begejstring over at have fundet Hedepletvingen, havde fortaget sig, kom der lidt mere ro på fotograferne, der stille og roligt fik spredt sig ud i mindre flokke for at opdage hvad området havde at byde på, herunder blandt andet Spættet Bredpande og Okkergul Randøje.

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Lone Hedegaard Bredahl

Til stor begejstring for alle, fik Per en lettere træt og slidt Hedepletvinge til at sidde stille på hånden og den blev forsigtigt anbragt i et midlertidigt fotostudie, hvor Steen havde sat flashanlægget op, der kunne afprøves af medlemmerne på den velvillige model – der til sidst blev sat tilbage, hvor den kom fra.

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Poul Steen Nordhagen

Der blev også tid til hygge med kaffe og medbragt mad i behørig Covid-19-afstand og snakken gik lystigt, nu hvor vi endelig var samlet igen.

 

Linda Hougaard Bentsen

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

NFD-Midt på tur til Katbjerg Odde

26-05-2020

Den 23. maj tog en lille gruppe på syv personer fra NFD Midt på tur til Katbjerg Odde ved Mariager Fjord for at se efter orkideer.

Vi fandt adskillige Majgøgeurter – og måske også Purpurgøgeurter, som var på vej. Tidligere er der blevet set både Skovgøgeurter og Gøgeliljer på stedet, men vi var vist for tidligt ude i forhold til disse arter. Der var også enkelte steder, hvor vi ikke gik hen pga. af pløre og ælte efter fredagens regn. Men engene, der græsses af kreaturer, var blomstrende af gule Ranunkler, Engnellikerod, den sjældne kødædende plante Vibefedt, og mange andre planter, og de forskellige arter blev nærstuderet i en medbragt feltflora.

I de mest sumpede områder fandt vi desuden Bukkeblad med smukke, hvide, trevlede blomster. Frokost blev indtaget på en relativ tør bakketop.

En dejlig dag og turlederen, Amdi, var helt tilfreds.

Venlig hilsen Bente og Amdi Nedergaard

Læs mere
Kattehale mose og Allerød sø

17-05-2020

Tekst: Ole
Foto: Carsten og Ole

På trods af en dårlig vejrudsigt mødte otte NFDere op til turen. Vejret var ikke med os, det blæste en del og temperaturen var lav, men ingen regn før til allersidst hvor vi stod ved bilerne.

Det dårlige vejr betød, at vi hverken så libeller eller sommerfugle, som ellers var et af turens formål. Heldigvis var Johnny med på turen, han har et godt kendskab til området og kunne fortælle om de mange muligheder, der er for at se insekter og sommerfugle, når vejret bliver mere sommeragtigt.

Ved Kattehale mose var det også helt dødt – ikke et eneste tegn på liv. Igen var det Johnnys kendskab til området, der gjorde det spændende. Han vidste, hvor der skulle være en stor ”kødædende” Kandebærer (Trompetblad, red.), der var udplantet for en del år siden. Efter lidt søgen fandt han den i et meget sumpet område. Sidst på turen blev der fundet en Blankplettet tandbuk (bille),  som der blev taget tonsvis af billeder af.

Nok fordi fotovejret var lidt dårligt, gik snakken flittigt omkring vores fællesinteresser, og dagens hovedemne var en drone (DJI Mavic Mini), som tre af deltagerne lige havde købt. Spændende at se hvad det udvikler sig til.

Læs mere
Nyt vådområde

10-05-2020

Tekst og foto: Carsten Siems

Lige syd for den nederste del af Isefjorden er der lavet et nyt vådområde – indtil videre kaldet Tempelkrogen. Det offentligt tilgængelige område ligger nord for motorvejen. Syd for er der også et privatejet vådområde. Naturstyrelsen har lavet en P-plads, der ligger på Roskildevej, ca. 500m syd for rundkørslen ved Kalundborgmotorvejen.


Vi mødtes dog ved Ågerup Skole ved campingpladsen kl. 7 lørdag 9/5, og vi var 8.
Turleder Per Svensson guidede os rundt på den godt 6 km lange tur.


Smukt område – lavvandet med små holme og øer – lige stedet til vadefugle, terner og hættemåger.


Også forskellige lappedykkere, gravænder og skeænder – og havørne ses på jagt efter føde – dog ikke på vores tur…..


Per anbefaler, at man medbringer et liggeunderlag og et sløringsnet og lægger sig ned. Så bliver der hurtigt ro på vadefuglene igen.

Læs mere