Hides de Calera – fotoskjul i Spanien

Tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 91. Her bringes artiklen i revideret udgave.

Tekst og fotos: Svitlana Tkach.

De fleste naturfotografer kommer på et eller andet tidspunkt til at prøve fotografering fra enten selvbyggede eller kommercielle fotoskjul. Sådan et ønske havde jeg også i tankerne i flere år. Da mulighederne for at etablere mit eget fotoskjul har været yderst begrænset, begyndte jeg på nettet at undersøge alle de mulige tilbud om kommercielle fotoskjul både indenfor og udenfor Danmark.


Mit valg faldte til sidst på en hjemmeside ved navn ”Hides de Calera” (Link: https://www.hidesdecalera.com/english/). Her tilbyder den spanske fotograf Jose David Gomez en hel del fotoskjul til fotografering af forskellige fugle i Spanien. Ifølge hjemmesiden kunne jeg se frem til billeder af mange spændende, smukke fugle, og priserne for leje af fotoskjulene var samtidig ret overskuelige, så jeg tog chancen og kontaktede Jose David og lavede en aftale med ham.


Jeg reserverede et ophold i hans fotoskjul i første halvdel af maj 2018. De fleste af Jose Davids fotoskjul befinder sig på private grunde, lukket for offentligheden i områder omkring en lille by ved navn Calera y Chozas. Denne by ligger i den nordvestlige del af den spanske region Castilla-LaMancha tæt på grænsen tilde to andre spanske regioner Extramadura og Castilla y Leon. Calera y Chozas er meget lille og kan ikke prale af de store kulturelle seværdigheder, som kan findes andre steder i Spanien. De fleste gæster, der kommer på besøg og bliver i byen i et stykke tid,er derfor typisk de fotografer, som har deres fotosessioner i ”Hides de Calera” skjulene. I selve Calera y Chozas er der stort set kun én mulighed for indkvartering, nemlig i et gæstehus ved navn Hostal Restaurante Cuatro Caminos.

Spændingen og forventningerne var store forud for denne rejse. Men bekymringer var der også. Jeg har jo aldrig før prøvet at være i et fotoskjul i flere timer i træk.Og her var der tale om flere dage i træk, da jeg i alt havde bestilt et 8-dages ophold i skjulene for at have en chance for at få fat i så mange af de spændende arter,som ”Hides de Calera” på det tidspunkt af året byder på.


På første dag af mit ophold havde jeg to sessioner. Til morgensessionen skulle jeg i et skjul til fotografering af en dværgtrappe og aftensessionen var i et skjul til fotografering af biædere. Vi skulle af sted til dværgtrappeskjulet meget tidligt, da fotograferne placeres i dette skjul,mens det stadig er mørkt. Skjulet viste sig at være ret lille og simpelt i opbygningen, og der var kun plads til én. Der var intet beskyttelsesglas i det, så jeg fik mulighed for at fotografere direkte. Jeg håbede meget på, at jeg var heldig nok til at se, og måske få nogle brugbare billeder af dværgtrappen, som jeg kun havde set på billeder inden denne rejse. Men samtidig havde jeg også indstillet mig på, at der var en risiko for, at jeg ville komme tomhændet hjem fra denne session. Jeg blev dog hurtigt klar over, at tomhændet fra denne session ville jeg ikke komme, da jeg fik selskab af en toplærke-han, som satte sig meget tætved skjulet,straks efter solen begyndte at sende sine første stråler.


Jeg fik travlt med at tage billeder af denne søde fugl, som både sang, pudsede fjerene og kradsede sig i hovedet lige foran min næse. Selve hovedpersonen, dværgtrappehannen, dukkede først op en time eller halvanden efter solopgang. At opleve en dværgtrappe-han spillende på sin spilleplads var et fantastisk syn. Og hannen kom flere gange ret tæt forbi skjulet, så det lykkedes mig at få flere fotos af denne spøjse fugl med hjem fra denne session.

Aftensessionen hos biædere skuffede mig helle ikke. Så snart fotograferne blev placeret i skjulene, og guiden forlod stedet, begyndte biædere at vise sig frem og aktiviteten varede nærmest uafbrudt i flere timer.


Til fotografering af biædere var der lige ved siden af hinanden opsat tre fotoskjul, hvorfra der fotograferedes direkte uden glas. To af disse skjul var enmands og et i midten var et tomandsskjul. Skjulene var igen meget sparsomt indrettet, men til gengæld yderst effektive. Der var placeret nogle grene lige foran skjulene, som biædere brugte meget flittigt. Jeg fik en uforglemmelig oplevelse ved at studere og fotografere disse smukke fugle så tæt på,imens de var i gang med deres kurmageri og parringer.


Næste dag af mit ophold bød på et skjul til fotografering af stortrappe om morgenen og et skjul til fotografering af kirkeugle til aftensessionen. Stortrappen er en meget sky fugl, så detvar igen en meget tidlig afgang. Det meste af vejen til stortrappeskjulene blev vi transporteret i en bil. Først kørte vi på de offentlige veje, senere skiftede vi til grusvejene på private lukkede områder, derefter kørte vi uden tydelige veje på sletter – først med lys fra bilen og til sidst helt uden lys. Det sidste stykke vej til stortrappeskjulene gik vi ligeledes også i mørke og i total stilhed. Godt, at det var klart vejr med en stor måne på himlen den nat, så vi kunne klare os nogenlunde med den naturlige belysning.

Alene turen dertil blev en oplevelse, som jeg kommer til at huske længe. Stortrappernes spille sæson starter fra midt i marts og varer til omkring midt i maj. I april, når spilletiden er på sit højeste, har fotograferne typisk en fuld dags session i stortrappeskjulene. Men da jeg var der i starten af maj ved spilletidens afslutning, så havde jeg kun en morgensession i stortrappeskjulet. Det skjul, jeg blev placeret i, havde flere maskerede åbninger til fotografering, og det var muligt både at fotografere direkte og skifte undervejs mellem åbningerne. På denne session så jeg en hel del stortrapper. De fleste gange var de forholdsvis langt fra skjulet, men nogle enkelte gange passerede en stortrappe-han forholdsvis tæt på skjulet, så det lykkedes mig alligevel af få nogle brugbare billeder af fuglen.


Aftenssession i et kirkeugleskjul gik også godt. Hunnen lå på det tidspunkt på reden, så det var kun hannen, der viste sig ved skjulet. Her blev der placeret en mus og melorme som lokkemad, og det var muligt at tage billeder direkte.

På tredje dag af mit ophold fik jeg ”serveret” hærfugle til morgensessionen og rødhøns til aftensessionen. Fotoskjul til fotografering af hærfugle var tomandsskjul. Det var placeret tæt på et oliventræ, hvor hærfuglene havde deres rede i træstammen. I reden var der hærfugleunger, men de var stadigvæk små og viste sig ikke frem. Forældrene havde meget travlt med at finde maden og transportere den til ungerne, så der var en masse action under denne session.


Fotograferingen af rødhøns under aftenssessionen foregik efter et helt andet koncept. Her blev vi kørt til et sted, hvor der var gode chancer for at finde rødhøns, og fotograferingen foregik for det meste fra bilen. Til sidst fik jeg dog lov til at snige mig forsigtigt ud af bilen for at prøve at tage nogle billeder af rødhøns fra en lav vinkel.


De efterfølgende dage var jeg i flere andre fotoskjul, hvor der var aktivitet på det tidspunkt. Blandt andet kan nævnes et skjul til fotografering af de meget smukke blåskader, et skjul til fotografering af lille tårnfalk, et skjul til fotografering af iberisk tornskade, et skjul ved en lille sø til fotografering af vadefugle og hejrer fra lav vinkel og tre forskellige skjul til fotografering af rovfugle. Alle sessioner var succesfulde, og jeg kom derfra med en masse fantastiske oplevelser og mange gode billeder. Fra fotoskjulet til iberisk tornskade og fra skjulene ved søen kunne vi fotografere direkte, alle andre skjul var udstyret med beskyttelsesglas.


En helt særlig oplevelse får man i et skjul til fotografering af gribbe. Det var helt urealistisk at se på de mange kæmpestore fugle, som munke- og gåsegribbe er. Og de var ikke alene. Det vrimlede også med glente, ravne og de hvide storke. Og fuglene kom virkelig tæt på.


Skjulet til fotografering af lille tårnfalk stillede lidt ekstra krav til fotografernes fysiske tilstand, da det var placeret på højde med et gammelt forfaldent hustag, så vi skulle kravle op og ned ad en stige for at nå til skjulet. Men som belønning fik vi en god udsigt til flere lille-tårnfalke familier, som havde etableret deres reder under husets tag, og vi fik en chance for at iagttage parring af falkene på klos hold.


Under denne tur til Spanien kunne jeg både nyde fuglene og de smukke spanske omgivelser og landskaber, der var i fuld blomstring på det tidspunkt. De mange farverige blomster var med til at give et ekstra præg til billederne.


Alt i alt blev mit første bekendtskab med de kommercielle fotoskjul til en meget vellykket og succesfuld oplevelse. Jeg var meget tilfreds med mit ophold i ”Hides de Calera”. Trods fotoskjulene ikke var blandt de mest komfortable, virkede de for det meste upåklageligt. Og priserne for at leje dem har også været meget rimelige. Desuden gives der typisk en rabat, hvis man bestiller flere sessioner. Et 8-dages ophold med op til 16 vellykkede fotosessioner i forskellige fotoskjul kostede mig ca. 700-800 euro i alt.


Jeg glæder mig helt vildt meget til mit næste besøg af”Hides de Calera”, som vil finde sted i april 2019. Og denne gang skal jeg dertil i et selskab med 2 andre NFD’er, som vil nok gøre min kommende rejse både mere lærerig og hyggelig.

https://www.hidesdecalera.com/english/ (Link til den engelske version af ”Hides de Calera” hjemmesiden, hvor man kan finde mere infosamt priser for deres kommercielle fotoskjul).

https://www.flickr.com/photos/140507227@N08/albums/72157696271461674  (Link til et album på min side på fotositet Flickr. Her er der muligt at se flere billeder (med EXIF data), som jeg havde taget ved mit første besøg af ”Hides de Calera”).

Svitlana Tkach

 

 

Redigeret af Carsten Holmbo Jensen – 11022019

 

0

De seneste nyheder

Sommertræf 2020

20-06-2020

Tekst: Preben Gori Fotos: Preben Gori og Carsten Siems Som mange ved, gik årets sommertræf i NFD t...

Læs mere
Turen til Nekselø

10-06-2020

Tekst: Susan Muller Elmau Foto: Susan Muller Elmau, Steffen Faisst og Ole Laursen Vi var en sluttet ...

Læs mere
Hedepletvinge – Tranum Klitplantage

07-06-2020

Fra 9 til 23 grader i løbet af formiddagen, høj sol og stort set ingen vind. De ideeller forhold t...

Læs mere
NFD-Midt på tur til Katbjerg Odde

26-05-2020

Den 23. maj tog en lille gruppe på syv personer fra NFD Midt på tur til Katbjerg Odde ved Mariager...

Læs mere
Kattehale mose og Allerød sø

17-05-2020

Tekst: Ole Foto: Carsten og Ole På trods af en dårlig vejrudsigt mødte otte NFDere op til turen. ...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

NFD tur til Værløses to søer

04-02-2019

14 deltagere trodsede det mørkegrå vejr og mødte op søndag kl.10 ved Søndersø ved Værløse udenfor København.

I efteråret fortalte Ole Laursen om området på en medlemsaften, hvor det handlede om fotolokationer, så det var en god opfølgning at blive guidet rundt i området. Vi var ved fugletårnet med god udsigt over søen – og senere i tårnet ved Præstesøen, der er meget mindre og derfor mere overskuelig. Det var her flere medlemmer i efteråret fik fotograferet fiskeørne helt tæt på.

En god tur i 3½ time og på 7-8 km – og så er man rustet til at lave sin egen tur en dejlig forårsmorgen ved daggry.

Tekst: Carsten Siems. Foto: Carsten Siems & Ole Laursen

Foto: Ole Laursen

Foto: Ole Laursen

Foto: Ole Laursen

Foto: Ole Laursen

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen 04022019

0
Læs mere
Canon præsentation og farvekalibrering

27-01-2019

Torsdag den 17. januar havde NFD Øst inviteret til et todelt medlemsarrangement, hvor Canon i den første halvdel kom og fortalte og demonstrerede deres nye EOS R-familie af spejlløse kamerahuse og objektiver – og Ib Fagerlund i aftenens anden halvdel fortalte og gav mange gode råd til farvekalibrering, specielt hvad angår skærmen. Der var et fint fremmøde med omkring 40 medlemmer, der kunne gå hjem mange erfaringer rigere – og, for nogles vedkommende, med nye ønsker til fototaskens indhold af grej.

Tekst og foto: Michael Fahlgren

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen 27012019

0
Læs mere
Årets første NFD-Øst tur

13-01-2019

Traditionen tro var årets første tur til de to engsøer nord for Hillerød. Vi mødtes i nordenden af Solbjerg Engsø, og her blev der brugt noget tid, da begge de lokale vandstære var hjemme.

Der var ikke meget lys, men nok til at vi opdagede den gamle havørn i træet ude i søen. Det begyndte at støvregne, så vi gik ikke helt ned i den anden ende. I stedet gik vi tilbage og videre ad stien langs Pøleåen mod Helsinge for at se alle de friske bæverspor. Faktisk ret store væltede træer imellem. Men bæverne er jo nataktive dyr, så man skal være mere end heldig for at se dyrene.

Efter en kaffepause ved de frønnede borde og bænke kørte vi i kortege til Strødam Engsø, hvor vi gik tur uden at opleve det vilde. Men alt i alt en god start på året for de 9 fremmødte. Og vi blev ikke våde – kun småfugtige.

Tekst: Carsten Siems


Foto: Preben Gori


Foto: Preben Gori

Redigeret af Carsten Holmbo Jensen

0
Læs mere