I skjul efter fugle og bjørne i Rumænien

Tekst: Benedicte Wiberg

Foto: Svitlana Tkach, Bjarne Hansen og Benedicte Wiberg.

Vi havde talt om det længe – Svitlana, Bjarne og jeg. I maj 2019 blev det så til virkelighed. En fotorejse til Donaus delta i Rumænien og i tillæg et ophold i Transsylvanien med fokus på fotografering af bjørne. Rumænien er med et areal på 238.391 km² (landareal 229.891 km²) mere end 4 gange så stort som Danmark. Det gælder også befolkningstallet, som udgør ca. 20 mio. mennesker.


[Brun bjørn i modlys en tidlig morgen, Transsylvanien, 19-5-2019, Fototaget fra bjørneskjul]

Turen var arrangeret af Sakertour (http://sakertour.com/) og indebar, at vi havde lokale guider (1 guide for hver del af turen) lige fra vi landede i Bukarest lufthavn til vores afrejse derfra 10 dage efter.

På denne rejse fik vi afprøvet mange forskellige muligheder for anvendelse af skjul ved fotografering. Dertil kom mange forskellige muligheder på grund af skiftende lysforhold dagen igennem i deltaet.


[Pupurhejre med friskfanget fisk i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Vi fik afprøvet den traditionelle metode som ”kratluskere”, pop-up skjul – siddende eller de specielle liggeskjul (fleksible små telt-skjul), drikkeskjul (skjul hvor man sidder i et fast skjul/hytte ud til en flad vandbeholder, hvor fuglene kommer for at drikke), bådskjul (specialbygget båd, hvor man kommer ned i niveau med fuglene i vandoverfladen) og faste skjul til bjørne (små hytter i bjergene, hvor bjørnene har vænnet sig til at komme forbi).


[Glossy ibis i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Alle skjul gav spændende muligheder kombineret med, at vi kunne indrette os efter lyset. Det vil sige, at vi var ude inden solopgang, at vi holdt lang pause midt på dagen, og at vi så igen tog afsted om eftermiddagen og sluttede, når solen gik ned. De fleste dage startede derfor kl. 4.15 og sluttede kl. 21.30.


[Klyder; Sortehavets kystområde nær byen Constanța,12-5-2019, Foto taget fra pup-up liggeskjul]


[Tophejre i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

I Donaus delta fik vi set et meget rigt fugleliv, herunder 2 arter af pelikaner, 4 arter af terner, 4 arter af lappedykkere, 6 arter af hejrer, skestorke, isfugle, ellekrager, biædere, hærfugle, andefugle, forskellige vadefugle f.eks. klyder og stylteløbere, braksvaler, drosselrørsangere, flere arter af vipstjert og mange andre småfugle. Ved et af drikkeskjulene blev det til mere end 20 arter på en eftermiddag.


[Sort terne i Donau-deltaet, 17-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Vi oplevede at fuglene fouragerede, kæmpede om territorier, parrede sig og lå på rede.  Den specialbyggede båd, hvor vi havde vores lokale guide og en lokal bådfører med, gjorde det muligt at komme tæt på fuglene og følge med i deres liv.


[Sorthalset lappedykker på rede i Donau-deltaet, 17-5-2019, Foto taget fra fotobåd]


[Udkig fra bjørneskjul i Transsylvanien, 18-5-2019]

I tillæg til opholdet i Donaus delta havde vi også et ophold i Transsylvanien. Transsylvanien betyder ”hinsides skoven”, og er et område i Rumænien som afgrænses af bjergkæden Karpaterne.

Der lever flere mindretal i Rumænien, herunder indbyggere med ungarsk baggrund. Det mærkede vi særligt, da vi kom til Transsylvanien, idet alle vejskilte her bar både rumænske og ungarske bynavne. Vores lokale guide i Transsylvanien gjorde også sit bedste for at fortælle os om Transsylvaniens historie ud over sit dybtgående kendskab til bjørnene i området.


[Brun bjørn i Transsylvanien, 19-5-2019, Foto taget fra bjørneskjul]

I Transsylvanien var det de brune bjørne, der var målet. Vi fik afprøvet 3 forskellige bjørneskjul i skovklædt og bjergrigt terræn på forskellige tidspunkter og dermed forskellige lysforhold. Kørslen dertil krævede i sig selv noget særligt både af guiden og køretøjet. Det sidste stykke gik vi op til skjulene. Undervejs så vi bjørnespor, så der var ikke tvivl om at de var i nærheden.

I de 3 forskellige skjul fik vi i alt set 12 forskellige bjørne af samme race – brun karpaterbjørn. Skjulene var isolerede – ikke af hensyn til os, men af hensyn til bjørnene, så lugten af mennesker kunne minimeres.

Der var både unge og voksne bjørne af begge køn. Flere af hunbjørnene havde unger, som de havde gemt i skoven, for at undgå at de blev fundet af hanbjørne. Vi var der på et tidspunkt, hvor bjørnene normalt parrede sig. Derfor fik vi også set en af de store hanbjørne, som holdt øje med en hunbjørn og fulgte hvert et skridt hun tog, så der ikke var andre, der kunne komme hende nær.


[Landskabsbillede over en del af nationalpark bjergmassiv Măcin, 14-05-2019.]


[Rødvinget braksvale (Glareola pratincola); Sortehavets kystområde nær byen Constanța, 11-05-2019. Foto blev taget håndholdt under langsom tilnærmelse til objektet.]


[Biæder (Merops apiaster); nationalpark bjergmassiv Măcin i kommune Dobruja, 13-05-2019. Foto blev taget nær biæder koloni fra mobil pop-up fotoskjul.]


[Nattergal (Luscinia luscinia); nationalpark bjergmassiv Măcin i kommune Dobruja, 13-05-2019. Foto blev taget fra stationært fotoskjul ved drikke/bade opstilling for fuglene.]


[Purpurhejre over sivene; aftens stemningsbillede fra Donau-deltaet, 15-05-2019. Foto blev taget fra en specielt bygget fotobåd.]


[Bjarne i liggeskjul. Sortehavets kystområde nær byen Constanța. 12-5-2019]

Hele turen fungerede i øvrigt upåklageligt, både når det gælder indkvartering og forplejning. Vi bemærkede ikke mindst, at der var en tradition for rigtig gode supper og lokalt produceret meget billig vin.

Hvis du gerne vil læse endnu mere om Donaus delta, kan du også læse Carsten Holmbo Jensens artikel i NFD magasin nr. 89, august 2018 side 45.

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

Pernillesø og Rusland

26-08-2019

Tekst: Carsten Siems
Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund

 

På en af årets rigtigt varme dage, søndag 25/8, var der kaldt til tur allerøverst i Nordsjælland.

Og selv med to afbud var vi 16 fotografer, der ville se om nogle af de spændende insekter/edderkopper var hjemme.
Og det var de – alle tre, og flere til.

Ved Pernillesøen stod den først og fremmest på de svirrende Efterårsmosaik-guldsmede, men inden vi nåede det, fandt vi de første spændende Hvepseedderkopper, der kun har været i Danmark i 25 år.

Vi brugte næsten 2 timer ved søen og på engen, og der var også andre spændende smådyr.


Efter frokost i skyggen kørte vi til ”Rusland” ved Tegners Museum syd for Dronningmølle.
Der var nærmest trafikkaos og derfor lidt svært at parkere.


Vi skulle heldigvis udenfor parken – Biulvene (gravehvepse) har nemlig flyttet sig . Klogt nok, for der, hvor de boede tidligere, går der for mange mennesker nu.
Vi var lige ankommet til sandvejen, hvor vi skulle fotografere dem, og med det samme var der en biulv, der fløj med en bedøvet bi. Jeg var heldig at nå at fokusere ordentligt fra den rigtige vinkel, inden den landede og krøb ned i sin gang, hvor den bedøvede bi skal tjene som føde for biulvens larve.

Biulvene har specialiseret sig i honningbier, og hver larve skal spise mellem 1 og 5 bier (der er nogen uenighed i litteraturen….)
En fin tur på en lidt rigeligt varm dag, men vi holdt ud i over 5 timer.

Læs mere
Foldturen 10/8

14-08-2019

Tekst og foto: Carsten Siems

Hvad er en foldtur mon?
Thomas Olsen er dyrepasser og har sin daglige færden i alle de folde, der tilhører Grantoftegård lidt udenfor Ballerup.

De fleste af dem ligger smukt i landskabet, og udover alle de 300 får og lam er der også rådyr, ræve og grævlinger, hvad man vil ha’ set blandt Thomas’ billeder på fotovæggen.


Der var 4 tilmeldte, og der var ikke plads til flere. Men der blev god plads, da vejrudsigten var temmelig dårlig, og to meldte fra.
Så det var Tomas og 2 x Carsten, der tilbragte 5 hyggelige timer i området.


Ikke de store naturoplevelser, men lidt har også ret. Vi så rådyr et par gange – harer, forskellige fugle, grønne frøer og sommerfugle i læ for blæst og regn.


Det var spændende at høre om arbejdet med alle de dyr – og Thomas viste, at han bare kunne stille sig op og fløjte, for så kom fårene løbende for at få ”slik” (korn).

 

Læs mere
De store biller i Gribskov

29-07-2019

Tekst og foto: Carsten Siems

Alt flaskede sig på billeturen søndag 28/7. Det er meget svært at forudsige et tidspunkt for en helt bestemt handling hos dyr – her de store garver-biller, men har man stor erfaring, er chancerne naturligvis større.


Der var lagt op til, at turen måske måtte flyttes afhængigt af vejret og billernes adfærd. Men det blev ikke nødvendigt. Formiddagens regn var holdt op, og det var fint vejr, da 4 medlemmer mødte vores billeekspert og turleder Frede Mørch midt i Gribskov.
Frede havde skrevet en spændende artikel i vores medlemsmagasin i november -18 om disse, ret ukendte, billers liv og levned og lovede på opfordring at lave en tur i skoven, når ”det skete”.

Billerne lever i og ved ”bøgeruiner”, som er resterne af store bøgetræer. Sidst på eftermiddagen kommer de op fra jorden – hunnerne kravler et stykke op ad stammen – sætter sig og udskiller feromoner, der får hannerne til at komme. Så parrer de sig – måske slås to hanner om muligheden – og kort efter flyver hunnen ud for at lægge æg. Læs Fredes artikel!


Vi havde ikke engang været 10 minutter ved den bedste af Fredes bøgeruiner, før forestillingen gik i gang. Det var faktisk en stor oplevelse med i alt 7-8 af de store biller. Det hele var ”overstået” i løbet af en halv times tid.


Stor tak til Frede for at vise os dette naturfænomen.

Hilsen Carsten

Læs mere