Makroaften i NFD Øst

Tekst: Jens Erik Holmsgaard
Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik

 

Årets første medlemsmøde i NFD Øst, 11. januar, have temaet: MAKRO AFTEN

En række tekniker til makrofotografering er blevet stærkt forbedrede og udviklede, i de senere år med nye kameraer og forbedrede billedbehandlingsprogrammer. Det er simpelt hen blevet lettere at tage gode makrobilleder end i ”gamle dage”, foruden grænsen for det mulige er rykket.

Ole Laursen og Kim Pilegaard fortalte om nogle af de makroteknikker, de anvender, og viste billeder af både udstyret og de flotte resultater de har opnået.

 

1.Tæt på v. Ole Laursen

Ole Laursen vil fortalte om hvordan han arbejder med makrofotografering og viste flotte eksempler. Ole bruger alm. Makro-objektiv og hjemmelavede reflektor/diffusere til at montere på flashen, der er monteret direkte i kameraets hotshoe. I det hele taget er lyset noget der skal arbejdes med ved makrofotografering for at undgå reflekser og udbrænding i insekters glatte overflader, foruden kontrasten med hårde skygger let bliver et problem. Disse problemer løser Ole elegant med sin hjemmelavede reflektor med diffuser. Mange af Oles makrobilleder er efterbehandlet med et dedikeret stacking program Helicon Focus  www.heliconsoft.com  . Selvom Ole af og til bruger en stacking- eller fokusskinne til at tage en serie billede med til den efterfølgende stacking, bliver de fleste af billederne optaget med håndholdt optagelse. Kameraet bevæges langsomt fremad mod og hen over motivet, mens kameraet optager 10-20 billeder i sekundet. En effektiv og simple og meget fleksibel teknik, der dog kræver nogen øvelse at få succes med. Ole mente at hans succesrate nok var omkring de 10%.

Oles hjemmelavede reflektor med diffuser

 

Ole, Bellis

 

2. Endnu tættere på v. Kim Pilegaard

Foruden klassisk makrofotografering eksperimenterer Kim med at anvende mikroskopobjektiver som ”forsatslinser” på makroobjektiver, men også på mere almindelige objektiver. Man kan herved opnå endnu større forstørrelse end ved at anvende alm. Makroobjektiver.

Kim, Macroobjektiv med mikroskopobjektiv

 

Kim viste eksempler på makrofoto i forstørrelses-området fra 4:1x til 12:1x ved anvendelse af et relativt billigt mikroskopobjektiv, monteret på forskellige autofokusobjektiver. Man kan faktisk få meget fine billeder af støvdragere med pollenkorn.

Kim, Pollenkorn med Mikroskopforsats, Micro-Nikkor_105_2,8 + Nikon BE2_4x_0.10

 

Følge disse links for at se hvor men kan købe relevante mikroskopobjektiver og step-down ring mellem det alm. objektiv og mikroskopobjektivet:

Her er links til objektiv og step-down ring:

https://www.mjkzz.de/collections/nikon/products/nikon-4x-plan-mrn70042?variant=39653624217783

https://www.mjkzz.de/collections/adapters/products/rms-adapter?variant=30710966812787

Det betyder ikke noget, at mikroskopobjektiver er af fabrikat Nikon; det virker lige så godt på andre kameraer.

Vælg step-down ring størrelse så den passer til objektivets filtergevind. F.eks. størrelse: 62mm – RMS til et Micronikor 105 mm/f 2.8.

Som software til stacking anvender Kim Zerene stacker :  https://zerenesystems.com/cms/stacker

 

  1. Medlemmernes medbragte Makrobilleder

Efterfølgende viste nogle af medlemmerne, Knud, Ole og Bo deres medbragte billeder og forklarede og diskuterede de teknikker de havde anvendt. Medlemmerne indlæg supplerede meget fint Ole og Kims foredrag, og viste eksempler på både faste indendørs makroopstillinger og på håndholdte stackede billeder taget udendørs.

Ole, Honningbi

 

Knud Ellegaard viser fast opstilling

 

 

  1. Servicemeddelelse

Man kan udmærket stacke billeder i Photoshop; men det er langt lettere efterfølgende at justere de stackede billeder i de dedikerede stackingprogrammer som Zerene Stacker og Helicon Focus end i Photoshop.

De seneste nyheder

Problem med kommentarer

15-06-2024

Vores hjemmeside har i øjeblikket et problem med kommentarer, idet det ikke er muligt at lave komme...

Læs mere
NFD udstilling på KANT Festival

04-06-2024

Skal dit billede udstilles? NFD udstiller 25 af medlemmernes bedste fotos på årets KANT Festival 4...

Læs mere
Tur til Staksrode Skov

21-05-2024

Tekst: Kurt Stæhr Fotos: Jørgen Kryger, Mogens Bøggild Kristensen, Torsten Sonne Petersen, Martin...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore

08-05-2024

Tekst: Ole Laursen Foto: Jens Erik Holmsgaard og Ole Laursen Området er efterhånden velkendt for d...

Læs mere
Kobjælder i Rusland

25-04-2024

Tekst: Susan Müller-Elmau & Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ib Fagerlund & Jens Erik Holmsgaard...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst.

Det var et strålende foredrag, hvor David foruden at fortælle om dagens videoteknik fortalte om sin vej fra først mangeårig naturfotograf og så trinvis bevægede sig ind i også at optage videoer. David viste bl.a. nogle af sine første videoer med diverse pædagogisk forklarede begynderfejl – og så udviklingen hele vejen frem til Davids nu professionelle videoer. Det blev også vist og forklaret, hvordan komposition ved videooptagelser tit er anderledes end det vi er vant til ved fotografring. Foruden optageteknik og demonstration af videoudstyret som David bruger, fortalte David også meget inspirerende om forskellige genrer og om opbygning af historier m.m. Et super godt og bredt foredrag. David har været trofast medlem af NFD siden han var 14 år, i sig selv meget imponerende.

David afsluttede med at foreslå, at man måske kunne inkludere video som tema ved årskonkurrencen. En rigtig god idet, og noget der allerede blev diskuteret på Årsmødet. I vil høre nærmere om hvordan vi griber det an.

Davids foredrag vil blive gentaget i NFD Midt til foråret. Datoen er endnu ikke fastlagt; men hold øje med kalenderen.

 

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se alle vinderbillederne her: >>> Vinderfoto 2023<<<.

Du kan finde din egen placering i årskonkurrencen >>> her  <<<.

Du kan se hvor mange point NFD medlemmerne har givet dit billede  >>> her  <<<. Bemærk: billeder uden point er ikke med på listen.

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne Anders Raagaard og Julie Skotte holdt indlæg, mens NFD havde fået lov til at stille en stand op over for kaffesalget og lige ved indgangen til teatersalen. Desuden hjalp Katja Boll, Peter Bentsen og Linda Hougaard til med det praktiske, mens NFD også var godt repræsenteret på tilhørerpladserne.

Vi havde NFDs nye tv-skærm med på vores stand, hvor vi non-stop viste vinderbilleder fra de seneste års årskonkurrencer. Der var næppe mange deltagere, som ikke var forbi for at se på vores billeder med en kaffekop i hånden, og mange bladrede også i vores 25 års jubilæumsbog og i vores nye brochure. En del fik en snak med os og nogle valgte at melde sig ind i NFD. Velkommen til de nye medlemmer.

Anders Raagaard tog os med på en rejse til paddernes fascinerende verden. Her kom vi til udfordrende omgivelser med fotos taget i vådområder og regnvejr, nogle gange over vandet og nogle gange under vandet, hvor udstyret, påklædning og fodtøj skal passe til formålet. Anders fortalte og viste flotte billeder både fra et besøg på Borneo med over 180 arter og mulighed for at finde ”nye” arter og fra Danmark med de mere beskedne 14 arter. Men den store interesse for padderne og lysten til at blive klogere på deres liv driver tydeligvis Anders, som også kunne nævne, at han som led i sit biologistudie arbejder med et foto- og formidlingsprojekt om de danske padder. Du kan både se billeder og høre padder på www.kvæk.nu.

Julie Skotte fortalte om sin store interesse for friluftsliv og undervandsfotografering, som hun finder tid til ved siden af arbejde og familieliv. Det er der kommet meget flotte og anderledes billeder ud af. Ikke sjældent indeholder billederne både en del, som er under vandet og en del, som er over vandet. Gopler og fisk samt smukke landskaber fra klippeøen Bornholm var også blandt de billeder Julie viste frem. I det hele taget kunne Julie give os et indblik i de mange forskellige billeder af naturen, som har været medvirkende til, at hun både i 2012 og i 2022 har vundet titlen som årets naturfotograf i NFD. I øvrigt skriver Julie om sine erfaringer og deler billeder på bloggen fotofabler.dk.

Den hollandske biolog Wim Vooijs forklarede og viste, at han ser på det, som han vil fotografere fra flere perspektiver eller niveauer for at undgå, at fotografiet bare ender som et registreringsbillede. Det skal i stedet være et intimt portræt, hvor der er plads til følelser og fantasi. Resultatet af Wims arbejde går fra det genkendelige (1) til helt abstrakte fotografier (3), der formidler alle følelser med det ultimative mål at overraske, stimulere og åbne op for beskuerens fantasi til at opleve naturens indre skønhed.

Motiverne kan være alt det, som naturen tilbyder – fra små uanselige insekter til smukke vandnymfer og guldsmede og videre til storslåede landskaber, havet og himlen

Langt de fleste billeder, som de forskellige foredragsholdere viste på KANT Festivalen, faldt i kategorierne 2 og 3 på diagrammet, medens de fleste billeder, som vi ser i NFD, falder i kategori 1 og nogle i kategori 2. Der var altså masser af inspiration at hente i de mange foredrag og præsentationer.

Bjørn-Egil Brekke, Mikkel Due Andersen og Magnus Reneflot holdt inspirerende foredrag om hvordan de med hver deres egen stil laver kunstneriske og ofte abstrakte naturfoto, som udtrykker stemninger og følelser.

Kirsi MacKenzie viste smukke landskabsbilleder taget med filtre og lange lukketider, så lange at hun kunne betro sit publikum, at hun ikke tog særlig mange fotos i løbet af et år.

Stig Stasig har haft en karriere som presse- og reportagefotograf, men har nu stor interesse for naturfotografering, hvor han har lavet smukke undervandsfoto fra Island. Stig anvender ældre fotografiske teknikker som f.eks. fotogravure, cyanotypi og gum arabicum i sit kreative arbejde.

Henrik Søndergaard holdt et inspirerende foredrag om sit “Rewilding” projekt og hvordan han med sit kamera dokumenterer de hurtige forandringer i biodiversiteten på sin 5 hektar store grund med tidligere landbrugsjord.

Jan Pedersen fortalte om sine rejser til Madagaskar med den helt unikke flora og fauna, som hele tiden bliver presset af den fattige lokale befolkning. Jan viste hvordan han ofte anvender gamle vintage objekter for at få anderledes og mere kunstneriske udtryk i sine foto.

Per Rasmussen er nyhedsfotograf, som ofte dokumenterer voldsomme begivenheder rundt omkring i verden. Per bruger sin kajak sammen med sit kamera i lokalområdet omkring Vordingborg til at finde ro oven på de voldsomme oplevelser. Per viste hvordan han med sit kamera fanger næroplevelser med ræve, rådyr, fiskeørne, havneørne på kajakturene.

Daniel Rye sluttede af med en intens og fængslende fortælling om hans arbejde med at dokumentere konsekvenserne af klimaforandringer i Malawi, og hvordan hans (og vores) forudfattede opfattelser igen og igen blev udfordrede på hans møder over en årrække med en familie i Malawi.

Vi fik selvfølgelig en masse god inspiration med hjem fra de mange, gode foredrag, men mindst lige så vigtigt: Det var også en hyggelig sammenkomst, hvor der var god tid til at snakke med NFD’ere fra hele landet (inkl. Skåne😊) og med mange andre naturfotografer og fotointeresserede. Det bliver svært at undgå at deltage på næste års KANT Festival.

Du kan se mere om årets KANT Festival her >>> Forside KANT Festival – Fotofestival i Thisted <<<.

Tekst: Jens Erik, Amdi, Benedicte og Bjarne. Foto og tegninger: Jens Erik

Læs mere