Mange fugle i Brønshøj!

Januars medlemsaften i Brønshøj stod i fuglenes tegn. Først viste Steen Drozd billeder fra skjul. Flotte isfugle fra matriklen og gøge og andre fra Kværkeby fuglereservat
Steen har en standardindstilling til fugle i godt vejr – 1/2500s – f/8 – iso 800.

Derefter viste Carsten Siems billeder fra ”luksusskjulet” – dvs. taget gennem termoruderne mod opstillede foderpladser. Carsten var sprunget til, da den annoncerede Sony-præsentation måtte udskydes til næste gang. Så blev der også lejlighed til at se de musvågebilleder, der på mystisk vis var forsvundet fra usb-sticken sidst. Der er efterhånden en del kommercielle skjul, der bruger spejlglas, og selvfølgelig kan det lade sig gøre. Gå tæt på ruden, helst tæt på vinkelret – undgå spejlinger – sluk lyset og ha’ sort tøj på – og husk så at fodre hele året.

Efter pausen viste Kim Pilegaard billeder på lang afstand (500mm + 2x converter – og billeder derefter croppet) – Billeder fra havørnerede i fornuftig og offentlig tilgængelig afstand. Derefter så vi billeder, hvor kameraet kunne fjernstyres på lang afstand (Cam-ranger) Samme udstyr kunne bruges til stacking – men leveres vist kun til Canon og Nikon.

Johnny Madsen sluttede med en flot serie af vadefugle fra mange forskellige steder – nogle med flot miljø – og andre helt tæt på. Johnny advarede mod at kravle frem i sandet, da man hurtigt får sand fra hænderne på fotoudstyret. Han viste den store forskel på billeder taget skråt oppefra og billeder taget mere i niveau med fuglen – man får en meget roligere baggrund med det sidste.

Hyggelig og informativ aften med 30 deltagere.


Foto: Steen Drozd


Foto: Carsten Siems


Foto: Kim Pilegaard


Foto: Johnny Madsen

Redigeret af/Carsten Holmbo Jensen

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

NFD udstiller på Jægersborg Bibliotek

20-01-2018

NFD udstiller de bedste af de seneste års konkurrence billeder på Jægersborg Bibliotek. Udstillingen er hængt op og vil hænge til slutningen af februar måned, måske længere.

Torsdag den 25. januar fra kl. 17 til 19 vil der være en lille fernisering hvor alle er velkomne til at kigge forbi til et glas vin og lidt snacks og en flot fotoudstilling. Vi ses!

Adresse er Smakkegårdsvej 112, 2820 Gentofte

Læs mere
Engsøerne med 13 på tur

14-01-2018

Vejret gjorde ikke som vejrudsigterne sagde, så det var overskyet og koldt.
Den ene vandstær var hjemme, men derudover var der ikke meget hjemme 🙂
De 13 deltagere fik derimod både frisk luft, god motion og masser af fotosnak i de 4 timer, vi var sammen.

Michael Fahlgren havde sin drone med, som han demonstrerede i nordenden af Solbjerg Engsø, inden vi kørte videre til Strødam Engsø.

Hilsen Carsten Siems

Foto: Gert Pedersen, Michael Fahlgren, Carsten Siems

Læs mere
Mykines – et fugleparadis på Færøerne

02-01-2018

Artiklen er tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 85 i august 2017
Tekst & foto: Carsten Holmbo Jensen

Færøerne består af 18 øer. Den vestligste ø hedder Mykines og er berømt for sit rige fugleliv i sommerhalvåret. Her er der, som det eneste sted på Færøerne, en koloni på ca. 3.000 par suler. De yngler på de yderste fjeldvægge på Mykineshólmur tæt ved fyret. Turen ud til fyret er en vandretur på ca. 1½ time fra Mykines bygd. Umiddelbart efter man har bevæget sig op af fjeldsiden fra byen og er kommet op på den første fjeldryg ses de første spredte grupper af lunder. Lidt længere fremme når man til et område, som kaldes Lamba.

Her findes Færøernes største koloni af lunder bestående af flere tusinde ynglende fugle. På vandreturen mellem ”lundeland” og sulerne passerer man en kløft, hvor der en hængebro mellem Mykines og holmen. Her ses på fjeldvæggene store grupper af ynglende rider og mallemukker. Der findes også tejst og en mindre bestand af lille stormsvale. I øens østlige ende, udmarken, findes lille regnsporve, stenpikker, alm. kjove m.fl.. Overalt på øen ses den færøske variant af stæren og naturligvis nationalfuglen – strandskaden.

 

Antallet af lunder er desværre i stor tilbagegang. Når man taler med folk på Færøerne om årsagen, er der flere forklaringer. Måske er de småfisk (tobis) som lunderne lever af i tilbagegang p.g.a. af stigning i antallet af makrel, som æder store mængder tobis? Måske er tobisen trukket længere ud på havet og dermed for langt væk for lunderne? Måske har fangsten af både æg og lunder, som færingerne har udført i generationer, skabt et for stort indhug i bestanden?

Flere områder på Færøerne har i dag ingen eller kun en meget lille bestand af lunder, og der er derfor indført fredning af fuglene i udvalgte områder. Det samme gælder for lomvierne, som også er i drastisk tilbagegang. Suler og mallemuk er derimod i fremgang.


Heldigvis er der fortsat mange lunder at studere og fotografere på Mykines. Det er et rigtig godt sted at iagttage den lille ”seje” fugl, som det meste af året befinder sig på åbent hav og som kun når den skal yngle går på land. Vores besøg på Mykines var i slutningen af maj og fuglene var netop begyndt at ”gå på land” for at yngle. På denne tid af året ses lunderne ikke med tobis i næbbet. Det sker først når ungerne er udruget.

Der er flere steder på holmen, hvor man kan sidde og betragte lunderne og se hvordan de sidder foran deres små jordhuler og hele tiden spejder mod himlen for at holde øje med storkjoven, som er lundens største fjende. Vi så episoder, hvor op til 3 storkjover jagede i flok i området og fik alle lunder til at gå på vingerne og fortrække i ”sikkerhed” på havet. Så snart storkjoven var væk, fløj de i store flokke tilbage til deres huler.


Man kommer til Mykines med en færge fra Sørvágur og sejltiden er ca. 45 minutter. Det er en smuk sejltur, hvis vejret et godt. Der er også mulighed for at flyve med helikopter fra Vágar på udvalgte dage, det tager kun 7 minutter. Prisen for en helikoptertur er grundet et tilskud fra ”staten” kun 145 kr. for en enkelttur. Det er kun 90 kr. dyrere end båden.

Man kan godt besøge Mykines, som en endagstur og håbe på at komme hjem samme dag, hvis vind og vejr ellers tillader det. Man ankommer kl. ca. 11.00 og kan returnere igen kl. 17.00. En overnatning kan anbefales, da vejrforholdene er meget skiftende og man får dermed mulighed for at opleve/fotografere fuglene under forskellige vejr- og lysforhold.

Mykines by er en mindre og charmerende bygd med ca. 40 huse, hvoraf 6 huse er beboet hele året med 14 fastboende personer. Vi overnattede, som så mange andre har gjort i Det gule hus. Det har igennem 30 år har fungeret som et slags vandrehjem. Men af familiære årsager overvejer den familie, som ejer Det gule hus, at de ikke længere vil leje værelser ud. Et af de andre overnatningssteder i Mykines, det tidligere ”Kristianshus”, er under ombygning og tager i øjeblikket ikke imod gæster.

Et tredje sted, som har Bed and Breadfast, var slet ikke åbnet i slutningen af maj? Vi havde ”hjemmefra” fået besked på, at vi godt kunne købe et måltid mad i Mykines, men da vi kom frem opdagede vi, at det ikke var tilfældet. Der var ingen mad at købe nogen steder. Så det første døgn måtte vi klare os med nogle kiks og lidt ost vi ”tilfældigvis” havde medbragt.


Da vi næste dag som planlagt skulle sejle retur fra Mykines, måtte vi erfare, at det vitterligt er vejret som sætter dagsordenen på Færøerne. På grund af for høj vandstand i havnen og en uhensigtsmæssig brænding kunne båden ikke komme og hente os. Nu var gode råd dyre. Hvad gør man når man strander på en ø uden mad og drikke. Heldigvis var vores husvært med på, at vi kunne blive i hans hus, og at han ville ”forbarme” sig over os og stille mad til rådighed for os, så vi ikke skulle gå sultne i seng.

Vores ufrivillige forlængelse af vores ophold skulle vise sig at blive en god oplevelse. For samme aften, som vi ikke kunne komme fra øen blev det ”pludseligt” rigtig flot vejr med sol og gode lysforhold modsat dagen før, hvor vejrforholdene mest bød på tåge og regn.


Når man i turistbrochurerne advarer mod at besøge Mykines i slutningen af sin ferie med risiko for ikke at kunne nå sit fly hjem, så kan vores oplevelse kun bekræfte, at man bør lytte til dette råd. Sidste sommer strandede fx 80 mennesker på øen af samme årsag som vores. Mykines kan slet ikke rumme/huse så stor en gruppe mennesker og flere måtte tage til takke med at sove på bænkene i kirken og i udhuse.

Når man taler med færinger om Mykines og turisme, så virker det lidt som om, at der er delte holdninger til, hvorvidt Mykines i fremtiden kun skal være for dagsturister – eller om der fortsat også skal kunne være overnattende gæster på øen. Helt tilbage i 2010 blev der tegnet et projekt, som skulle sikre bespisning og overnatning til flere gæster. Projektet har dog været skrinlagt de seneste år, da man overvejer, hvordan man fremover vil takle turismen på øen, både for beboernes og fuglenes skyld.


Færøerne har en helt spektakulær og smuk natur, som er skabt gennem særlige klima- og vejrforhold. Det betyder, at man som gæst skal være indstillet på, at vejrforholdene kan være særdeles varierende og på samme dag skifte mellem storm, regn, tåge og sol – vejrforhold som set fra en naturfotografs synspunkt kan være en ”udfordring”, og hvor man kun bliver glad når ”tågen letter”.

Hvis man ikke har været på Færøerne, kan et ophold absolut anbefales. Et besøg på Mykines kan i særdeleshed anbefales. Men undersøg grundigt hjemmefra om overnatningsmuligheder og eventuelt muligheder for bespisning. Her i maj 2017 er forholdende meget uafklarede.


Praktiske oplysninger:
Min kones og min tur til Færøerne blev bestilt som en pakkerejse gennem www.maketravel.fo. En tur på 9 dage med bil, 5 forskellige overnatningssteder (guesthouse/hoteller) på øerne, inkl. flybillet. Samlet pris pr. person kr. 8.200,-

Til yderligere inspiration omkring Færøerne vil jeg henvise til Ole Bankes artikel i NFD magasinet nr. 79 og ikke mindst til hans to spændende fotobøger om Færøerne.

Redigeret den 2. januar 2018/Carsten Holmbo Jensen

Læs mere