Med NFD Nord til Stinesminde

Søndag den 18. april var NFD Nord samlet for første gang i meget lang tid. Turen gik til Stinesminde ved Hobro og dagens program var Blå Anemoner samt en tur til Skarvkolonien.

For de 17 fremmødte startede dagen med fælles morgenbrød samt afspritning udvortes og indvortes.

De blå anemone blev fundet på en meget stejl skrænt, men det lykkedes for de fleste at finde fodfæste og kun et enkelt objektiv tog den lange vej ned ad skrænten i skovbunden. Heldigvis gik det ikke i stykker.

Efter den udfordrende tur på skrænten gik turen retur til bilerne. På samme vej, som vi kom ind så vi indtil flere blå anemoner stå i vejkanten. Hvorfor vi ikke havde set dem på vejen ud kan ikke forklares, men det kunne for de fleste have sparet den strabadserende tur op ad skrænten.

Turen gik herefter til Skarvkolonien, som blev set på behørig afstand mens citronsommerfugle og en enkelt nældesommerfugl viste sig.

Sommerfuglen i sin lyse forårsform

De seneste nyheder

Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mø...

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Blåhals ved Holløse Bredning

18-04-2021

Vi var 9 NFD’er, som stod tidligt op og mødtes med godt humør og strålende sol ved Tibirke kirke kl. 7 d. 18. april for at forsøge at få skud af blåhalsen med hjem.


Turen gik forbi oldtidsvejen og derefter ned langs Ramløse å indtil vi mødte en endnu mere morgenfrisk NFD’er, som allerede havde fundet den første blåhals.


Dermed fik næsten alle de første billeder af blåhals allerede fra starten af turen.

Blåhalsen, som også kaldes ”Nordens nattergal”, findes kun få steder på Sjælland og Holløse Bredning er et af stederne, hvor den yngler hvert år.


Nogle af os gik længere ned ad åen mod skarvkolonien, hvor vi fandt endnu en nogenlunde samarbejdsvillig blåhals. Vi hørte yderligere et par blåhalse inde i rørskoven, som var uden for synsvidde.


Blåhalsene var ikke aktive hele tiden, så der var masser af tid til at spejde efter blåhalse og andre fugle eller til at slappe lidt af og drikke den medbragte kaffe.


Benedicte fik endda en pungmejse på kortet.


Det lykkedes for de fleste af os at få billeder af blåhals med hjem, men desværre ikke for alle, men vi fik alle en god morgen med godt vejr, hyggeligt samvær og masser af fuglesang.

Tekst: Bjarne Hansen. Foto: Benedicte Wiberg og Bjarne Hansen

Læs mere
Snogetur på Amager Fælled

08-04-2021

Den 5/4 tog 7 NFD’ere på snogetur til Amager Fælled. Få dage før var der solskin og høje temperaturer. Perfekte vilkår for snoge, der gerne vil nyde den første forårsvarme. Ved den lejlighed var Connie og jeg ude og checke om der var kommet nogle snoge frem. Der var rigtig mange, og de var over det hele. Specielt et sted observerede vi 5 snoge i en bunke. Den oplevelse ville vi gerne dele, og derfor blev der arrangeret en snogetur 2. påskedag. Vejret skulle ifølge vejrudsigten blive fint.

Vi mødtes kl. 9 for at gå de ca. 1.5 km. hen til snogeobservationen. Vejret levede ikke helt op til forventningerne. Faktisk var der rimelig dårlige betingelser. Blæst, 3-4° C og overskyet. Absolut ikke optimalt. På vej til snogene kom vi forbi Lærkesletten hvor Københavns kommune vil opføre boliger på et område der er blevet affredet, så Slikkefrank kan få betalt metroudvidelsen. Der er sat drager op, for at skræmme lærkerne for at bygge reder på området.

Desuden er der et hegn, der skal forhindre padder i at komme ind på området.

Området bliver desuden afpatruljeret af vagter med hunde, som skal skræmme alt levende væk. Levende væsener kan nemlig forsinke byggeprocessen. Men alt det er en anden historie.

Vel ankommet til destinationen, var det som frygtet. Selv om det var blevet solskin i mellemtiden og vinden havde lagt sig, var det ingen snoge i sigte. Efter at have ventet et stykke tid besluttede vi at gå en tur til et sted hvor Anders havde hørt, at der skulle være padder. Men ak, der var absolut ingen padder eller noget som helst andet interessant. Så besluttede vi at gå rundt om Grønjordssøen. I mellemtiden var vejret skiftet til det værre. Heller ikke Grønjordssøen bød på noget spændende. Der var enighed om at give snogene en chance til, så vi gik tilbage mod dem. Undervejs fik vi lige en haglbyge og en gang kraftig blæst. Vel ankommet til snogedestinationen gav vi os til at observere igen.

Stadig ingen snoge. Godt trætte og lidt kolde, satte vi os for at få lidt at spise og noget varmt at drikke i håb om, at noget ville vise sig i bunkerne langs vandløbet. Solen kom frem igen, og gav lidt varme og som belønning for vores tålmodighed så vi endelig en bevægelse. En enkelt snog kiggede frem, og alle sprang frem med kameraerne.

Det var ikke lang tid ad gangen, vi havde mulighed for at fotografere, men alle fik dog taget nogle billeder. Vejret skiftede igen, og et kig i horisonten afslørede noget mørkt og ubehageligt. Det stod klart, at der ikke ville blive flere muligheder for at fotografere snoge, de var kravlet ind i varmen i midten af bunken.

På vej tilbage kom en voldsom haglbyge som en ekstra interessant oplevelse.

Denne dag fik vi virkelig april at føle. Koldt hele tiden, men både sol, blæst og hagl. Der blev ikke taget mange billeder, men heldigvis fik vi hvad vi kom for, takket været god tålmodighed.

En sidste belønning var denne fasan, som var ganske rolig og højst 5 meter fra os. Den blev selvfølgelig skudt med det samme.

For de som ikke kunne deltage i dag, får i her angivet, hvor der er gode muligheder de næste uger for at se snoge. Chancerne er bedst i solrigt og vindstille vejr om formiddagen mens de ligger og bliver gennemvarme på toppen af bunkerne. Når de er gennemvarme, kravler de ned til vandløbet og er sværere at få øje på.

Kør ad Ørestads Boulevard til rundkørslen overfor Danmarks radio. Tom Kristensens Vej er en del af rundkørslen. Kør ind modsat denne. Der ligger haveforeningen ”Faste batteri”. Der kan man være heldig at der er en ledig parkeringsplads. Ellers må man betale over ved Danmarks Radio. Fortsæt ned ad vejen, hvor man nu kun må gå og cykle og gå til venstre første gang det er muligt, ned ad en lille sti mellem åen og indhegningen til kvæget. Langs stien ligger nogle bunker siv hvor snogene holder til. 930 til 1030 er et godt tidspunkt at være der på. God fornøjelse.

Tekst og turleder: Jesper Sørensen. Fotografer Bjarne Hansen og Jesper Sørensen.

Læs mere
Frøtur til Gilbjerg Hoved

05-04-2021

I en lille dam ved Sjællands nordspids har vi tidligere haft held med at fotografere frøer i parringstiden i starten af april.
For to år siden var der mange af de spidssnudede hanner, som bliver blålige i de dage (parringstiden)
Jeg var lidt ”nervøs” for om der ville være nogen – for jeg checkede et par dage inden, og da var der ikke en eneste.

Vi mødtes på p-pladsen ved det, der nu kaldes Hundemarkerne – 13 i alt.


Fremme ved dammen kunne vi se og høre, at der ikke var grund til bekymring – der var mange.

Vi havde et par hyggelige timer, og alle fik nærbilleder af frøerne. Nogle af dem blev blålige, som tiden gik…..

Hilsen Carsten

Læs mere