Mykines – et fugleparadis på Færøerne

Artiklen er tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 85 i august 2017
Tekst & foto: Carsten Holmbo Jensen

Færøerne består af 18 øer. Den vestligste ø hedder Mykines og er berømt for sit rige fugleliv i sommerhalvåret. Her er der, som det eneste sted på Færøerne, en koloni på ca. 3.000 par suler. De yngler på de yderste fjeldvægge på Mykineshólmur tæt ved fyret. Turen ud til fyret er en vandretur på ca. 1½ time fra Mykines bygd. Umiddelbart efter man har bevæget sig op af fjeldsiden fra byen og er kommet op på den første fjeldryg ses de første spredte grupper af lunder. Lidt længere fremme når man til et område, som kaldes Lamba.

Her findes Færøernes største koloni af lunder bestående af flere tusinde ynglende fugle. På vandreturen mellem ”lundeland” og sulerne passerer man en kløft, hvor der en hængebro mellem Mykines og holmen. Her ses på fjeldvæggene store grupper af ynglende rider og mallemukker. Der findes også tejst og en mindre bestand af lille stormsvale. I øens østlige ende, udmarken, findes lille regnsporve, stenpikker, alm. kjove m.fl.. Overalt på øen ses den færøske variant af stæren og naturligvis nationalfuglen – strandskaden.

 

Antallet af lunder er desværre i stor tilbagegang. Når man taler med folk på Færøerne om årsagen, er der flere forklaringer. Måske er de småfisk (tobis) som lunderne lever af i tilbagegang p.g.a. af stigning i antallet af makrel, som æder store mængder tobis? Måske er tobisen trukket længere ud på havet og dermed for langt væk for lunderne? Måske har fangsten af både æg og lunder, som færingerne har udført i generationer, skabt et for stort indhug i bestanden?

Flere områder på Færøerne har i dag ingen eller kun en meget lille bestand af lunder, og der er derfor indført fredning af fuglene i udvalgte områder. Det samme gælder for lomvierne, som også er i drastisk tilbagegang. Suler og mallemuk er derimod i fremgang.


Heldigvis er der fortsat mange lunder at studere og fotografere på Mykines. Det er et rigtig godt sted at iagttage den lille ”seje” fugl, som det meste af året befinder sig på åbent hav og som kun når den skal yngle går på land. Vores besøg på Mykines var i slutningen af maj og fuglene var netop begyndt at ”gå på land” for at yngle. På denne tid af året ses lunderne ikke med tobis i næbbet. Det sker først når ungerne er udruget.

Der er flere steder på holmen, hvor man kan sidde og betragte lunderne og se hvordan de sidder foran deres små jordhuler og hele tiden spejder mod himlen for at holde øje med storkjoven, som er lundens største fjende. Vi så episoder, hvor op til 3 storkjover jagede i flok i området og fik alle lunder til at gå på vingerne og fortrække i ”sikkerhed” på havet. Så snart storkjoven var væk, fløj de i store flokke tilbage til deres huler.


Man kommer til Mykines med en færge fra Sørvágur og sejltiden er ca. 45 minutter. Det er en smuk sejltur, hvis vejret et godt. Der er også mulighed for at flyve med helikopter fra Vágar på udvalgte dage, det tager kun 7 minutter. Prisen for en helikoptertur er grundet et tilskud fra ”staten” kun 145 kr. for en enkelttur. Det er kun 90 kr. dyrere end båden.

Man kan godt besøge Mykines, som en endagstur og håbe på at komme hjem samme dag, hvis vind og vejr ellers tillader det. Man ankommer kl. ca. 11.00 og kan returnere igen kl. 17.00. En overnatning kan anbefales, da vejrforholdene er meget skiftende og man får dermed mulighed for at opleve/fotografere fuglene under forskellige vejr- og lysforhold.

Mykines by er en mindre og charmerende bygd med ca. 40 huse, hvoraf 6 huse er beboet hele året med 14 fastboende personer. Vi overnattede, som så mange andre har gjort i Det gule hus. Det har igennem 30 år har fungeret som et slags vandrehjem. Men af familiære årsager overvejer den familie, som ejer Det gule hus, at de ikke længere vil leje værelser ud. Et af de andre overnatningssteder i Mykines, det tidligere ”Kristianshus”, er under ombygning og tager i øjeblikket ikke imod gæster.

Et tredje sted, som har Bed and Breadfast, var slet ikke åbnet i slutningen af maj? Vi havde ”hjemmefra” fået besked på, at vi godt kunne købe et måltid mad i Mykines, men da vi kom frem opdagede vi, at det ikke var tilfældet. Der var ingen mad at købe nogen steder. Så det første døgn måtte vi klare os med nogle kiks og lidt ost vi ”tilfældigvis” havde medbragt.


Da vi næste dag som planlagt skulle sejle retur fra Mykines, måtte vi erfare, at det vitterligt er vejret som sætter dagsordenen på Færøerne. På grund af for høj vandstand i havnen og en uhensigtsmæssig brænding kunne båden ikke komme og hente os. Nu var gode råd dyre. Hvad gør man når man strander på en ø uden mad og drikke. Heldigvis var vores husvært med på, at vi kunne blive i hans hus, og at han ville ”forbarme” sig over os og stille mad til rådighed for os, så vi ikke skulle gå sultne i seng.

Vores ufrivillige forlængelse af vores ophold skulle vise sig at blive en god oplevelse. For samme aften, som vi ikke kunne komme fra øen blev det ”pludseligt” rigtig flot vejr med sol og gode lysforhold modsat dagen før, hvor vejrforholdene mest bød på tåge og regn.


Når man i turistbrochurerne advarer mod at besøge Mykines i slutningen af sin ferie med risiko for ikke at kunne nå sit fly hjem, så kan vores oplevelse kun bekræfte, at man bør lytte til dette råd. Sidste sommer strandede fx 80 mennesker på øen af samme årsag som vores. Mykines kan slet ikke rumme/huse så stor en gruppe mennesker og flere måtte tage til takke med at sove på bænkene i kirken og i udhuse.

Når man taler med færinger om Mykines og turisme, så virker det lidt som om, at der er delte holdninger til, hvorvidt Mykines i fremtiden kun skal være for dagsturister – eller om der fortsat også skal kunne være overnattende gæster på øen. Helt tilbage i 2010 blev der tegnet et projekt, som skulle sikre bespisning og overnatning til flere gæster. Projektet har dog været skrinlagt de seneste år, da man overvejer, hvordan man fremover vil takle turismen på øen, både for beboernes og fuglenes skyld.


Færøerne har en helt spektakulær og smuk natur, som er skabt gennem særlige klima- og vejrforhold. Det betyder, at man som gæst skal være indstillet på, at vejrforholdene kan være særdeles varierende og på samme dag skifte mellem storm, regn, tåge og sol – vejrforhold som set fra en naturfotografs synspunkt kan være en ”udfordring”, og hvor man kun bliver glad når ”tågen letter”.

Hvis man ikke har været på Færøerne, kan et ophold absolut anbefales. Et besøg på Mykines kan i særdeleshed anbefales. Men undersøg grundigt hjemmefra om overnatningsmuligheder og eventuelt muligheder for bespisning. Her i maj 2017 er forholdende meget uafklarede.


Praktiske oplysninger:
Min kones og min tur til Færøerne blev bestilt som en pakkerejse gennem www.maketravel.fo. En tur på 9 dage med bil, 5 forskellige overnatningssteder (guesthouse/hoteller) på øerne, inkl. flybillet. Samlet pris pr. person kr. 8.200,-

Til yderligere inspiration omkring Færøerne vil jeg henvise til Ole Bankes artikel i NFD magasinet nr. 79 og ikke mindst til hans to spændende fotobøger om Færøerne.

Redigeret den 2. januar 2018/Carsten Holmbo Jensen

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

Rovfugle og æbleskiver

15-12-2017

Der var traditionen tro æbleskiver og gløgg til årets sidste medlemsmøde i NFD øst. Ca. 35 medlemmer var mødt op for at smage på julegodterne, men ikke mindst for at se de mange flotte medlemsbilleder i aftenens tema: rovfugle. Mange medlemmer havde taget et udvalg af deres billeder med. Der blev vist billeder af rovfugle fra stort set alle verdensdele – en interessant, inspirerende og spændende aften.

Bestyrelsen ønsker alle NFD medlemmer er rigtig glædelig jul og et godt nytår


Foto: Carsten Siems

Foto: Carsten Holmbo Jensen

Foto: Steen Tørner

Foto: Steen Tørner

 

Læs mere
Pattedyr i Brønshøj

24-11-2017

Novembers medlemsmøde hos NFD øst havde temaet ”Nordiske pattedyr”. Vi nåede ikke dem alle sammen igennem, men fik et godt bredt udvalg.

Thomas Olsen viste fine fotos og fortalte passioneret om sin jagt på ræve de seneste år – og at det endelig i år var lykkedes at fine ræveunger.

Så var det Carl Ammitzbo, der har forfulgt rådyr siden han var en stor dreng – og har perfektioneret det med tiden. Udover de flotte nærbilleder, havde Carl medbragt sine hjælpemidler. Han bruger ikke skjul, men sidder stille på sit påspændte siddeunderlag – har selv syet en lyddæmper til kameraet og har herudover et net med kunstige grene. Til udstyret hørte også en kunstig krage/ravn til at sætte på hovedet for at narre rådyrene!

Fælles for Thomas og Carl var, at det er vigtigt at kende sit område, så man kan færdes uden at forstyrre dyrene. Så skulle vi ha’ set Karl Ravns billeder af bjørne og ulve fra Finland, men hans usb-stick lod os ikke vriste billederne ud – så i stedet viste Jette Bjerregaard os billeder af bjørne fra Alaska, som vi kunne tilgå fra nettet.

Derefter var der jærv fra Ole Bankes Finlandstur, men endnu mere spændende isbjørne og hvalrosser fra hans tur til Svalbard. Endelig så vi flotte bæverbilleder fra Ole Laursens heldige første eftersøgning af dem ved Pøleåen i Nordsjælland.

Jeg viste de alm. hjorte fra Dyrehaven samt elge fra især Alaska, og Per Svensson havde sendt billeder af grævlinger og egern.  Carl sluttede af med meget lækre billeder af vores mindste mår, bruden. Vi manglede mus, rotter, pindsvin, muldvarp. Og det var en fejl, at vi kun havde én hare med og ingen sæler.

Det ta’r vi en anden gang. Tak for engagement til de deltagende medlemmer og de over 30 fremmødte tilskuere.

/Carsten Siems

Læs mere
Årets naturfoto er valgt

13-11-2017

I weekenden blev årsmødet afholdt på Kattinge Værk. Det var et velbesøgt årsmøde med over 50 deltagere om lørdagen. Lørdag var netop dagen, hvor vinderne i de 12 kategorier i NFDs årskonkurrence skulle offentligøres. Medlemmere havde indsendt/uploadet 1500 billeder.  De 20 % som fik flest stemmer af medlemmerne i hver kategori blev videresendt til den eksterne dommer. Den eksterne dommer var i år zoolog og naturfotograf Mogens Trolle, som især er kendt for sine fantastiske billeder af dyr under temaet “øjenkontakt”.

Årets naturfoto er taget af Carsten Krog Pedersen og årets naturfotograf blev Brian Rasmussen. Vinderbillederne i hver kategori kan ses her.

I det næste nummer af medlemsmagasinet kan du læse meget mere om årsmødet, konkurrencen og generalforsamlingen.


Oversigt over hvilke billeder som deltog i finalen kan ses her (åbnes som pdf-fil): Foto_finale_oversigt_13112017

Oversigt over den samlede pointstilling i finalebillederne kan ses her ( åbnes som pdf-fil) samlede_point_version_13112017

 

redigeret af: Carsten Holmbo Jensen

Læs mere