NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023
Skrevet den: 13-10-2023NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne Anders Raagaard og Julie Skotte holdt indlæg, mens NFD havde fået lov til at stille en stand op over for kaffesalget og lige ved indgangen til teatersalen. Desuden hjalp Katja Boll, Peter Bentsen og Linda Hougaard til med det praktiske, mens NFD også var godt repræsenteret på tilhørerpladserne.
Vi havde NFDs nye tv-skærm med på vores stand, hvor vi non-stop viste vinderbilleder fra de seneste års årskonkurrencer. Der var næppe mange deltagere, som ikke var forbi for at se på vores billeder med en kaffekop i hånden, og mange bladrede også i vores 25 års jubilæumsbog og i vores nye brochure. En del fik en snak med os og nogle valgte at melde sig ind i NFD. Velkommen til de nye medlemmer.
Anders Raagaard tog os med på en rejse til paddernes fascinerende verden. Her kom vi til udfordrende omgivelser med fotos taget i vådområder og regnvejr, nogle gange over vandet og nogle gange under vandet, hvor udstyret, påklædning og fodtøj skal passe til formålet. Anders fortalte og viste flotte billeder både fra et besøg på Borneo med over 180 arter og mulighed for at finde ”nye” arter og fra Danmark med de mere beskedne 14 arter. Men den store interesse for padderne og lysten til at blive klogere på deres liv driver tydeligvis Anders, som også kunne nævne, at han som led i sit biologistudie arbejder med et foto- og formidlingsprojekt om de danske padder. Du kan både se billeder og høre padder på www.kvæk.nu.
Julie Skotte fortalte om sin store interesse for friluftsliv og undervandsfotografering, som hun finder tid til ved siden af arbejde og familieliv. Det er der kommet meget flotte og anderledes billeder ud af. Ikke sjældent indeholder billederne både en del, som er under vandet og en del, som er over vandet. Gopler og fisk samt smukke landskaber fra klippeøen Bornholm var også blandt de billeder Julie viste frem. I det hele taget kunne Julie give os et indblik i de mange forskellige billeder af naturen, som har været medvirkende til, at hun både i 2012 og i 2022 har vundet titlen som årets naturfotograf i NFD. I øvrigt skriver Julie om sine erfaringer og deler billeder på bloggen fotofabler.dk.
Den hollandske biolog Wim Vooijs forklarede og viste, at han ser på det, som han vil fotografere fra flere perspektiver eller niveauer for at undgå, at fotografiet bare ender som et registreringsbillede. Det skal i stedet være et intimt portræt, hvor der er plads til følelser og fantasi. Resultatet af Wims arbejde går fra det genkendelige (1) til helt abstrakte fotografier (3), der formidler alle følelser med det ultimative mål at overraske, stimulere og åbne op for beskuerens fantasi til at opleve naturens indre skønhed.
Motiverne kan være alt det, som naturen tilbyder – fra små uanselige insekter til smukke vandnymfer og guldsmede og videre til storslåede landskaber, havet og himlen
Langt de fleste billeder, som de forskellige foredragsholdere viste på KANT Festivalen, faldt i kategorierne 2 og 3 på diagrammet, medens de fleste billeder, som vi ser i NFD, falder i kategori 1 og nogle i kategori 2. Der var altså masser af inspiration at hente i de mange foredrag og præsentationer.
Bjørn-Egil Brekke, Mikkel Due Andersen og Magnus Reneflot holdt inspirerende foredrag om hvordan de med hver deres egen stil laver kunstneriske og ofte abstrakte naturfoto, som udtrykker stemninger og følelser.
Kirsi MacKenzie viste smukke landskabsbilleder taget med filtre og lange lukketider, så lange at hun kunne betro sit publikum, at hun ikke tog særlig mange fotos i løbet af et år.
Stig Stasig har haft en karriere som presse- og reportagefotograf, men har nu stor interesse for naturfotografering, hvor han har lavet smukke undervandsfoto fra Island. Stig anvender ældre fotografiske teknikker som f.eks. fotogravure, cyanotypi og gum arabicum i sit kreative arbejde.
Henrik Søndergaard holdt et inspirerende foredrag om sit “Rewilding” projekt og hvordan han med sit kamera dokumenterer de hurtige forandringer i biodiversiteten på sin 5 hektar store grund med tidligere landbrugsjord.
Jan Pedersen fortalte om sine rejser til Madagaskar med den helt unikke flora og fauna, som hele tiden bliver presset af den fattige lokale befolkning. Jan viste hvordan han ofte anvender gamle vintage objekter for at få anderledes og mere kunstneriske udtryk i sine foto.
Per Rasmussen er nyhedsfotograf, som ofte dokumenterer voldsomme begivenheder rundt omkring i verden. Per bruger sin kajak sammen med sit kamera i lokalområdet omkring Vordingborg til at finde ro oven på de voldsomme oplevelser. Per viste hvordan han med sit kamera fanger næroplevelser med ræve, rådyr, fiskeørne, havneørne på kajakturene.
Daniel Rye sluttede af med en intens og fængslende fortælling om hans arbejde med at dokumentere konsekvenserne af klimaforandringer i Malawi, og hvordan hans (og vores) forudfattede opfattelser igen og igen blev udfordrede på hans møder over en årrække med en familie i Malawi.
Vi fik selvfølgelig en masse god inspiration med hjem fra de mange, gode foredrag, men mindst lige så vigtigt: Det var også en hyggelig sammenkomst, hvor der var god tid til at snakke med NFD’ere fra hele landet (inkl. Skåne😊) og med mange andre naturfotografer og fotointeresserede. Det bliver svært at undgå at deltage på næste års KANT Festival.
Du kan se mere om årets KANT Festival her >>> Forside KANT Festival – Fotofestival i Thisted <<<.
Tekst: Jens Erik, Amdi, Benedicte og Bjarne. Foto og tegninger: Jens Erik