NFD-Midt på tur til Katbjerg Odde

Den 23. maj tog en lille gruppe på syv personer fra NFD Midt på tur til Katbjerg Odde ved Mariager Fjord for at se efter orkideer.

Vi fandt adskillige Majgøgeurter – og måske også Purpurgøgeurter, som var på vej. Tidligere er der blevet set både Skovgøgeurter og Gøgeliljer på stedet, men vi var vist for tidligt ude i forhold til disse arter. Der var også enkelte steder, hvor vi ikke gik hen pga. af pløre og ælte efter fredagens regn. Men engene, der græsses af kreaturer, var blomstrende af gule Ranunkler, Engnellikerod, den sjældne kødædende plante Vibefedt, og mange andre planter, og de forskellige arter blev nærstuderet i en medbragt feltflora.

I de mest sumpede områder fandt vi desuden Bukkeblad med smukke, hvide, trevlede blomster. Frokost blev indtaget på en relativ tør bakketop.

En dejlig dag og turlederen, Amdi, var helt tilfreds.

Venlig hilsen Bente og Amdi Nedergaard

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Kattehale mose og Allerød sø

17-05-2020

Tekst: Ole
Foto: Carsten og Ole

På trods af en dårlig vejrudsigt mødte otte NFDere op til turen. Vejret var ikke med os, det blæste en del og temperaturen var lav, men ingen regn før til allersidst hvor vi stod ved bilerne.

Det dårlige vejr betød, at vi hverken så libeller eller sommerfugle, som ellers var et af turens formål. Heldigvis var Johnny med på turen, han har et godt kendskab til området og kunne fortælle om de mange muligheder, der er for at se insekter og sommerfugle, når vejret bliver mere sommeragtigt.

Ved Kattehale mose var det også helt dødt – ikke et eneste tegn på liv. Igen var det Johnnys kendskab til området, der gjorde det spændende. Han vidste, hvor der skulle være en stor ”kødædende” Kandebærer (Trompetblad, red.), der var udplantet for en del år siden. Efter lidt søgen fandt han den i et meget sumpet område. Sidst på turen blev der fundet en Blankplettet tandbuk (bille),  som der blev taget tonsvis af billeder af.

Nok fordi fotovejret var lidt dårligt, gik snakken flittigt omkring vores fællesinteresser, og dagens hovedemne var en drone (DJI Mavic Mini), som tre af deltagerne lige havde købt. Spændende at se hvad det udvikler sig til.

Læs mere
Nyt vådområde

10-05-2020

Tekst og foto: Carsten Siems

Lige syd for den nederste del af Isefjorden er der lavet et nyt vådområde – indtil videre kaldet Tempelkrogen. Det offentligt tilgængelige område ligger nord for motorvejen. Syd for er der også et privatejet vådområde. Naturstyrelsen har lavet en P-plads, der ligger på Roskildevej, ca. 500m syd for rundkørslen ved Kalundborgmotorvejen.


Vi mødtes dog ved Ågerup Skole ved campingpladsen kl. 7 lørdag 9/5, og vi var 8.
Turleder Per Svensson guidede os rundt på den godt 6 km lange tur.


Smukt område – lavvandet med små holme og øer – lige stedet til vadefugle, terner og hættemåger.


Også forskellige lappedykkere, gravænder og skeænder – og havørne ses på jagt efter føde – dog ikke på vores tur…..


Per anbefaler, at man medbringer et liggeunderlag og et sløringsnet og lægger sig ned. Så bliver der hurtigt ro på vadefuglene igen.

Læs mere
Hugorme og andet kryb

05-04-2020

Tekst og foto: Ib Fagerlund

 

Søndag den 5. april var fem medlemmer samlet til hugormetur ved Rummelborg Dam. Der var fuld sol fra morgenstunden og temperaturen kom helt op på 15 grader i løbet af dagen. Alt tegnede til en perfekt dag i naturen, og det blev det!

Første oplevelse var en Isfugl nede ved Store Fønstrup Dam. Det er første gang jeg har set den på stedet, men forhåbentlig ikke sidste! Lidt efter så vi to Sortspætter flyve omkring. Det blev dog ikke til fotos af disse fugle i dag.

Henne ved hugormestedet var der helt dødt da vi ankom. Der gik dog ikke længe før den første viste sig kortvarrigt. Til gengæld kunne vi fordrive tiden med at fotografere lidt sommerfugle og Stor Humleflue, som vi så rigtig mange af i løbet af dagen.

Det Hvide C

 

Stor Humleflue

Vi gik videre rundt om søen, og et par stykker så sørme en Sørgekåbe, og jeg fik lidt billeder af min yndlingsflue – Bjørnesnyltefluen.

Bjørnesnylteflue

Ovre ved højen vrimlede det med Grøn Sandspringer, som også blev fotograferet ivrigt. Desuden et par Blå Oliebille.

Blå Oliebille

Før vi gik tilbage til slangerne, gjorde vi holdt ved Sortspætternes redetræ. De var dog ikke hjemme, så vi gik tilbage til dammen. Her var der “bid” igen, og alle fik vist set både Hugorm og Snog.

Vred Hugorm, fotograferet dagen før på samme sted.

Som den sidste fik jeg lige kigget på et sted, hvor der var set både Snog og Stålorm dagen før. Stålormen var der ikke, men Snogen lå frit fremme.

Snog

På vej ned til bilen, tog jeg et hurtigt kig ved bredden af Store Fønstrup Dam. Her var der kommet gang i Grøn Frø. Så alt i alt en yderst udbytterig og skøn tur i skoven.

Grøn Frø
Læs mere