NFD-NORDS TUR TIL NATURCENTER FOSDALEN

Tekst: Per K. Schaap
Foto: Per K. Schaap og Torben Hess

Onsdag d. 21. maj var 12 medlemmer på den årlige tur til Naturcenter Fosdalen. Naturen omkring Fosdalen og Lien i Han Herred er ret enestående herhjemme. Men måske også til dels temmelig ukendt for de mange, selv om naturen her sammen med det nærliggende Svinkløv hører til noget af landets fineste. Det er naturcentrets daglige leder Svend Møller Nielsen, der har inviteret til en dejlig oplevelse på centret og den omliggende natur.

Som altid startede dagen med et veldækket morgenbord kl. 09:00. Vi mødte op som planlagt og forsynede os med bordets glæder. Der var rigeligt af det hele. Mætte og glade blev dagens udflugt debatteret og planlagt. Vi ville gerne nå at se det hele og opleve det fremstormende forår i det åbne landskab, i skovene, på hederne og de pragtfulde rigkær. Begrænsningens kunst var svær. Svend havde i dagens anledning skaffet Naturstyrelsens tilladelse til, at vi måtte lade os transportere i bil ind til naturperler, der ellers kun er fremkommelig til fods eller på cykel. Det gav os jo lidt større bevægelses radius.

Dette år udvalgte vi så Rødland- og Drevelsig Hede som udgangslokaliteter for vores vandringer og fotografering.

Men én ting havde vi ikke taget i ed, og det var vejrguderne. Regnen havde hærget Nordjylland hele natten. Det havde stået ned i stænger. Omkring 40 mm var det blevet til, og endnu om morgenen fortsatte den kraftige regn, så det var en våd omgang, da vi kørte mod Naturcenter Fosdalen. Det tager ca. 45 min at køre fra Aalborg til Fosdalen og på hele turen sad jeg og tænkte på udfordringen i at fotografere vådt diset landskab, dryppende skov, ingen prangende blomster eller sommerfugle osv.

Men det skulle vise sig som så mange gange før, at regnen stilnede af jo nærmere vi kom til Vesterhavet, og da vi rejste os fra morgenbordet, havde vi kun lavthængende skyer og en lille brise fra vest at døje med.

Efter en kort køretur i bil ad såvel offentlige som lukkede skovveje, kom vi til Rødland Hede. Stedet er kendt for at huse en lille lokalitet med linnæa, lille krybende dværgbusk med de små runde blade. Svend fandt dem, og selvfølgelig gik makrofotograferne i gang liggende på maven med at fotografere de grønne, bebladede stængler. Blomstringen kommer først senere på året. Vi ledte efter femradet ulvefod men forgæves. For år tilbage var vi mere heldige, og fandt dem i hobetal, hvor vi ledte i dag. Af ukendte årsager er ulvefoden gået stærkt tilbage netop her. Guldblomme fandt vi kun spirende og må vente en månedstid, før den pryder heden. Så var vi mere heldig med lav skorsoner. Den fremstod nu noget regndruknet med bøjet blomsterroset.

Herfra kørte vi videre til Drevelsig Hede. På vejen så vi nogle af de mange bronzealderkæmpehøje, som er karakteristisk for området, ca. 30 skal der være.

Udsigten fra Drevelsig Hede er noget af det skønneste, selv om udsynet fortabte sig i regndis i det fjerne. Udsigten var præget af stærkt kuperet terræn med blandingsskov kravlende op ad bakkerne. Alle skovens grønne nuancer var repræsenteret på én gang. Det havde været flot, hvis solen var kommet frem bag skydækket. Vi fandt mosebølle i rig mål og hønsebær i forskellige stadier.

Hjemme på naturcentret var tårnfalken som vanlig flyttet ind i den opsatte falkekasse. Livet i redekassen kan følges fra to scoper opsat i frokoststuen. Tårnfalken blev den eneste fugl, der blev fotograferet på dette års udflugt til Naturcenter Fosdalen.

En stor tak til Svend for besøget.

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Borreby mose 17/5-2019

24-05-2019

Tekst og foto: Per Svensson

Ni friske NDF’ere var mødt op til turen i Borreby mose. Vejret var gråt og tungt men humøret højt. Vi startede med at se rørhøge-parret parre sig flere gange ( på lang afstand ) og kunne følge hvordan de fløj med redemateriale. Der var også gang i den store hejrekoloni oppe i de store træer.

Vi valgte først at gå en tur ud til fjorden og så en tur langs landevejen ned i mosen.

På vores rundtur i og omkring rørskoven så vi by- og landsvale og en del rørspurve, sivsanger, skægmejser, rørhøg, gøg og en enkelt bynkefugl.

Langs landevejen og på søerne var der en del forskellige ænder og vadefugle, her skal fremhæves ynglende klyde og et par dobbeltbekkasiner.

Vi var tilbage ved bilerne efter et par timer, og da det så småt var begyndt at regne valgte nogle at køre hjem og andre blev tilbage og fik nogle billeder fra bilen.

En hyggelig morgen ved Borrebymose.

Læs mere
Bjergene i Odsherred d. 19.05.19

21-05-2019

Tekst: Jan Munkholm
Foto: Jan Munkholm og Carsten Siems

Søndag morgen var 7 friske NFD’ere mødt op til bjergvandring i  de nordvest-sjællandske alper. Vejret var til at begynde med lidt “uldent”, man vidste ikke rigtig hvad det havde tænkt sig, men det det blev langsomt bedre og bedre og varmere varmere.

Vi startede fra parkeringspladsen ved Vraget, en strand lige nedenfor Vejrhøj, altså tæt på dansk normal-nul og så gik vi direkte op til godt 100 m’s højde. Vi kom op i lidt spredt orden alt efter, hvor mange overspringshandlinger man havde haft brug for på vejen op. Der var jo masser af blomster og insekter på vejen op, som man lige så godt kunne fotografere, når de nu var der.

Da alle var nået op, begav vi os, via Harebjerget, ud i det bjerglandskab som udgøres af den randmoræne, som danner det nord-vestlige hjørne af Lammefjorden. Nu var solen kommet frem og jakkerne kom af. Vi gik med udsigt over Sejrøbugten til Røsnæs, Nekselø, Sejrø og Ordrup Næs, men de fleste havde næsen i jorden på jagt efter insekter og blomster, for “det vrimlede jo”, som nogle udtrykte det.

Målet var den nordvestlige side af Rævebjerget og der nåede vi lidt efter frokost. Her stod Hylde-Gøgeurterne, som de har gjort i nogle årtier, flest af de rødviolette, men også enkelte gule. De blev flittigt fotograferet og man undgik behændigt at lægge sig på dem eller træde på dem.

Så gik turen tilbage mod Vraget og nogle kunne mærke at de havde to ben og var bekymrede for, om de stadig kunne bruge dem om mandagen. Men for hvert skridt vi tog, var der sommerfugle der fløj op og ind imellem var der også firben, der skulle undersøges, så det tog sin tid før vi nåede tilbage til bilerne. Men her blev vi mødt af et tilbud som de færreste kunne modstå. Steffen Faisst og hans kone har både ræve og grævlinge i deres baghave og vi var da velkomne til at komme og kigge, de boede lige i nærheden.

Det blev så til en lille karavane af biler, der kørte til deres helt vidunderlige hus, med udsigt  over Sejrøbugten, friskbrygget kaffe, men lidt for mange mennesker til at ræve eller grævlinge turde kigge forbi, men det havde vi vist heller ikke seriøst turde håbe på. Men det gav en dejlig og flot afslutning på dagen

Læs mere
Tur til Melby Overdrev tirsdag den 14. maj 2019

20-05-2019

Tekst: Susan Müller-Elmau
Fotos: Arne, Johnny, Preben, Carsten og Susan

Traditionen tro gik turen til Melby Overdrev for bl.a. at finde den berømte Tømmermand, samt hvad der ellers måtte byde sig af insekter og vækster. Vi var 6 friske NFD-medlemmer, som drog af sted. Vejret var ikke helt med os – det var lidt småkoldt og blæsende, men klarede heldigvis op i løbet af dagen.

Tømmermanden havde valgt at finde andre græsgange denne dag, men vi fandt andre fine insekter og vækster. Herunder Grøn Sandspringer, Grøn Busksommerfugl, det lille Okkergule Randøje, en lækker larve samt forskellige målere og møl. Prikken over i’et var en bredtæge, der lagde æg.

På turen rundt på Overdrevet så vi også en masse fine vækster i flotte, kraftige forårsfarver, bl.a. Stedmoderblomst, Brandbæger, Engelsk Græs og Nikkende Kobjælde.

Alt i alt en god dag i hyggeligt selskab.

Læs mere