NFD tur til Arrenæs

Vejrudsigterne blev nærstuderet dagene før turen, da der var mulighed for, at det ville blive regnvejr. Heldigvis var vejrguderne med os lørdag den 20. juli.. Det var perfekt sommervejr til at nyde det bakkede landskab med flotte bevoksninger og bølgende kornmarker. Vi startede turen fra parkeringspladsen ved Ladegårdssøen, hvorfra vi gik op i landskabet, hvor der er en flot udsigt over Ladegårdssøen som er et levn fra grusgravning i området.

Herefter gik vi over højderyggen af Arrenæs og fik den flotte udsigt over Arresø mod Kregme. Indtil videre havde der ikke været meget småkryb at fotografere, men nu begyndte sommerfuglene at vise sig, der blev taget en del billeder af Blåfugl, Lille Ildfugl, Køllesværmer og Sortplettet Perlemorsommerfugl. Lidt senere kom vi igennem noget kratagtig bevoksning hvor den Rødryggede Tornskade holder til, den blev også set men var på for stor fotoafstand.

Derimod blev det til fine billeder af kålsommerfuglenes parringsflugt, hvor Carsten Siems fik ”fire på stribe”. Sidste del af turen blev lagt forbi en ellesump hvor bæverne har bygget et stort bo midt i den åbne del af vandet. Vi så også, hvordan bæverne forsøger at dæmme vandet op så det ikke kan strømme over i Arresø, her har man været nødt til at lægge store drænrør igennem dæmningen for at en nærliggende vej ikke oversvømmes. Mon ikke alle otte deltagere havde fået en flot dag ud af det, og forhåbentlig også nogle fine skud…..

Tekst Ole Laursen. Foto: Ole Laursen, Flemming Koch & Carsten Siems.

Redigeret af Carsten Holmbo Jensen, 23072019

 

0

De seneste nyheder

Tur til Grundsømagle Sø 18-7-2020

19-07-2020

Tekst og billeder af Ole Laursen   Turen havde hovedsagelig Skægmejse som mål. Det var 10 mor...

Læs mere
Guldsmedetur til Jenskær 11/7 2020

16-07-2020

Tekst: Winni Bruhn Foto: Winni Bruhn, Bente og Amdi og Flemming Kristensen Vejret var strålende… ...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museums privatskov

15-07-2020

Tekst og foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems   Vejrudsigten var ikke for god og vi start...

Læs mere
Overnatning på Møn

05-07-2020

Tekst og foto: Carsten Siems Den 25-26/6 var der tur til Møn, som indebar en overnatning. Dels er d...

Læs mere
Sommertræf 2020

20-06-2020

Tekst: Preben Gori Fotos: Preben Gori og Carsten Siems Som mange ved, gik årets sommertræf i NFD t...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Pinseskoven, Vestamager den 7. juli 2019

15-07-2019

Tekst: Susan Müller-Elmau og Ole Laursen
Foto: Susan Müller-Elmau, Gert Pedersen  og Ole Laursen

Turen blev ledet af den kendte sommerfugle-ekspert Lars Andersen. Da han også havde annonceret en tur, blev vi enige om at slå turene sammen. Vi havde håbet på flot sommerfuglevejr med sol og ingen vind – men sådan skulle det ikke være. Himlen var grå med truende skyer og der var en generende vind samtidig med, at temperaturen lå på ca. 17 grader.

Fra start fik vi at vide, at chancerne for at se sommerfugle ikke var særlig stor i dette vejr. Dog var vi heldige at få bl.a. Det hvide C, Admiral samt Iris på kortet.


Lars guidede os igennem skoven, der for det meste består af Birk, Bæverasp og Pil, som er de foretrukne bevoksninger for Iris og Sørgekåbe. Mens der blev fotograferet andre spændende ting, gik Lars i forvejen for at ”fodre” sommerfuglene med rødvin (af billigste slags). Efter lidt ventetid gennemsøgte vi området grundigt flere gange. Endelig var der gevinst og vi så et par hurtigtflyvende Iris hanner, som ingen dog nåede at få billeder af. Lidt senere opdagede vi en Iris hun, som sad på en birkestamme og sugede saft. Vi fik vist alle både set og fotograferet den store flotte sommerfugl. Det blev en lang og spændende tur, som tåler et nyt forsøg næste år.

0
Læs mere
Tur til Himmelev Skov den 18. juni 2019

24-06-2019

Tekst: Susan Müller-Elmau
Foto: Jette Bjerregård Kristensen og Susan Müller-Elmau

Om aftenen den 18. juni gik turen til Himmelev Grusgrav/Skov, som er en nyanlagt statsskov beliggende i Roskilde Kommune. I alt 3.000 ha blev udlagt til skov i 2003, hvorefter den første beplantning foregik fra 2004. Udover en ny ung skov er der overdrev, mose og søer i et kuperet område, som engang var grusgrav.

Under kyndig vejledning fra Jette og John blev vi vist rundt i dette spændende naturområde. Vort primære mål var at finde den sjældne og meget smukke orkidé Biblomst. Sidste år udeblev den p.g.a. det kolde forår, men i år var vi til gengæld rigtig heldige og det tog ikke ret lang tid før 7 NFD’ere lå spredt rundt omkring i landskabet.

Udover biblomsten fik vi billeder af bl.a. prikbladet gøgeurt, rød skovfladbælg, rundbælg, slangehoved og larver af blodplet.

Helt klart et meget spændende naturområde, som er et besøg værd.

Tak til Jette og John for en dejlig tur i godt selskab

0
Læs mere
Sommertræf 2019

20-06-2019

Tekst: Preben Gori
Foto: Preben Gori, Carsten Siems og Bo Bjerre

Vi var i alt 27 sommerglade NFD- medlemmer, som mødte op på Degnetoften i Vester Vedsted ved Vadehavet fredag eftermiddag.

De senere års højt skattede køkkenhold var mødt fuldtalligt op og mens medlemmerne hyggesnakkede og hilste på hverandre og hinandens, blev der tilberedt en lækker gryderet og flot salat. En liste blev udfærdiget så alle kom til at tage deres tørn i løbet af weekenden.

Ihukommende Osvald Helmuths gamle traver om ”Den mellemste Køje” blev vi installeret i 3-etages køjesenge. Der er ikke meget plads at rutte med i de to nederste. Heldigvis var vi ikke så mange, at det blev nødvendigt, at tage overkøjerne i brug.

Om aftenen var vi en flok det gik ned til diget og kiggede ud over æ waadehaw. Det blev ikke til så mange fotos fredag aften, men snakken gik som sædvanligt livligt om løst og fast og de seneste fototekniske landvindinger over en kop kaffe og en god vin eller specialøl.

Lørdag var vejrudsigten noget broget, og mange valgte at køre til Mandø, enten i egen bil eller med traktorbussen, ad Låningsvejen gennem Vadehavet. Det er en flot tur gennem en usædvanlig biotop.

Egenbilisterne blev på Mandø og opsøgte nogle vadefugle, mens busfolket skiftede til en anden type kreaturvogn, og blev fragtet ud på Koresand syd for Mandø, hvor vi så en flok spættede sæler, og den medfølgende naturvejleder fra Vadehavscenteret, fortalte om Vadehavet og de særegne forhold der gør sig gældende her.

På turen ud over Koresand så vi ikke mindre end 7 havørne, der fouragerede på nogle byttedyr, det hele dog så langt væk, at det var svært at se detaljer. Vi blev også fulgt et stykke af vejen af en flok kvindelige ryttere på flotte islandske heste, som satte i skarp galop hen over det våde sand. Det var et flot syn.

Der er mange små og store fotolokaliteter i området, og mange små moser og skovklædte pletter blev besøgt af NFD’ere i store og mindre grupper. En af dem var Sølsted Mose, et af Fugleværnsfondens mange reservater. Her holder den sjældne Dyndsmerling til, ud over en masse større og mindre fugle. Vi så hedehøg, fiskehejre, mange småfugle, og havde et 30 minutter langt encounter med 3 gøge, som kredsede om os og tog os i øjesyn.

Lørdag aftens middag bragte igen flokken til samling, og vi spiste en lækker mørbrad med Hasselbach-kartofler og skøn salat, og snakken gik til ud på de små timer. De morgenfriske drog ud fra omkring kl. 04.00 søndag morgen og fik den flotte skyfri morgen, som havde afløst lørdagens noget blandede vejroplevelse.

Tak til alle fremmødte for hyggeligt samvær og god stemning. Der blev ryddet fint op søndag efter brunch, og vi spredtes igen ud over landet. Fremmødet er gået stødt frem de seneste år, og vi håber at se mange igen næste år, hvor turen går til ulveland, området omkring Ulfborg. Vi vender tilbage når vi har undersøgt overnatningsmulighederne, men vi ved allerede nu, at det bliver weekenden 12.-14. juni 2020, så sæt kryds i kalenderen.

0
Læs mere