NFD turen den 12. september 2020 fra Bromølle Kro

Turleder: Per B. Svensson

 

En ½ snes NFD medlemmer mødte op til denne tur – ikke en egentlig fototur, men inspirations tur for gode fotopladser rundt om i området ved Bromølle kro og Tissø.

Foto: Kurt Højmann Hansen

Vi startede fra mødestedet med at gå hen i den nærliggende skov. Her viste Per os flere grævlinge grave og Rød Glente reder. Fortalte, hvorledes man kunne se, om de var aktive, om vindretning og bedste årstid for grævlinger. Viste os grævlingefodspors udseende.

Foto. Kurt Højmann Hansen

Fra Bromølle kørte vi i retning mod Kajemose for her at få udpeget et område, hvor en pæn del Røde Glenter overvintrer, og selv om de er lidt langt væk – så flyver de op mod den vej, hvor man holder – og igen har vindretning betydning.

Herefter videre mod ”Jyderup Isfuglestedet”. 2 – 3 par holder til ved Skarresø, og fryser søen til, trækker isfugle ned til dette udløb fra søen, og det er tæt ved den offentlige vej. Videre til Stridsmølle, og her ved den nye restaurant er der åbnet en gangsti, hvor man kan komme ned til åen og få mulighed for vandstær m.m.

Foto. Kurt Højmann Hansen

Nu videre mod Tissø. Vi fik ved hvert stop en fin orientering af Per om stedets muligheder. ½ vejs nede af østsiden gjorde vi nok et stop og gik ind i skoven modsat P-Plads for også her at besigtige grævlingegrav. Efterhånden var vi noget mere fortrolige med at spotte en grævlingegrav. Men for Per har det været utallige ture, før han nu kendte til disse grave – og beredvilligt delte med os andre. På turen blev det til lidt billefoto.

Foto: Preben Gori

Turen gik nu videre til Tissøs sydlige ende – her holdt ikke så få ænder til. Det blev lige til nogle snapshots:

Foto: Preben Gori

 

Foto: Preben Gori

Vi kører nu videre langs vestsiden af Tissø og her fortalte Per om et område, der havde det med at blive oversvømmet – men kunne også udpege en siddepind for rovfugle, der var værd at holde øje med, hvis man kom på de kanter.

Per oplyser, at vel kan man opleve havørne om sommeren ved Tissø – men det er lige nu og fremover, der er flest, for nu kommer de unge fugle og skal ”vise sig”, og til tider kan der være 10 – 12 stykker samlet – også her bør man tænke på vindretning for bedste mulighed for fotoskud.

Foto: Per Svensson

Turen var nu slut – vi havde gråvejr, men slap for regn. Men det var helt givet, at vi havde været på tur med en erfaren fotograf, der kendte området, vi besøgte, som sin egen bukselomme og til alles glæde delte sine lokale erfaringer med os.

TUSIND TAK FOR TUREN PER.

 

Ref. Kurt Højmann Hansen

De seneste nyheder

Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mø...

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

NFD-Midt: Løvfrø-tur til Moesgård

13-09-2020

Tekst og foto: Bente Fyrstenberg Nedergaard

Søndag den 13. september tog nogle af medlemmerne fra NFD-midt på en lille eftermiddagstur til Moesgård for at se efter løvfrøer.

Det blæste lidt, og var gråvejr, så vi turde ikke sætte forventningerne højt, men trods vejret lykkedes det alligevel at finde flere af de små godt kamuflerede frøer på de sydvendte brombærranker.

Det blev en hyggelig eftermiddag, med frøerne, kaffe, kage og fotosnak, og dejligt at mødes lidt igen.

Læs mere
Hvepseedderkop og Biulv

18-08-2020

Tekst og foto: Carsten Siems

Den 15/8 i Sjællands nordøstligste hjørne mødtes 12 fotografer til en tur, hvor der skulle ledes efter 3 smådyr.
Allerede på p-pladsen var der 27 grader – og hele turen var i bagende sol.


Vi begyndte ved Pernillesøen i Hellebæk Kohave, hvor der traditionen tro skulle kigges efter de svirrende efterårs-mosaikguldsmede – og dertil hvepseedderkopperne, der første gang blev set i Danmark i 1992.

Begge dele lykkedes, og de fleste deltagere fik gode billeder af de to insekter/spindlere. Der var dog en vis søgning mod skyggestederne 🙂

Efter godt 1½ time gik vi tilbage og fik lidt mad og lidt koldt at drikke i et overdækket skur – og så gik turen mod ”Rusland” – et tørt ”hedeområde” syd for Dronningmølle. Stedet er mest berømt for Tegners museum og den tilhørende udendørs skulpturpark.
Vi kunne godt parkere – for et par uger siden var det umuligt i en weekend. Der var straks spor efter det tredje bytte – Biulven, som lever alene efter parringen. Biulven er en gravehveps, og den har travlt, hvis den skal nå at samle helt op imod 100 bier til sit afkom. (Bierne bedøves og lægges ned i gange under jorden, hvor biulvens larver så skal leve af dem.
Umiddelbart var der ikke så meget gang i den, men det endte med, at vi så mange biulve, der kom flyvende med en bedøvet bi – på næsten samme størrelse som den selv.


Også her var temperaturen i top, og vi skiltes efter små 5 timer.

Læs mere
Tur til Grundsømagle Sø 18-7-2020

19-07-2020

Tekst og billeder af Ole Laursen

 

Turen havde hovedsagelig Skægmejse som mål.
Det var 10 morgenfriske naturfotografer der mødtes ved søen på den flotteste sommermorgen, som vi har haft her i juli. Det var dejligt at se, at også nyere medlemmer troppede op.

Vi lagde ud med at gå op til fugletårnet i den sydvestlige ende af søen. Her er der et flot kig ud over søen, som lå næsten spejlblank med fine sommerskyer som baggrund. Herfra kunne vi se ud over en del af den største rørskov på Sjælland; men ingen skægmejser. Nedenfor tårnet så vi  dog flere mejser komme flyvende.

 

 

Turen fortsatte ud i rørskoven, hvor der er lavet en ca. 300 meter lang gangbro med flere bænke. Bænkene er gode til at stå op på, så man kan se hen over sivene for at spotte evt. fugle.

 

Her delte vi os lidt op, for ikke at komme til at gå i ”gåsegang”. Men stadig ingen så skægmejsen.

Nu gik vi tilbage og fulgte stien langs sydsiden af søen, næsten helt ud til den østlige ende. Her lykkedes det for flere at få taget billeder af skægmejserne, så nu var turen reddet.
Til slut besøgte vi storkereden i Grundsølille hvor der er to store unger udover forældrefuglene. Vi havde fået lov til at køre ned af en privat vej så vi kunne komme lidt tættere på reden, men der var hurtigt nogle træer der kom i vejen, og på afstand var der varmeflimmer, så der blev ingen kvalitetsbilleder herfra.


Selvom det ikke blev til mange billeder havde vi en god tur med masser af hyggesnak og godt humør.

Læs mere