Opretstående Kobjælder ved Ulbjerg Klint med NFD-Midt

Søndag den 18. april – en dejlig forårsdag med solskin og ikke for meget vind, drog seks medlemmer af NFD-Midt til Ulbjerg Klint, der ligger ved Lovns Bredning – en del af Limfjorden, for at se efter Opretstående Kobjælder – Anemone Pulsatilla. De stod i fuldt flor både i den lille naturlige gryde på bakken, og på markerne ved siden af.

Der var virkelig nok til alle.

Derefter gik vi rundt langs markerne, så på et blotlagt skred, hvor Else viste os nogle over 500 år gamle plovfurer i det blotlagte profil.

Slutteligt gik vi langs kyststrækningen langs klintens fod tilbage til P-pladsen, hvor vi nød det gode vejr og lidt medbragt kaffe.

Tekst og foto: Bente Fyrstenberg Nedergaard og Amdi Hvalsø Nedergaard

De seneste nyheder

Rusland og Hellebæk den 14. august

16-08-2022

Søndagens tur var til to lokationer – startende med ”Rusland” ved Tegners Museum syd for Dron...

Læs mere
Ganløse Ore – Blærerod og andet macro, 7. august 2022

10-08-2022

Tekst: Ole Laursen Billeder: Preben Kobberø og Ole Laursen Dejligt at 9 NFD fotografer tropper op s...

Læs mere
Danstrup Hegn 27/7

28-07-2022

Den 27. juli 2022, var vi 7 friske NFDére, der trodsede det dårlige vejr i Danstrup Hegn. Sommerfu...

Læs mere
Arrenæs 17. juli

20-07-2022

Solen dukkede op lidt tidligere end vejrudsigten havde lovet, så alt var som det skulle være kl. 9...

Læs mere
NFD sommertræf 2022 – Klosterheden

29-06-2022

Efter den ufrivillige pause i 2021, glædede vi os til at kunne genoptage traditionen med mindet om ...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Med NFD Nord til Stinesminde

28-04-2021

Søndag den 18. april var NFD Nord samlet for første gang i meget lang tid. Turen gik til Stinesminde ved Hobro og dagens program var Blå Anemoner samt en tur til Skarvkolonien.

For de 17 fremmødte startede dagen med fælles morgenbrød samt afspritning udvortes og indvortes.

De blå anemone blev fundet på en meget stejl skrænt, men det lykkedes for de fleste at finde fodfæste og kun et enkelt objektiv tog den lange vej ned ad skrænten i skovbunden. Heldigvis gik det ikke i stykker.

Efter den udfordrende tur på skrænten gik turen retur til bilerne. På samme vej, som vi kom ind så vi indtil flere blå anemoner stå i vejkanten. Hvorfor vi ikke havde set dem på vejen ud kan ikke forklares, men det kunne for de fleste have sparet den strabadserende tur op ad skrænten.

Turen gik herefter til Skarvkolonien, som blev set på behørig afstand mens citronsommerfugle og en enkelt nældesommerfugl viste sig.

Sommerfuglen i sin lyse forårsform
Læs mere
Blåhals ved Holløse Bredning

18-04-2021

Vi var 9 NFD’er, som stod tidligt op og mødtes med godt humør og strålende sol ved Tibirke kirke kl. 7 d. 18. april for at forsøge at få skud af blåhalsen med hjem.


Turen gik forbi oldtidsvejen og derefter ned langs Ramløse å indtil vi mødte en endnu mere morgenfrisk NFD’er, som allerede havde fundet den første blåhals.


Dermed fik næsten alle de første billeder af blåhals allerede fra starten af turen.

Blåhalsen, som også kaldes ”Nordens nattergal”, findes kun få steder på Sjælland og Holløse Bredning er et af stederne, hvor den yngler hvert år.


Nogle af os gik længere ned ad åen mod skarvkolonien, hvor vi fandt endnu en nogenlunde samarbejdsvillig blåhals. Vi hørte yderligere et par blåhalse inde i rørskoven, som var uden for synsvidde.


Blåhalsene var ikke aktive hele tiden, så der var masser af tid til at spejde efter blåhalse og andre fugle eller til at slappe lidt af og drikke den medbragte kaffe.


Benedicte fik endda en pungmejse på kortet.


Det lykkedes for de fleste af os at få billeder af blåhals med hjem, men desværre ikke for alle, men vi fik alle en god morgen med godt vejr, hyggeligt samvær og masser af fuglesang.

Tekst: Bjarne Hansen. Foto: Benedicte Wiberg og Bjarne Hansen

Læs mere
Snogetur på Amager Fælled

08-04-2021

Den 5/4 tog 7 NFD’ere på snogetur til Amager Fælled. Få dage før var der solskin og høje temperaturer. Perfekte vilkår for snoge, der gerne vil nyde den første forårsvarme. Ved den lejlighed var Connie og jeg ude og checke om der var kommet nogle snoge frem. Der var rigtig mange, og de var over det hele. Specielt et sted observerede vi 5 snoge i en bunke. Den oplevelse ville vi gerne dele, og derfor blev der arrangeret en snogetur 2. påskedag. Vejret skulle ifølge vejrudsigten blive fint.

Vi mødtes kl. 9 for at gå de ca. 1.5 km. hen til snogeobservationen. Vejret levede ikke helt op til forventningerne. Faktisk var der rimelig dårlige betingelser. Blæst, 3-4° C og overskyet. Absolut ikke optimalt. På vej til snogene kom vi forbi Lærkesletten hvor Københavns kommune vil opføre boliger på et område der er blevet affredet, så Slikkefrank kan få betalt metroudvidelsen. Der er sat drager op, for at skræmme lærkerne for at bygge reder på området.

Desuden er der et hegn, der skal forhindre padder i at komme ind på området.

Området bliver desuden afpatruljeret af vagter med hunde, som skal skræmme alt levende væk. Levende væsener kan nemlig forsinke byggeprocessen. Men alt det er en anden historie.

Vel ankommet til destinationen, var det som frygtet. Selv om det var blevet solskin i mellemtiden og vinden havde lagt sig, var det ingen snoge i sigte. Efter at have ventet et stykke tid besluttede vi at gå en tur til et sted hvor Anders havde hørt, at der skulle være padder. Men ak, der var absolut ingen padder eller noget som helst andet interessant. Så besluttede vi at gå rundt om Grønjordssøen. I mellemtiden var vejret skiftet til det værre. Heller ikke Grønjordssøen bød på noget spændende. Der var enighed om at give snogene en chance til, så vi gik tilbage mod dem. Undervejs fik vi lige en haglbyge og en gang kraftig blæst. Vel ankommet til snogedestinationen gav vi os til at observere igen.

Stadig ingen snoge. Godt trætte og lidt kolde, satte vi os for at få lidt at spise og noget varmt at drikke i håb om, at noget ville vise sig i bunkerne langs vandløbet. Solen kom frem igen, og gav lidt varme og som belønning for vores tålmodighed så vi endelig en bevægelse. En enkelt snog kiggede frem, og alle sprang frem med kameraerne.

Det var ikke lang tid ad gangen, vi havde mulighed for at fotografere, men alle fik dog taget nogle billeder. Vejret skiftede igen, og et kig i horisonten afslørede noget mørkt og ubehageligt. Det stod klart, at der ikke ville blive flere muligheder for at fotografere snoge, de var kravlet ind i varmen i midten af bunken.

På vej tilbage kom en voldsom haglbyge som en ekstra interessant oplevelse.

Denne dag fik vi virkelig april at føle. Koldt hele tiden, men både sol, blæst og hagl. Der blev ikke taget mange billeder, men heldigvis fik vi hvad vi kom for, takket været god tålmodighed.

En sidste belønning var denne fasan, som var ganske rolig og højst 5 meter fra os. Den blev selvfølgelig skudt med det samme.

For de som ikke kunne deltage i dag, får i her angivet, hvor der er gode muligheder de næste uger for at se snoge. Chancerne er bedst i solrigt og vindstille vejr om formiddagen mens de ligger og bliver gennemvarme på toppen af bunkerne. Når de er gennemvarme, kravler de ned til vandløbet og er sværere at få øje på.

Kør ad Ørestads Boulevard til rundkørslen overfor Danmarks radio. Tom Kristensens Vej er en del af rundkørslen. Kør ind modsat denne. Der ligger haveforeningen ”Faste batteri”. Der kan man være heldig at der er en ledig parkeringsplads. Ellers må man betale over ved Danmarks Radio. Fortsæt ned ad vejen, hvor man nu kun må gå og cykle og gå til venstre første gang det er muligt, ned ad en lille sti mellem åen og indhegningen til kvæget. Langs stien ligger nogle bunker siv hvor snogene holder til. 930 til 1030 er et godt tidspunkt at være der på. God fornøjelse.

Tekst og turleder: Jesper Sørensen. Fotografer Bjarne Hansen og Jesper Sørensen.

Læs mere