Opsætning af en fotofælde

Tekst og foto: Mads Hagen.
Jeg har længe gået og forelsket mig i teknikken bag en kamerafælde. Har været meget inspireret af bla. Neil Jernigan, Tom Mason og Will Burrard-Lucas der alle har lykkedes med teknikken. Jeg har aldrig kunnet få ideen ud af hovedet så da den grå januar var på sit kedeligste måtte jeg i gang med at lave mit eget bud på natfoto i Danmark: Jeg købte en billig pelicase kopi med gode anmeldelser, hjem fra amazon de. Den kom foret med skum som er godt til at passe på kameraet og camouflerer lyden rigtig godt. Sådan en kasse har ikke ligefrem panoramavinduer så jeg borede et hul ud til et billigt UV filter som er en smule større end selve objektivet. Uv filteret fik i kanterne epoxy og sidenhen har jeg efterbehandlet med en fugelim.

Herefter skulle jeg have en måde at få et kabel udefra fra sensoren og så ind i kassen til kameraet. Igen her var det nemmeste at skære et hul i kassen, føre kablet igennem og vejrforsegle med epoxy og fugelim. Jeg ville have sensoren til at være fastspændt på kassen i sin egen lille kasse. Denne skulle også være vandtæt og derfor købte jeg en lille tupperware kasse som har fungeret aldeles fint. Sensorkassen er sat på kamerakassen med en lille mobil arm.

Kassen kan af gode grunde ikke bare stå på jorden. Et tripod er for vindfølsomt, samt at perspektivet ikke bliver lavt nok i min mening. Der er nogle dyre løsninger rundt omkring på nettet men jeg fandt egentlig bare på at købe et billigt ballhead og fastspænde det på en ’H’ formet base af træ og give hele kassen en plade så kassen kunne sidde på selve ballhead. Nemt, alsidigt og stabilt. Så skulle det males grønt og her må jeg bare indrømme at jeg troede at min grønne spray var mørkere end den egentlig var. Ikke super camo alligevel men bedøm selv. Alle enkeltdelene kunne herefter samles til det knap så kønne monstrum nedenfor. Har i første omgang lavet et halvtag af en foliebakke men den er for vindfølsom og må nok opgraderes inden længe.

Angående belysning bestemte jeg mig rimeligt hurtigt til at jeg ville vælge et trådløst setup bestående af to eksterne flashenheder som kunne belyse billederne. Købte en sender og to modtagere fra camtraptions i england (efter brexit, så det blev overraskende dyrt). Jeg fandt ud af at alle der arbejdede med kamerafælder benyttede flashenheder af typen: Nikon Sb-28, fordi de kunne stå på standby mode i op til 2 uger uden af miste batteriet og være klar til at afgive ladning med det samme. Så måtte jeg jo importere sådan to fra Japan. Flashenhederne har jeg monteret på hver deres hegnspæl. Jeg har vejrforsejlet dem med en helt normal frysepose samt 2 stk 90 graders kloakrør med et vindue af plast i toppen, fæstnet med fugelim.

 

Herover er der et billede af min veksel og mit setup(se bort fra min taske). Mit setup holder virkelig godt strøm og kunne godt forestille mig at det ville holde 2 uger af gangen. Såkaldte ”false triggers” har ikke været et problem indtil videre. Kameraet er indstillet på manuel med exif: 18mm, 1/160s, f10, iso 400 og så med manuel fokus. Flash er hhv. sat på 1/1 og ½ så der ikke er kedeligt jævnt lys i hele billedet. Har set andre tage billeder med lang lukketid og stjerner, det kunne være sjovt at arbejde efter når jeg bliver lidt mere habil i min opsætning. – Og så første resultat: en grævling på vej ud på regnormjagt.

Herunder har jeg lavet en liste over hvad det cirka har kostet at gå ”økonomisk” til værks:

Kamera: havde jeg i forvejen.
Sensor fra Ebay: 800,-
Kasse fra Amazon: 400,-
Flashenheder fra Ebay: 1000,-
Trådløs trigger til flashenhederne fra Camtraptions: 800,-
Ballhead fra amazon: 250,-
Andre småting cirka 500,-
Helt vildt meget fugelim af typen: No more nails.

 

 

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

Regnskab og edderkopper hos NFD Øst

23-02-2020

Torsdag den 20. februar var der kaldt til møde i NFD Øst.
På programmet var der Regnskabs-generalforsamling, lidt om hvad vi kan bruge vores billeder til, og til slut om at holde og fotografere edderkopper.
Det havde trukket rigtig mange medlemmer til – omkring 45, hvilket nok er tæt på ny rekord. Herligt!

Da kassereren havde meldt forfald, fremlagde formanden regnskabet for 2019. Der var lidt spørgsmål og kommentarer, men det blev godkendt enstemmigt.

Der efter fortsatte Carsten med at fortælle om at få printet fotos ude i byen – typisk fra Photobox, som han selv bruger flittigt. De har nemlig altid gode tilbud, og de laver i øvrigt pænt arbejde, på alskens forskellige medier.

Så fortsatte Søren Klostergaard med en snak om at tjene penge på sine naturbilleder. Det gør han vis microstockgroup.com, og tilsvarende online services, som formidler billedsalg over hele verden. Man skal først godkendes som habil fotograf, men så har man også mulighed for at tjene lidt håndører hen ad vejen. Meget mere bliver det næppe til, med mindre man er meget ihærdig, og går målrettet efter bestemte kundegrupper.

Inden pausen fik vi en lille pitch fra Ib Fagerlund, om at printe sine egne billeder hjemme.
Der efter begyndte Lis Pinholt at sætte op til sit indlæg om edderkopper.

Efter pausen gjaldt det så edderkopperne. Lis havde medbragt adskillige eksemplarer, som hun også viste frem i fri dressur. Der blev vist en masse skønne makro-optagelser af hendes spindlere, både fra naturen og som studieoptagelser. Alt ledsaget af gode råd om indfangning, pasning og fotografering. Et virkelig spændende og inspirerende indlæg, som vakte stor begejstring blandt de fremmødte. Stor tak til Lis for indsatsen!

Lis i snak med Allan Høxbroe
Læs mere
Medlemsmøde i NFD Midt d. 10/2

19-02-2020

Steen Sørensen og Bo Bjerre havde lovet at de i fællesskab ville indvie os i brugen af henholdsvis Lightroom, Topaz Sharpen AI, Topaz Denoise AI og Geo sætter.

Som vanligt var der god opbakning til mødet og emnet trak såmænd også 2 medlemmer helt fra Fyn, så der var pænt pakket i det lille lokale i Ry.

Det blev en spændende og inspirerende aften, hvor Steen og Bo supplerede hinanden godt og hvor vi blev guidet igennem de mange muligheder i div. programmer.
Hvorfor skal man bruge Lightroom, hvordan holder man styr på sine billeder, hvilket workflow skal man bruge osv.
Snakken gik lystigt, der blev grinet en masse og mobbet lidt på de som ikke har styr på deres kataloger ;o), og det blev også halvsent inden vi fik takket af og kørte hjemad.
En superfin aften i godt selskab.

Tak til Steen og Bo for inspirerende og totalt nørdede indspark.. kom gerne med mere af den slags ;o)

Billedet er det vi brugte til at prøve div. funktioner af ..
Taget af Steen Sørensen og her behandlet i Topaz Denoise AI og Topaz Sharpen AI.

Hilsner
Vinni

Læs mere
Traditionsrig turstart

27-01-2020

Tekst og foto: Carsten Siems.

I mange år har årets første NFD-tur gået til Solbjerg Engsø, Pøleåen og Strødam Engsø i Nordsjælland.


Man har kunnet være sikker på vandstæren i åen, håbe på havørne i det udgåede træ i søen – og måske en flot morgen med is og dis.
En flot morgen fik vi, men vinter var det jo ikke….


Og vandstæren havde kun været på kort besøg et par måneder før.


Det vidste alle 12 deltagere – men endelig en solskinsdag lokkede folk af huse. Det blev en hyggelig tur, og vi fik god motion langs de to engsøer.


Der var flotte beviser på de aktive bævere, men de skal jo ses i skumringen….

/Carsten

Læs mere