Spontantur til Solbjerg Engsø

Tekst og foto Carsten Siems – dog Vandstær af Ian Godfrey

 

I NFD Øst havde vi en spontantur første gang (nyt begreb)– planlagt og indkaldt dagen før den lørdag, vi skulle ha’ været til årsmøde.

Der var god tilslutning, og deltagerne fik set den lokale natugle og et fint hjørne af Gribskov.

Vejrudsigten var rigtig flot for fredag morgen 27/11 i Nordsjælland, og det passede heldigvis. Der var indkaldt til spontantur 1½ døgn før mødetidspunkt.


Jeg startede en time før i den nordlige ende af søen for at flyve lidt med min drone i det fine vindstille vejr – og med flotte efterårsfarver fra solopgangen, der ramte bevoksningen på de tre øer i søen. Den største er min ø – bare så I ved det 🙂

Ved halvtitiden var gruppen samlet (men spredt – det er nemt at holde afstand i naturen…) Dronen måtte lige op og forevige det.

Vandstæren ventede på os tæt ved samlingsstedet – og nogle blev her et stykke tid, men ellers gik det sydpå i den smukke morgendis i modlys. Det var koldt, men det varede ikke længe før solen trods alt varmede. I skoven syd for søen får man et andet kig på det smukke område – så man næsten glemmer, at Hillerødmotorvejens forlængelse hele tiden kan høres i baggrunden.

Ingen havørn i det udgåede træ i dag.

Solbjerg Engsø er genskabt i 1993 bl.a. med det formål at mindske forureningen af Danmarks største sø – Arresø.

Vi sluttede turen med et kig på de nyfældede træer lidt oppe ad stien mod Helsinge. Imponerende hvad bæverne kan….

Billedet viser det største af træerne for to uger siden, før det faldt….

De mest ihærdige blev tilbage ved vandstæren, der hvert efterår kommer fra Norge.

 

Hilsen Carsten

De seneste nyheder

Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mø...

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Dådyrtur til Dyrehaven 27. oktober

30-10-2020

Tekst: Ole Laursen
Foto: Kaj Aarup, Carsten Siems og Ole Laursen

Turen var planlagt til at begynde kl. 7 men pga vejrudsigten meldte delvist overskyet, blev tidspunktet ændret til kl. 10. Det betød også at der hurtigt kom flere tilmeldinger. Efter de nyeste coronaregler, som netop var trådt i kraft omkring forsamlinger, var det ”fuld hus”.

Vi tog en rundtur omkring Eremitagesletten, hvor stort set alle dådyr er samlet i brunstperioden. Her stod hundredvis af dådyr midt på sletten, men uden den store aktivitet. Vi kom tæt på nogle af dåhjortene, der havde opbrugt alle deres kræfter, og derfor lå og opsamlede ny energi under træerne. Efter at have gået sletten rundt blev der tid til en tur til Rådvad, hvor der skulle være vandstær. Det var en succes, for der var hele to vandstære der var villige til at stille op til fotografering. Alt i alt en rigtig god tur.

Som sædvanligt blev der snakket meget om alt muligt, uden dog at glemme formålet med turen, som jo var at tage lidt billeder.

Læs mere
Svampetur i Gribskov

06-10-2020

Tekst og foto – Carsten Siems

 

Som de seneste år havde Arne Ludwigsen kaldt til svampetur mandag 5/10 i Gribskov.
Heldigt det var mandag – og ikke søndag, hvor det styrtede ned.

Vi havde en flot tur i dejligt stille efterårsvejr.

Vi var otte, der nød skoven og svampene i mere end 4 timer – og der blev kravlet noget rundt i skovbunden med vidvinkel eller mellemringe på kameraet.

Udover svampene så vi et par springfrøer, en rødmus – og et dådyr, der havde gemt sig i bregnerne.
Umiddelbart var der ikke mange spisesvampe – men nu var det jo også en fototur….

Mange tak til Arne for god turledelse.

Læs mere
Kronhjortebrøl i Dyrehaven

29-09-2020

Tekst : Jens Erik Holmsgaard  Foto: Dorte Bech Pedersen , Jesper Sørensen og Jens Erik.

Til trods for Coronakrisen mødte 6 friske NFD’ere op på parkeringspladsen ved Taarbæk kirke i lørdags, d. 26 oktober, kl. 06.00, for at deltage i den årlige kronhjortetur Det er midt i hjortenes brunst-periode og traditionen tro, var det Jens Erik der guidede turen.

Det var overskyet, og temmelig mørkt, da vi mødtes før solopgang; men allerede fra P-pladsen kunne vi høre hjortene brøle i det fjerne. Da vi kom ind til brunstpladserne i skoven var det stadig ret mørkt. Kameraet blev sat på ISO 3.200. Heldigvis lysnede det langsomt. Der var masser af kronhjorte, foruden dådyr og vi så også enkelte sikahjorte.

Vores Susan Müller-Elmau, der ridder meget i Dyrehaven, havde fremskaffet et kort, hvor de enkelte pladshjortes territorier er indtegnet. Skovens personale har navngivet de enkelte hjorte, og navnene på de 15 hjorte med territorier er angivet på kortet. Susan har lagt kortet på vores hjemmeside under ”Forum”. Det kan stærkt anbefales til alle der færdes i Dyrehaven. Susan havde også rekognosceret hvilke hjorte der havde held med at samle en flok hinder, og hvilke for hvem sæsonen var en skuffelse.

Vi begyndte turen i den sydlige del af Dyrehaven, hvor de fleste af pladshjortene har deres territorier. Lyden af de brølende hjorte suppleret med de gjaldende krååk-krååk fra overflyvende ravne bidrog til morgenstemningen.

Vi drog langsomt mod nord, til sletten mellem Hjortekær og Erimitageslottet. Her var både kronhjorte foruden dådyrene var begyndt at samle sig til brunsten i oktober. Enkelte hjorte var allerede begyndt at øve sig i at kæmpe om dåerne. NB Husk at tilmelde dig til turen ”Dådyrbrunst , d. 27 oktober” hos Ole Laursen.

Vi drog atter mod syd via Erimitageslottet. Her mødtes vi med Susan. På gruppebilledet er det Susan i midten på den gode hest ”Chops”.Vi drog videre mod syd, hvor der var flere hjorte med hinder. Desværre fik vi ikke billeder af kæmpende hjorte i år.

Vi skiltes ved 11-tiden.

Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Dorte Bech Pedersen


Foto: Jesper Sørensen

Læs mere