Svampetur i Gribskov

Tekst og foto – Carsten Siems

 

Som de seneste år havde Arne Ludwigsen kaldt til svampetur mandag 5/10 i Gribskov.
Heldigt det var mandag – og ikke søndag, hvor det styrtede ned.

Vi havde en flot tur i dejligt stille efterårsvejr.

Vi var otte, der nød skoven og svampene i mere end 4 timer – og der blev kravlet noget rundt i skovbunden med vidvinkel eller mellemringe på kameraet.

Udover svampene så vi et par springfrøer, en rødmus – og et dådyr, der havde gemt sig i bregnerne.
Umiddelbart var der ikke mange spisesvampe – men nu var det jo også en fototur….

Mange tak til Arne for god turledelse.

De seneste nyheder

Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mø...

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Kronhjortebrøl i Dyrehaven

29-09-2020

Tekst : Jens Erik Holmsgaard  Foto: Dorte Bech Pedersen , Jesper Sørensen og Jens Erik.

Til trods for Coronakrisen mødte 6 friske NFD’ere op på parkeringspladsen ved Taarbæk kirke i lørdags, d. 26 oktober, kl. 06.00, for at deltage i den årlige kronhjortetur Det er midt i hjortenes brunst-periode og traditionen tro, var det Jens Erik der guidede turen.

Det var overskyet, og temmelig mørkt, da vi mødtes før solopgang; men allerede fra P-pladsen kunne vi høre hjortene brøle i det fjerne. Da vi kom ind til brunstpladserne i skoven var det stadig ret mørkt. Kameraet blev sat på ISO 3.200. Heldigvis lysnede det langsomt. Der var masser af kronhjorte, foruden dådyr og vi så også enkelte sikahjorte.

Vores Susan Müller-Elmau, der ridder meget i Dyrehaven, havde fremskaffet et kort, hvor de enkelte pladshjortes territorier er indtegnet. Skovens personale har navngivet de enkelte hjorte, og navnene på de 15 hjorte med territorier er angivet på kortet. Susan har lagt kortet på vores hjemmeside under ”Forum”. Det kan stærkt anbefales til alle der færdes i Dyrehaven. Susan havde også rekognosceret hvilke hjorte der havde held med at samle en flok hinder, og hvilke for hvem sæsonen var en skuffelse.

Vi begyndte turen i den sydlige del af Dyrehaven, hvor de fleste af pladshjortene har deres territorier. Lyden af de brølende hjorte suppleret med de gjaldende krååk-krååk fra overflyvende ravne bidrog til morgenstemningen.

Vi drog langsomt mod nord, til sletten mellem Hjortekær og Erimitageslottet. Her var både kronhjorte foruden dådyrene var begyndt at samle sig til brunsten i oktober. Enkelte hjorte var allerede begyndt at øve sig i at kæmpe om dåerne. NB Husk at tilmelde dig til turen ”Dådyrbrunst , d. 27 oktober” hos Ole Laursen.

Vi drog atter mod syd via Erimitageslottet. Her mødtes vi med Susan. På gruppebilledet er det Susan i midten på den gode hest ”Chops”.Vi drog videre mod syd, hvor der var flere hjorte med hinder. Desværre fik vi ikke billeder af kæmpende hjorte i år.

Vi skiltes ved 11-tiden.

Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Dorte Bech Pedersen


Foto: Jesper Sørensen

Læs mere
NFD turen den 12. september 2020 fra Bromølle Kro

14-09-2020

Turleder: Per B. Svensson

 

En ½ snes NFD medlemmer mødte op til denne tur – ikke en egentlig fototur, men inspirations tur for gode fotopladser rundt om i området ved Bromølle kro og Tissø.

Foto: Kurt Højmann Hansen

Vi startede fra mødestedet med at gå hen i den nærliggende skov. Her viste Per os flere grævlinge grave og Rød Glente reder. Fortalte, hvorledes man kunne se, om de var aktive, om vindretning og bedste årstid for grævlinger. Viste os grævlingefodspors udseende.

Foto. Kurt Højmann Hansen

Fra Bromølle kørte vi i retning mod Kajemose for her at få udpeget et område, hvor en pæn del Røde Glenter overvintrer, og selv om de er lidt langt væk – så flyver de op mod den vej, hvor man holder – og igen har vindretning betydning.

Herefter videre mod ”Jyderup Isfuglestedet”. 2 – 3 par holder til ved Skarresø, og fryser søen til, trækker isfugle ned til dette udløb fra søen, og det er tæt ved den offentlige vej. Videre til Stridsmølle, og her ved den nye restaurant er der åbnet en gangsti, hvor man kan komme ned til åen og få mulighed for vandstær m.m.

Foto. Kurt Højmann Hansen

Nu videre mod Tissø. Vi fik ved hvert stop en fin orientering af Per om stedets muligheder. ½ vejs nede af østsiden gjorde vi nok et stop og gik ind i skoven modsat P-Plads for også her at besigtige grævlingegrav. Efterhånden var vi noget mere fortrolige med at spotte en grævlingegrav. Men for Per har det været utallige ture, før han nu kendte til disse grave – og beredvilligt delte med os andre. På turen blev det til lidt billefoto.

Foto: Preben Gori

Turen gik nu videre til Tissøs sydlige ende – her holdt ikke så få ænder til. Det blev lige til nogle snapshots:

Foto: Preben Gori

 

Foto: Preben Gori

Vi kører nu videre langs vestsiden af Tissø og her fortalte Per om et område, der havde det med at blive oversvømmet – men kunne også udpege en siddepind for rovfugle, der var værd at holde øje med, hvis man kom på de kanter.

Per oplyser, at vel kan man opleve havørne om sommeren ved Tissø – men det er lige nu og fremover, der er flest, for nu kommer de unge fugle og skal ”vise sig”, og til tider kan der være 10 – 12 stykker samlet – også her bør man tænke på vindretning for bedste mulighed for fotoskud.

Foto: Per Svensson

Turen var nu slut – vi havde gråvejr, men slap for regn. Men det var helt givet, at vi havde været på tur med en erfaren fotograf, der kendte området, vi besøgte, som sin egen bukselomme og til alles glæde delte sine lokale erfaringer med os.

TUSIND TAK FOR TUREN PER.

 

Ref. Kurt Højmann Hansen

Læs mere
NFD-Midt: Løvfrø-tur til Moesgård

13-09-2020

Tekst og foto: Bente Fyrstenberg Nedergaard

Søndag den 13. september tog nogle af medlemmerne fra NFD-midt på en lille eftermiddagstur til Moesgård for at se efter løvfrøer.

Det blæste lidt, og var gråvejr, så vi turde ikke sætte forventningerne højt, men trods vejret lykkedes det alligevel at finde flere af de små godt kamuflerede frøer på de sydvendte brombærranker.

Det blev en hyggelig eftermiddag, med frøerne, kaffe, kage og fotosnak, og dejligt at mødes lidt igen.

Læs mere