Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

 

Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykker der kendte til området i forvejen. Her skulle vi gå rundt om Maglemosen som blev retableret 2017/18 ved fældning af træer og dræningen blev stoppet.

Vejudsigterne så pæne ud, men det skal man ikke altid tro holder vand, for vi var ikke nået langt før regnen væltede ned. Vi søgte ly under store træer, og dem der havde regntøj med fandt det frem. Efter et kvarters tid lysnede det og vi fortsatte turen. Nu var der også gode muligheder for motiver til årsemnet ”dråber”.

Der var forventning om at se sortspætten, og den blev indfriet straks efter vi var ankommet til et område som den bruger meget til fouragering. Den sad fint på en fyrrestamme og hakkede løs bark af for at finde lækkerier. Den sad et stykke væk, så det var kun dem med store brændvidder der kunne få tætte billeder af den.

Sortspætte

Den lille kødædende vandplante Blærerod er der en del af i mosen. Heldigvis er mosen tørret noget ud i sommerperioden, så det var muligt at komme tæt på. Den blev turens hovedmotiv.

Blærerod

Alle gav udtryk for at de gerne ville besøge området igen. Det var dejligt at høre.

Tekst: Ole Laursen
Billeder: Carsten Siems og Ole Laursen

De seneste nyheder

Danstrup Hegn 27/7

28-07-2022

Den 27. juli 2022, var vi 7 friske NFDére, der trodsede det dårlige vejr i Danstrup Hegn. Sommerfu...

Læs mere
Arrenæs 17. juli

20-07-2022

Solen dukkede op lidt tidligere end vejrudsigten havde lovet, så alt var som det skulle være kl. 9...

Læs mere
NFD sommertræf 2022 – Klosterheden

29-06-2022

Efter den ufrivillige pause i 2021, glædede vi os til at kunne genoptage traditionen med mindet om ...

Læs mere
Biblomst i Himmelev Skov

21-06-2022

En lørdag eftermiddag den 18.juni 2022 mødte 9 entusiastiske fotografer op, og vi fik hvad vi kom ...

Læs mere
Turen til Söderåsen/Skåne – Macro

07-06-2022

Onsdag den 1. Juni drog 8 NFD fotografer til Skåne, nærmere bestemt til Räfshalen der ligger ved ...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems

Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mødtes i Danstrup Hegn for bl.a. at fotografere Kejserkåbe og Det hvide W. Vi så kun et enkelt eksempar af sidstnævnte, måske fordi der var meget få af de tidsler i år, som de typisk sidder på. Heller ingen kejserkåber at spotte på lokationen, så vi valgte at gå ned til et vandhul i nærheden for at se, om der skulle være mere held med guldsmedene. Og det var der, vi så flere forskellige arter.

Det hvide W

 

Blodrød hedelibel, hun

 

Skovhullæbe

Herefter tog vi en runde i skoven og var så heldige at se en gruppe Hjortetrøst, hvor der sad både den almindelige orange Kejserkåbe samt varianten Valesina. På vor vej rundt så vi også et bo af Stor Gedehams. Tilbage til P pladsen var vi heldige igen. Ib’s falkeblik spottede en sjælden sort blomsterbuk på Rejnfan.

Kejserkåbe og Dagpåfugleøje

 

Sort blomsterbuk

 

Kejserkåbe valensia

Preben valgte at gå tilbage til vandhullerne og gedehamsene, andre valgte at tage hjem, men vi var nogle stykker som valgte at fortsætte til Tegners. Her var der rigelig aktivitet hos Biulvene, som vi i år fandt næsten lige efter parkeringspladsen.

Biulv

Herefter fortsatte Per og jeg ned til engen, hvor dukatsommerfuglene holder til. Igen i år var der en del dukatsommerfugle, en enkelt Storplettet Perlemorssommerfugl, hvepseedderkopper og mange forskellige spændende insekter – samt en mangfoldighed af forskellige blomster af planter.

Dukatsommerfugl

 

Storplettet Perlemorssommerfugl

 

Hvepseedderkop

Dejlig dag i godt selskab.

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrguderne var med os, hvad solen angik, men det blæste en halv pelikan, så alt hvad der kunne flyve, krybe og gå sad vist og holdt fast på hat og briller i krat og busk. Nogle motiver og billeder blev det til. Udover det fantastisk smukke kuperede terræn, så vi filtbladet kongelys, gul evighedsblomst, korn-ridderspore, ager-kohvede og mange andre vækster. Jørgen Bjerring fandt en meget speciel bi med navnet pragtbuksebi – og den levede op til sit navn med nogle ”pragt gule bukser”. Per Carlsen fandt en meget stor 7-8 cm flot grøn larve, som vist nok er fra lille natpåfugleøje. Herudover så vi diverse sommerfugle. Vi gik hele øen rundt og da vi var kommet halvvejen rundt, måtte vi lige gnide øjnene lidt. Til vores store overraskelse og glæde, havde nogle venlige sjæle sat en god lang solid forlængerledning i et køleskab, så man kunne købe dejlige kolde drikkevarer med mobilepay!!!

Alt i alt havde vi en rigtig hyggelig og god tur med masser af frisk luft, godt samvær og rigelig motion.

NB! Billederne af korn-ridderspore og gul evighedsblomst er som illustration fra en tidligere tur. Vi så dem, men det blæste for meget til at tage billeder af dem.

Tekst: Susan Müller-Elmau

Fotos: Benedicte & Bjarne Hansen, Ole Laursen, Preben Gori samt Susan Müller-Elmau

Læs mere
Tur til Lynge Grusgrav den 12. juli

12-07-2021

Tekst: Ib Fagerlund
Foto: Ole Laursen, Carsten Siems og Ib Fagerlund

 

Mandag formiddag mødtes 6 NFD’er i Lynge. Solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen var allerede godt over 20 grader kl. 10.

Vi skulle en tur rundt om søerne i det skønne naturområde. Det blev straks bemærket, at vegetationen bar præg af næringsfattig jord. Her har været gravet grus i et halvt århundrede, så der er ikke gødsket. Det giver en langt mere naturlig plantevækst uden de kraftigt voksende og næringskrævende høje græsser, brændenælde osv., som ellers skygger alt andet væk.

Det blev primært en insekttur, med masser af sommerfugle, guldsmede, græshopper og biller, så der var gang i makrolinserne.

Blodplet larve

Terrænet er ganske kuperet, så der kom sved på panden i det varme vejr, og hver en skyggeplet blev udnyttet til et lille hvil.

På tjeklisten kom bl.a. arter som Blodplet (larver), Køllesværmere, Dværgblåfugl, Iris, Stor blåpil, Stor kejserguldsmed, Almindelig flodguldsmed (kun 1 set flyvende), Stor grøn løvgræshoppe (nymfe), Moskusbuk og meget mere.

Lille Køllesværmer

 

Iris

 

Stor kejserguldsmed

 

Stor grøn løvgræshoppe nymfe

 

Moskusbuk

Så alt i alt en vældig udbytterig sommertur i et lidt anderledes landskab.

Læs mere