Tur til Grundsømagle Sø 18-7-2020

Tekst og billeder af Ole Laursen

 

Turen havde hovedsagelig Skægmejse som mål.
Det var 10 morgenfriske naturfotografer der mødtes ved søen på den flotteste sommermorgen, som vi har haft her i juli. Det var dejligt at se, at også nyere medlemmer troppede op.

Vi lagde ud med at gå op til fugletårnet i den sydvestlige ende af søen. Her er der et flot kig ud over søen, som lå næsten spejlblank med fine sommerskyer som baggrund. Herfra kunne vi se ud over en del af den største rørskov på Sjælland; men ingen skægmejser. Nedenfor tårnet så vi  dog flere mejser komme flyvende.

 

 

Turen fortsatte ud i rørskoven, hvor der er lavet en ca. 300 meter lang gangbro med flere bænke. Bænkene er gode til at stå op på, så man kan se hen over sivene for at spotte evt. fugle.

 

Her delte vi os lidt op, for ikke at komme til at gå i ”gåsegang”. Men stadig ingen så skægmejsen.

Nu gik vi tilbage og fulgte stien langs sydsiden af søen, næsten helt ud til den østlige ende. Her lykkedes det for flere at få taget billeder af skægmejserne, så nu var turen reddet.
Til slut besøgte vi storkereden i Grundsølille hvor der er to store unger udover forældrefuglene. Vi havde fået lov til at køre ned af en privat vej så vi kunne komme lidt tættere på reden, men der var hurtigt nogle træer der kom i vejen, og på afstand var der varmeflimmer, så der blev ingen kvalitetsbilleder herfra.


Selvom det ikke blev til mange billeder havde vi en god tur med masser af hyggesnak og godt humør.

+2

De seneste nyheder

Snogetur på Amager Fælled

08-04-2021

Den 5/4 tog 7 NFD’ere på snogetur til Amager Fælled. Få dage før var der solskin og høje temp...

Læs mere
Frøtur til Gilbjerg Hoved

05-04-2021

I en lille dam ved Sjællands nordspids har vi tidligere haft held med at fotografere frøer i parri...

Læs mere
Hjortetur til Buresø og Burevang

30-03-2021

8 medlemmer var mødt op til hjortetur i Gribskov. Målet var Burevang, hvor der bor en mindre flok ...

Læs mere
NFD Midt-tur til Pilbrodalen

30-03-2021

Lørdag d. 20/3 mødtes 7 medlemmer fra NFD Midt til en tur rundt i Pilbrodalen ved Skanderborg. Tur...

Læs mere
Eftermiddagstur til Ølsemagle Revle

08-03-2021

Turdato og -tid: 7. marts 2021 kl. 15 – 18. Vi var 7 NFD’er, som udnyttede at vi igen kan m...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Guldsmedetur til Jenskær 11/7 2020

16-07-2020

Tekst: Winni Bruhn
Foto: Winni Bruhn, Bente og Amdi og Flemming Kristensen

Vejret var strålende… altså bogstavelig talt, med kraftige byger og vind af stormstyrke.
Alligevel mødte 10 friske NFD’er op ved Jenskær ved Silkeborg, for at fotografere guldsmede og andet kravl.
Selvom det ikke rigtig var vejr til guldsmede var humøret i top, og vi hyggede os i regnen 😉


Hovedattraktionen skulle have været Kongeguldsmeden, men den glimrede med sit fravær, i hvert fald for de fleste af os. Ib Fagerlund så den kortvarigt før den forsvandt ind under en bro. Vi andre måtte tænke os til synet.

Lille blåpil, han

Til gengæld fik vi fornøjelsen af ikke mindre end to, ikke så ofte sete,  guldsmede.
Først fandt vi en Lille blåpil, som ikke er særlig almindelig, men dog før er set i området omkring Jenskær.

 

Plettet smaragdlibel, han

Senere fik vi alle mulighed for at fotografere en, hvad vi troede var en grøn smaragdlibel, men som senere har vist sig at være en Plettet Smaragdlibel, så for de fleste af os.. 2 nye “kryds” på makrokortet 🙂

Derudover fandt vi både Dolomedes, firben, dværgmus, hedegræshoppe og div vandnymfer, og vi så og hørte Isfuglen flere gange, uden nogen dog fik billeder af den.


Nogen har fundet en Dolomedes 🙂

Dolomedes sp.

Og en anden edderkop

 

Dværgmus

 

Stor farvevandnymfe

 

 

Almindelig kobbervandnymfe, hun

 

Stor hedelibel, hun

Jenskær er bestemt et spændende sted, som kan anbefales, især i stille og solrigt vejr.

Tak til Ib Fagerlund for ide og arrangement af turen 🙂

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museums privatskov

15-07-2020

Tekst og foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems

 

Vejrudsigten var ikke for god og vi startede turen i overskyet vejr med lidt regn. Ingen Kejserkåber at spotte på den lille plet i Danstrup Hegn, hvor de normalt holder til. Intet at spotte i det hele taget!! Vi beholdt optimismen og Johnny guidede os en god tur rundt i skoven. Her kom vi bl.a. forbi 2 fine vandhuller, hvor der plejer at være en del guldsmede. Det begyndte så småt at klare op og da vi kom tilbage til udgangspunktet, var de smukke Kejserkåber dukket op i mellemtiden. Glæden var stor og vi fik billeder af både hunner, hanner og et par, der parrede sig. Sidste år var der også en del af Det hvide W på denne plet, men ikke i år.

Kejserkåbe

Sidste år var der også Hvid Admiral i Valby Hegn og dens flyvetid er fra ca. 5. juli til lidt ind i august, men den har ikke rigtig været været spottet endnu. Derfor tog vi til Tegners Museums privatskov, hvor vi bl.a. fik dukatsommerfugle, forskellige blåfugle samt køllesværmere og biulve på kortet.

Dukatsommerfugl, han

 

Dukatsommerfugl, hun

 

Blåfugl
Femplettet køllesværmer

 

Grøn køllesværmer

Trods dårlige odds til en start, endte det med at blive en rigtig god tur og det var en glædeligt at se, så mange deltage i turen – vi var hele 12 personer.

Stor enggræshoppe

 

Biulv

Læs mere
Overnatning på Møn

05-07-2020

Tekst og foto: Carsten Siems

Den 25-26/6 var der tur til Møn, som indebar en overnatning. Dels er der langt til Møn (for de fleste) – og dels ville vi så kunne nyde godt af både aften- og morgenlys.


Vi var bare fire, der fandt det interessant, og vi mødtes ved Stege Jordbassiner – et område der indtil 1989 tjente som depot for al den jord, der blev vasket af sukkerroerne. Det er et menneskeskabt område, som naturen har overtaget – og det blev fredet i 1993. Masser af fugle – især diverse lappedykkere og andefugle, men også mange vandnymfer, da vi var der.


Det var en varm dag, og vi brugte næsten to timer der, inden vi kørte videre mod Høvblege på det sydøstligste Møn. Efter nogen forsinkelse pga. en punktering kunne vi først på aftenen gå lidt rundt i området, hvor vi ikke forventede så meget, dels fordi vi var lidt sent på den, og så fordi det blæste.
Men vi var heldige – der var både Timian-køllesværmere og så det ”man” kommer efter i slutningen af juni – nemlig den Sortplettede blåfugl, der har et spændende liv, som også var et indslag i TV-serien ”Vilde Vidunderlige Danmark”. Den lille sommerfugl har her sit eneste levested i Danmark.
Lidt sent ankom vi til Mandemarke Haver, hvor vi overnattede i bil og telt med udsigt over Østersøen.
Flot aften men stadig noget blæsende…

Op kl. 4 og gang i Trangiaen, så der kunne startes med en kop te/kaffe – og da bilerne var pakket, kørte vi gennem Klinteskoven til P-pladsen ved Jydelejet. Her kom vi langsomt fremad i det fine morgenlys, for der var adskillige planter (herunder orkidéer), der trængte til at blive fotograferet – og geder, der afgræssede området – dvs. især spiste tornebuske!


Vi mødte naturligvis ingen andre mennesker her lige efter solopgang og kunne da også gå alene ned af den laaaange trappe til stranden nedenfor klinten. Der var en del bysvaler, der byggede reder på kridtskrænterne, og længere henne bor vandrefalken, men den så vi nu ikke.


På vej op igen kunne der meget belejligt holdes en pause, hvor en lille mus poserede. Vi gik en anden vej tilbage nærmere klintekanten, og så tog vi turen tilbage til Høvblege. Nu var solen rigtigt oppe, der blev hurtigt varmt – og lyset var til den skarpe side.


Herfra skiltes vi og kørte hver til sit.
En udmærket tur til et af de smukkeste steder i den danske natur.  Egentlig mærkeligt at ikke flere havde lyst…..

Læs mere