Tur til Lynge Grusgrav den 12. juli

Tekst: Ib Fagerlund
Foto: Ole Laursen, Carsten Siems og Ib Fagerlund

 

Mandag formiddag mødtes 6 NFD’er i Lynge. Solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen var allerede godt over 20 grader kl. 10.

Vi skulle en tur rundt om søerne i det skønne naturområde. Det blev straks bemærket, at vegetationen bar præg af næringsfattig jord. Her har været gravet grus i et halvt århundrede, så der er ikke gødsket. Det giver en langt mere naturlig plantevækst uden de kraftigt voksende og næringskrævende høje græsser, brændenælde osv., som ellers skygger alt andet væk.

Det blev primært en insekttur, med masser af sommerfugle, guldsmede, græshopper og biller, så der var gang i makrolinserne.

Blodplet larve

Terrænet er ganske kuperet, så der kom sved på panden i det varme vejr, og hver en skyggeplet blev udnyttet til et lille hvil.

På tjeklisten kom bl.a. arter som Blodplet (larver), Køllesværmere, Dværgblåfugl, Iris, Stor blåpil, Stor kejserguldsmed, Almindelig flodguldsmed (kun 1 set flyvende), Stor grøn løvgræshoppe (nymfe), Moskusbuk og meget mere.

Lille Køllesværmer

 

Iris

 

Stor kejserguldsmed

 

Stor grøn løvgræshoppe nymfe

 

Moskusbuk

Så alt i alt en vældig udbytterig sommertur i et lidt anderledes landskab.

De seneste nyheder

Kreativt + Spontantur i ØST

21-10-2021

På det andet medlemsmøde i ØST efter coronapausen d. 14. oktober stod den på kreative teknikker ...

Læs mere
Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Pinseskoven 6-7-2021

08-07-2021

Vi var 12 NFD’ ere der mødtes på en parkeringsplade tæt på Pinseskoven. Det var dejligt at se nogle nye ansigter på turen, ellers er det tit de samme der tropper op. Vejret så ud til at passe godt til sommerfugle-turen, lidt skyet og senere skulle det klare op, som det også gjorde.

Efter en halv times gåtur var vi fremme ved lokaliteten, og to iriser hilste os velkomme højt flyvende over os. Kort tid efter blev der fundet en iris på en birkestamme, hvor den havde travlt med at sutte sukkerlokning i sig. Den blev siddende meget længe, så alle fik gode billeder både af under- og overside. Der er jo det specielle ved iris og ilia, at oversiderne på hannerne skinner kraftigt blå, når lyset falder i den rigtige vinkel.

Der blev smurt ekstra sukkerlokning (rødvin og flydende sirup) på træstammerne langs stien, som tiltrak forskellige sommerfugle og insekter. Den sjældne ilia var vi heldige med. Det var sikkert samme individ, der vendte tilbage flere gange, så her fik næsten alle fine skud med hjem.

Et andet dyr, der blev flittigt fotograferet, var en Stor bladhveps som vist nok var ny for de fleste.

Da vi havde brugt et par timer på ”sommerfuglestien” gik vi en omvej tilbage til bilerne for at se om der skulle være andre spændende ting at se, men vinden var taget til, så det blev ikke til så meget mere.

Skrevet af Ole Laursen
Billeder af Carsten Siems og Ole Laursen
Læs mere
8 Nfd’ere i Himmelev grusgrav

25-06-2021

Meningen var, at vi skulle kunne tage modlysbilleder af den lille, sjældne og flotte biblomst, så derfor var det en aftentur med mødetid kl. 18,30 – men der var nu ingen sol 🙂

Jette og John havde arrangeret, og der kom medlemmer fra både Falster og det nordligste Nordsjælland.
Vi fandt ret hurtigt den første blomst – og vi, der ikke havde set den før, var noget forundrede over, hvor lille den egentlig var.

Vi mødte nogle botanikere, der fortalte, at der for et par år siden var fundet over 600 blomster i området – men vi fandt dog kun 6 på en skråning ned mod en af søerne i grusgraven.

Det var dog også godt nok til gode billeder, som vi alle fik.
Herefter gik vi en tur i det smukke område, hvor de fleste af os aldrig havde været før.

 

Tak til Jette og John for at arrangere turen.

 

Tekst og foto Carsten Siems
Læs mere
Børstingerød Mose den 13. juni

13-06-2021

10 friske NFD’er var mødt op til turen rundt i den spændende Børstingerød Mose.
Vi startede med at kigge på Blåbåndet pragtvandnymfe ved åen bag rensningsanlægget. De vimsede livligt rundt lige nedenfor broen og blev flittigt fotograferet.

 

Blåbåndet pragtvandnymfe (han)

Derefter gik vi den korte tur hen til dagens virkelige attraktion – Mørk pletvinge. Det var noget blæsende, så vi var spændte på, om de var til at komme i nærheden af. Men det var absolut intet problem. Der fløj mindst 20 eksemplarer rundt, og de var flinke til at sætte sig tæt på stien.

Den yderst sjældne Mørk pletvinge

Turen fortsatte så ind i selve mosen, dog med stop undervejs, da der sad en masse sjove insekter i vegetationen langs vejen. Bl.a. skorpionsfluer, bladhvepse, kardinalbiller, langhornsmøl osv.

Sorthovedet kardinalbille

Inde i mosen var der et sandt mylder af forskellige vandnymfer – mange i parring. Ved vandhullerne så vi flere guldsmede – Fireplettet libel, Stor kærguldsmed, Håret mosaikguldsmed, Grøn smaragdlibel og flere til. Også et par snoge og en grøn frø som prøvede (forgæves) at snige sig ind på vandnymferne. Der blev selvfølgelig fotograferet på livet løs.

På vejen tilbage så vi Blishøns på rede og stadig flere guldsmede.
Vi sluttede med en pause på bænkene nær de sjældne sommerfugle og fik diskuteret dagens oplevelser. Men så var der også gået næsten fire timer inden vi var tilbage ved bilerne.

En rigtig dejlig dag med mange gode naturoplevelser!

Læs mere