Tur til Melby Overdrev tirsdag den 14. maj 2019

Tekst: Susan Müller-Elmau
Fotos: Arne, Johnny, Preben, Carsten og Susan

Traditionen tro gik turen til Melby Overdrev for bl.a. at finde den berømte Tømmermand, samt hvad der ellers måtte byde sig af insekter og vækster. Vi var 6 friske NFD-medlemmer, som drog af sted. Vejret var ikke helt med os – det var lidt småkoldt og blæsende, men klarede heldigvis op i løbet af dagen.

Tømmermanden havde valgt at finde andre græsgange denne dag, men vi fandt andre fine insekter og vækster. Herunder Grøn Sandspringer, Grøn Busksommerfugl, det lille Okkergule Randøje, en lækker larve samt forskellige målere og møl. Prikken over i’et var en bredtæge, der lagde æg.

På turen rundt på Overdrevet så vi også en masse fine vækster i flotte, kraftige forårsfarver, bl.a. Stedmoderblomst, Brandbæger, Engelsk Græs og Nikkende Kobjælde.

Alt i alt en god dag i hyggeligt selskab.

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Første møde i NFD Midt

15-05-2019

Den 13/5 havde vi vores første møde i NFD Midt, og vi var selvfølgelig meget spændte på om der var opbakning til at lave en afd. i Midtjylland, men vi havde ikke behøvet at bekymre os.

25 personer havde fundet vej til Ry Fotoklubs lokaler, så der var lige ved at blive pladsmangel, men det er vel hvad man kan kalde et luksusproblem.

Efter lidt problemer med at få teknikken til at virke sammen med Bentes stick, fik vi set en masse skønne billeder fra Bente og Amdis tur til Costa Rica. Vi så også lidt af deres billeder fra Svalbard og inspireret af det fandt Hans-Erik sin hjemmeside og vi så nogle fantastiske billeder fra Antarktis, af både pingviner og isbjerge. Hans-Erik viste også en flot samling af sommerfugle fra Skandinavien.

Ud over billed-kiggeriet, blev der diskuteret hvad vi kan og vil med en afd. midt, og der kom fine og spændende forslag til forskellige mulige ture både i nærområdet og lidt længere væk.

Første tur er allerede arrangeret:

Tur efter orkideer til Trelde Næs lørdag den 25. maj:

Trelde Næs ligger syd for Vejle Fjord helt ud mod Lillebælt. Vi mødes – vores forslag kl. 11.00 på den store P-plads for enden af Trelde Næsvej. Medbring fodtøj, der kan tåle lidt af hvert, madpakke, kaffe og evt. regntøj. Hvis vejret er helt umuligt lørdag, kan vi evt. skyde det hele til søndag (hvis det er bedre).

Skoven på Trelde Næs vokser på plastisk ler, der konstant skrider i Lillebælt. Denne dynamik bevirker, at der hele tiden blottes ny jordbund, som giver bl.a. orkideer gode vækstbetingelser.

Parkér på den store P-plads yderst på Trelde Næs. Vi går herfra ad skovvejen ved bygningerne i sydvestenden af P-pladsen tværs over halvøen til Lillebælt og følger toppen af havskrænten mod sydvest. Vi skal ned på steder, hvor skrænten fortsat er skovklædt men på vej til at skride i Lillebælt for at finde stor gøgeurt, skov-gøgeurt, langsporet gøgelilje og rederod, mens ægbladet fliglæbe kan findes ovenfor skrænten.

 

Venlig hilsen Bente og Amdi

Tilmelding til benteogamdi@mail.dk

Alle andre er opfordret til at melde ud, hvis de har lyst til at stå for en tur.

Nyt møde er planlagt til d. 24/6 i Ry, hvor alle som har lyst tager lidt billeder med på en stick.

Og vi tager jo selvfølgelig igen fat i hvilke ture vi kan stable på benene.

Læs mere
NFD tur til Gribskov

07-05-2019

Søndag d. 5. maj mødte 11 formiddagsfriske NFD’er op til Gribskovturen fra parkeringspladsen ved Mårumhus og begav sig ud på en 5½ time lang tur rundt i området under Arne Ludwigsens kyndige ledelse under blå himmel.

Vi startede med en flot natugle få meter fra parkeringspladsen, hvorefter vi begav os ud på turen, der er vist på Arnes kort.

Arne fortalte om bestræbelserne på at understøtte områdets lille koloni af rødrygget tornskade, som dog ikke viste sig frem på denne tur. Til gengæld var der rige muligheder for at se og fotografere sommerfugle, biller, frøer, ravne og andet stort og småt i et smukt landskab.

Vi fik en grundig introduktion til Trøskemosen, der er en lille perle med mange ynglende fugle, som udnytter de mange skjulesteder. Den lille lappedykker viste sine 3 unger frem, selv om den holdt sig i yderkanten af rækkevidden for vores teleobjektiver., mens knarænderne viste sig en anelse tættere på. Trøskemosen lagde også træstammer til en lang, velfortjent kaffepause.

Der var som sædvanlig gode muligheder for at diskutere teknik, steder, fif og gode oplevelser i naturen. Turen gav god inspiration til fremtidige ture i området på egen hånd.

Hvor ikke andet er angivet er foto taget af Benedicte Wiberg og Bjarne Hansen. Kort med rute: Arne Ludwigsen

Tekst: Bjarne Hansen

Foto: Per Olander

Redigeret af Carsten Holmbo Jensen – 07052018

Læs mere
Tur til Skåne

29-04-2019

Turen til Skåne der skulle afholdes lørdag den 27. april blev fremskudt til fredag den 26. april på grund af vejret. Det gjorde så, at der var et medlem i job, der ikke kunne deltage – til gengæld var der to andre, der kunne.

4 medlemmer tog færgen Helsingør-Helsingborg og 2 tog Øresundsbroen. Mødested var parkeringen ved Skäralid på Söderåsen i Skåne. Vi besluttede os for først at køre op til Kopparhatten der er det højeste punkt med sine ca. 200 m over havets overflade. Der skulle have været gravet kobber neden for i slugten (siger Wiki). Det var desværre meget diset og vi kunne ikke se så langt mod øst som man plejer. Efter lidt fotografering her kørte vi ned til Naturum ved Skäralid og gik rundt om søen, hvor der var flere villige fugle der lod sig portrættere blandt andet Sangsvane, et Hvinandepar, 2-3 Bjergvipstjerter og 2 brogede Fluesnappere. Carsten S. fik også en snog på kortet. Efter et par timer ved Skäralid kørte vi mod Haväng i Österlän, hvor vi fotograferede små insekter, et enligtstående træ, opret- og nikkende Kobjælder og Havängsdösen der er en gammel stensætning fra den yngre stenalder ca. 5000 år gammel. Vi nød vores frokost blandt Kobjælderne og den smukke udsigt over Østersøen.

Efter ca. 2 timer ved Haväng kørte vi til slut ned til Stenshuvud nationalpark, der ligger flot ud til Østersøen med hvid sandstrand og bøgetræer helt ned til sandstranden. Området havde mange opretstående Kobjælder, hvoraf mange var ved at visne. Området bar præg af tørke og der var ikke så meget grøn vegetation endnu, man må håbe, at der snart kommer tilstrækkelig regn.

Efter en meget lang dag og med mange motiver på kortet og sindet fyldt med indtryk gik vi ikke til tops på den røde gnejs for at se udsigten (det var også diset) og besluttede at kalde det en god dag i naturen og vendte derefter snuden hjem til Danmark efter ca. 10 timer i felten.

Tak til alle for en god og solrig dag
Johnny Bengtsson

Læs mere