Tur til Nexelø den 18. juli 2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrguderne var med os, hvad solen angik, men det blæste en halv pelikan, så alt hvad der kunne flyve, krybe og gå sad vist og holdt fast på hat og briller i krat og busk. Nogle motiver og billeder blev det til. Udover det fantastisk smukke kuperede terræn, så vi filtbladet kongelys, gul evighedsblomst, korn-ridderspore, ager-kohvede og mange andre vækster. Jørgen Bjerring fandt en meget speciel bi med navnet pragtbuksebi – og den levede op til sit navn med nogle ”pragt gule bukser”. Per Carlsen fandt en meget stor 7-8 cm flot grøn larve, som vist nok er fra lille natpåfugleøje. Herudover så vi diverse sommerfugle. Vi gik hele øen rundt og da vi var kommet halvvejen rundt, måtte vi lige gnide øjnene lidt. Til vores store overraskelse og glæde, havde nogle venlige sjæle sat en god lang solid forlængerledning i et køleskab, så man kunne købe dejlige kolde drikkevarer med mobilepay!!!

Alt i alt havde vi en rigtig hyggelig og god tur med masser af frisk luft, godt samvær og rigelig motion.

NB! Billederne af korn-ridderspore og gul evighedsblomst er som illustration fra en tidligere tur. Vi så dem, men det blæste for meget til at tage billeder af dem.

Tekst: Susan Müller-Elmau

Fotos: Benedicte & Bjarne Hansen, Ole Laursen, Preben Gori samt Susan Müller-Elmau

De seneste nyheder

Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere
Tur til Danstrup Hegn og Tegners Museum den 26. juli 2021

31-07-2021

Tekst og Foto: Susan Müller-Elmau og Carsten Siems Vi var en sluttet skare på 7 NFD’ere, som mø...

Læs mere
Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Lynge Grusgrav den 12. juli

12-07-2021

Tekst: Ib Fagerlund
Foto: Ole Laursen, Carsten Siems og Ib Fagerlund

 

Mandag formiddag mødtes 6 NFD’er i Lynge. Solen skinnede fra en skyfri himmel og temperaturen var allerede godt over 20 grader kl. 10.

Vi skulle en tur rundt om søerne i det skønne naturområde. Det blev straks bemærket, at vegetationen bar præg af næringsfattig jord. Her har været gravet grus i et halvt århundrede, så der er ikke gødsket. Det giver en langt mere naturlig plantevækst uden de kraftigt voksende og næringskrævende høje græsser, brændenælde osv., som ellers skygger alt andet væk.

Det blev primært en insekttur, med masser af sommerfugle, guldsmede, græshopper og biller, så der var gang i makrolinserne.

Blodplet larve

Terrænet er ganske kuperet, så der kom sved på panden i det varme vejr, og hver en skyggeplet blev udnyttet til et lille hvil.

På tjeklisten kom bl.a. arter som Blodplet (larver), Køllesværmere, Dværgblåfugl, Iris, Stor blåpil, Stor kejserguldsmed, Almindelig flodguldsmed (kun 1 set flyvende), Stor grøn løvgræshoppe (nymfe), Moskusbuk og meget mere.

Lille Køllesværmer

 

Iris

 

Stor kejserguldsmed

 

Stor grøn løvgræshoppe nymfe

 

Moskusbuk

Så alt i alt en vældig udbytterig sommertur i et lidt anderledes landskab.

Læs mere
Tur til Pinseskoven 6-7-2021

08-07-2021

Vi var 12 NFD’ ere der mødtes på en parkeringsplade tæt på Pinseskoven. Det var dejligt at se nogle nye ansigter på turen, ellers er det tit de samme der tropper op. Vejret så ud til at passe godt til sommerfugle-turen, lidt skyet og senere skulle det klare op, som det også gjorde.

Efter en halv times gåtur var vi fremme ved lokaliteten, og to iriser hilste os velkomme højt flyvende over os. Kort tid efter blev der fundet en iris på en birkestamme, hvor den havde travlt med at sutte sukkerlokning i sig. Den blev siddende meget længe, så alle fik gode billeder både af under- og overside. Der er jo det specielle ved iris og ilia, at oversiderne på hannerne skinner kraftigt blå, når lyset falder i den rigtige vinkel.

Der blev smurt ekstra sukkerlokning (rødvin og flydende sirup) på træstammerne langs stien, som tiltrak forskellige sommerfugle og insekter. Den sjældne ilia var vi heldige med. Det var sikkert samme individ, der vendte tilbage flere gange, så her fik næsten alle fine skud med hjem.

Et andet dyr, der blev flittigt fotograferet, var en Stor bladhveps som vist nok var ny for de fleste.

Da vi havde brugt et par timer på ”sommerfuglestien” gik vi en omvej tilbage til bilerne for at se om der skulle være andre spændende ting at se, men vinden var taget til, så det blev ikke til så meget mere.

Skrevet af Ole Laursen
Billeder af Carsten Siems og Ole Laursen
Læs mere
8 Nfd’ere i Himmelev grusgrav

25-06-2021

Meningen var, at vi skulle kunne tage modlysbilleder af den lille, sjældne og flotte biblomst, så derfor var det en aftentur med mødetid kl. 18,30 – men der var nu ingen sol 🙂

Jette og John havde arrangeret, og der kom medlemmer fra både Falster og det nordligste Nordsjælland.
Vi fandt ret hurtigt den første blomst – og vi, der ikke havde set den før, var noget forundrede over, hvor lille den egentlig var.

Vi mødte nogle botanikere, der fortalte, at der for et par år siden var fundet over 600 blomster i området – men vi fandt dog kun 6 på en skråning ned mod en af søerne i grusgraven.

Det var dog også godt nok til gode billeder, som vi alle fik.
Herefter gik vi en tur i det smukke område, hvor de fleste af os aldrig havde været før.

 

Tak til Jette og John for at arrangere turen.

 

Tekst og foto Carsten Siems
Læs mere