Tur til Pinseskoven 6-7-2021

Vi var 12 NFD’ ere der mødtes på en parkeringsplade tæt på Pinseskoven. Det var dejligt at se nogle nye ansigter på turen, ellers er det tit de samme der tropper op. Vejret så ud til at passe godt til sommerfugle-turen, lidt skyet og senere skulle det klare op, som det også gjorde.

Efter en halv times gåtur var vi fremme ved lokaliteten, og to iriser hilste os velkomme højt flyvende over os. Kort tid efter blev der fundet en iris på en birkestamme, hvor den havde travlt med at sutte sukkerlokning i sig. Den blev siddende meget længe, så alle fik gode billeder både af under- og overside. Der er jo det specielle ved iris og ilia, at oversiderne på hannerne skinner kraftigt blå, når lyset falder i den rigtige vinkel.

Der blev smurt ekstra sukkerlokning (rødvin og flydende sirup) på træstammerne langs stien, som tiltrak forskellige sommerfugle og insekter. Den sjældne ilia var vi heldige med. Det var sikkert samme individ, der vendte tilbage flere gange, så her fik næsten alle fine skud med hjem.

Et andet dyr, der blev flittigt fotograferet, var en Stor bladhveps som vist nok var ny for de fleste.

Da vi havde brugt et par timer på ”sommerfuglestien” gik vi en omvej tilbage til bilerne for at se om der skulle være andre spændende ting at se, men vinden var taget til, så det blev ikke til så meget mere.

Skrevet af Ole Laursen
Billeder af Carsten Siems og Ole Laursen

De seneste nyheder

Kreativt + Spontantur i ØST

21-10-2021

På det andet medlemsmøde i ØST efter coronapausen d. 14. oktober stod den på kreative teknikker ...

Læs mere
Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

8 Nfd’ere i Himmelev grusgrav

25-06-2021

Meningen var, at vi skulle kunne tage modlysbilleder af den lille, sjældne og flotte biblomst, så derfor var det en aftentur med mødetid kl. 18,30 – men der var nu ingen sol 🙂

Jette og John havde arrangeret, og der kom medlemmer fra både Falster og det nordligste Nordsjælland.
Vi fandt ret hurtigt den første blomst – og vi, der ikke havde set den før, var noget forundrede over, hvor lille den egentlig var.

Vi mødte nogle botanikere, der fortalte, at der for et par år siden var fundet over 600 blomster i området – men vi fandt dog kun 6 på en skråning ned mod en af søerne i grusgraven.

Det var dog også godt nok til gode billeder, som vi alle fik.
Herefter gik vi en tur i det smukke område, hvor de fleste af os aldrig havde været før.

 

Tak til Jette og John for at arrangere turen.

 

Tekst og foto Carsten Siems
Læs mere
Børstingerød Mose den 13. juni

13-06-2021

10 friske NFD’er var mødt op til turen rundt i den spændende Børstingerød Mose.
Vi startede med at kigge på Blåbåndet pragtvandnymfe ved åen bag rensningsanlægget. De vimsede livligt rundt lige nedenfor broen og blev flittigt fotograferet.

 

Blåbåndet pragtvandnymfe (han)

Derefter gik vi den korte tur hen til dagens virkelige attraktion – Mørk pletvinge. Det var noget blæsende, så vi var spændte på, om de var til at komme i nærheden af. Men det var absolut intet problem. Der fløj mindst 20 eksemplarer rundt, og de var flinke til at sætte sig tæt på stien.

Den yderst sjældne Mørk pletvinge

Turen fortsatte så ind i selve mosen, dog med stop undervejs, da der sad en masse sjove insekter i vegetationen langs vejen. Bl.a. skorpionsfluer, bladhvepse, kardinalbiller, langhornsmøl osv.

Sorthovedet kardinalbille

Inde i mosen var der et sandt mylder af forskellige vandnymfer – mange i parring. Ved vandhullerne så vi flere guldsmede – Fireplettet libel, Stor kærguldsmed, Håret mosaikguldsmed, Grøn smaragdlibel og flere til. Også et par snoge og en grøn frø som prøvede (forgæves) at snige sig ind på vandnymferne. Der blev selvfølgelig fotograferet på livet løs.

På vejen tilbage så vi Blishøns på rede og stadig flere guldsmede.
Vi sluttede med en pause på bænkene nær de sjældne sommerfugle og fik diskuteret dagens oplevelser. Men så var der også gået næsten fire timer inden vi var tilbage ved bilerne.

En rigtig dejlig dag med mange gode naturoplevelser!

Læs mere
Vandrefalke ved Stevns

07-06-2021

Sommervejret, vandrefalkene og det gode humør var med os på NFD’s vandrefalketur til Mandehoved på Stevns klint søndag eftermiddag d. 6. juni 2020. 12 NFD’er mødte op med kameraer, komfortable stole, tålmodighed og med store forventninger om at se klodens hurtigste væsen.

Den første vandrefalk var slet ikke en vandrefalk, men en tårnfalk, som havde fanget et firben.

Vi forventede at både se og høre de voksne vandrefalke i området. Det holdt også stik, men de kom ikke så tæt på, som man kunne ønske sig. Billederne af vandrefalken blev derfor oftest langskud.

Katja havde udforsket området i ugerne forinden og kunne udpege stedet, hvor man kunne se to snart flyvefærdige unger, hvis man turde satse liv og lemmer.

Der er frit fald ned herfra, og man vil næppe overleve faldet. Det må frarådes at gå ud på den ret stejle afsats – især, hvis det blæser, er vådt, man ikke har skridsikkert fodtøj eller man ikke er sikker på fødderne.

De dumdristige fik dog mulighed for at se ungerne på redepladsen og en sjælden gang de voksne bringe bytte til ungerne.

Afstanden er mere end 100 meter, så vi forstyrrede ikke falkene, men til gengæld kunne det være svært at få god billedekvalitet, når ungerne, som stadig har lidt dun tilbage, trænede deres vinger.

Der var også mulighed for at se de voksne flyve bytte til reden fra den nordlige ende af området, men her er afstanden lidt over 200 meter.

Til gengæld er den nordlige plads langt mere sikker. Der er en fin udsigt til området fra den nordlige plads.

Udsigten skæmmes af udskibningsbroen fra det nærliggende kridtbrud. I det fjerne kan man Stevns fyr gennem varmedis og anden uklarhed.

Der er 4 vandrefalkepar langs Stevns klint, hvor et par holder til i nærheden af fyret. Vandrefalken kan ikke byggge rede selv, men er afhængig af en højt beliggende afsats eller anden platform, der kan bruges som rede. Der er sat redekasser op flere steder i landet på høje bygninger, men det er mere charmerende at se dem i naturlige omgivelser. Vandrefalken var indtil 2002 helt forsvundet som ynglefugl i Danmark, men i 2002 genindvandrede den på den nærliggende Møns klint. Siden er bestanden steget støt og sidste år (2020) fik de mindst 17 ynglepar i Danmark  mindst 41 unger på vingerne.

Ungerne på Stevns klint vil forlade reden omkring en uge efter vores besøg, hvorefter man med lidt tålmodighed og held kan opleve de tillidsfulde unge falke på Stevns klint uden at risikere liv og lemmer på farlige afsatser. Denne smukke, unge falk landede mindre end ti meter fra os for få år siden.

Turlederen beklager, at han kiksede det egentlige gruppefoto. Det er ikke nemt at styre et kamera.

Tekst og foto: Bjarne Hansen

Læs mere