Tur til Staksrode Skov

Tekst: Kurt Stæhr

Fotos: Jørgen Kryger, Mogens Bøggild Kristensen, Torsten Sonne Petersen, Martin Berg og Kurt Stæhr

 

Den 14.5.2024 kl. 19 havde NFD Syd tur til Staksrode Skov for at fotografere Stor Gøgeurt.

Staksrode skov ligger på nordsiden af Vejle fjord og er det ene af to steder i Jylland, hvor der gror Stor Gøgeurt. Det andet er ved Trelde Næs.

De områder af Staksrode Skov som ligger tættest ved Vejle Fjord, falder flere steder i plateauer ned mod vandet. Det skyldes at skovbunden består af plastisk ler. Det er det, der får træerne til at skride ned mod fjorden, så de væltede træers stammer minder om pindene i et mikadospil.

Det er her i dette område Stor Gøgeurt gror.

Vi var 5 friske gutter, der mødtes på P-pladsen tæt ved fjorden. Her begav vi os gennem skoven i det skønneste forårsvejr. Solens stråler skinnede fint mellem træerne, så allerede her blev der fotograferet en del. Men det var jo Stor Gøgeurt vi var kommet for at fotografere, så vi fortsatte en halv times tid på en jævn skovsti.

Herefter startede strabadserne med at komme det sidste stykke vej frem til orkideerne. Her var skovbunden skredet nogle steder og med væltede træer til følge. Men efter lidt kravlen nåede vi endelig frem til stedet, hvor de gror og vi blev ikke skuffede.

Sikke et syn – her stod vel ca. 80 blomstrende eksemplarer af den store gøgeurt. Så vi fandt kameraerne frem og skød løs. Ja vi følte os vel lidt som en ræv i en hønsegård.

Efter at have fået fyldt kameraernes kort godt op startede vi tilbageturen og efter et stykke tid kom vi atter tilbage til P-pladsen, hvor vi nød en velfortjent kop kaffe og kage.

De seneste nyheder

NFD udstilling på KANT Festival

04-06-2024

Skal dit billede udstilles? NFD udstiller 25 af medlemmernes bedste fotos på årets KANT Festival 4...

Læs mere
Tur til Staksrode Skov

21-05-2024

Tekst: Kurt Stæhr Fotos: Jørgen Kryger, Mogens Bøggild Kristensen, Torsten Sonne Petersen, Martin...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore

08-05-2024

Tekst: Ole Laursen Foto: Jens Erik Holmsgaard og Ole Laursen Området er efterhånden velkendt for d...

Læs mere
Kobjælder i Rusland

25-04-2024

Tekst: Susan Müller-Elmau & Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ib Fagerlund & Jens Erik Holmsgaard...

Læs mere
Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Tur til Ganløse Ore

08-05-2024

Tekst: Ole Laursen
Foto: Jens Erik Holmsgaard og Ole Laursen

Området er efterhånden velkendt for den flotte Maglemose, der kan byde på mange oplevelser.
Udover den smukke sorte højmose, der kan byde på mange fine motiver, så er der også et rigt fugleliv.


Dette ville elleve NFD fotografer gerne opleve. Det var nok sortspætten, der stod øverst på ønskelisten af fugle, og forventningerne blev lidt større da to NFD’ere, der var kommet lidt tidligere, havde set og fotograferet spætten. Vi andre måtte desværre nøjes med at høre spættens kald på afstand.


Det første stop var på den nordlige side af mosen. Herfra fik vi set isfuglen ved sin rede, som den har lavet i en rod, der er vippet op da et træ er væltet. Placeringen af reden er god for isfuglen, men dårlig for os fotografer, da den ligger langt ude i mosen, men vi fik da lidt doku-billeder med hjem. Hvinanden var ret aktiv, og satte sig på forskellige træstammer, men igen på lidt for stor afstand for de fleste.


Derefter fortsatte vi turen rundt om mosen. På sydsiden af mosen stoppede vi ved nogle borde og bænke, hvor de medbragte lækkerier kunne nydes. Herfra er der også et flot kik udover mosen. Her var det især dobbeltbekkasinerne, der fik opmærksomheden. De fløj rundt over os og lavede deres karakteristiske lyd med halefjerene der vibrerer i vinden når de dykker. De satte sig flere gange i nogle træer, men igen på ret stor afstand, så det var de færreste der fik gode billeder.


Nu gik turen tilbage mod parkeringspladsen, hvor der var god tid til en masse snak om erfaringer og oplevelser.

Læs mere
Kobjælder i Rusland

25-04-2024

Tekst: Susan Müller-Elmau & Jens Erik Holmsgaard

Fotos: Ib Fagerlund & Jens Erik Holmsgaard

 

Søndag d. 14 april havde Susan arrangeret fototur til Rusland ved Tegners Museum i Nordsjælland. Turens mål var, at fotografere de på Sjælland sjældne Opret kobjælde.

I det flotte men vildt blæsende vejr mødtes 8 deltagere på P-pladsen ved Tegners Museum kl 10. Prognosen for at finde de blomstrende oprette kobjælder var ikke gode, da rekognoscering de foregående 8-10 dage ikke havde fundet kobjælderne i blomst. Vi gik et kvarters tid sydpå gennem Rusland og Fugleværnfondens lille skov, spændte på, hvad vi ville finde. Heldigvis havde der været nogle lune dage, så der var en del blomstrende kobjælder, og rigtig mange flere på vej. De hårede kobjælder stod med de flotteste blå oprette blomster på størrelse med det yderste led på tommelfingeren.

Opret kobjælde

Kobjælderne vokser på et græsningsareal, med små overvoksede flyvesandsklitter. Hele området er et tidligere sandflugtsområde, få kilometer fra kysten. De græssende køer holdt sig meget venligt til den modsatte ende af arealet.

 

Formanden i hopla – der er Kobjælder!

Opret kobjælde

Så var det bare ”ned på maven” for at fotografere kobjælderne. Alle fik vidst fine billeder. Der var som sagt masser af fremspirende planter med masser af knopper. Det kan derfor anbefales at besøge området igen om et par uger, og også når det bliver lidt varmere igen. Planterne er giftige og smager grimt, så der er næppe risiko for, at de bliver græsset væk i mellemtiden.

Nu er det jo forår, så andre forårsblomster og insekter blev der også tid til at fotografere – og en enkelt snog.


Skovblåfugl

 

Snog

 

Almindelig marksvirreflue

Hvis man vil se og fotografere den langt mere almindelige Nikkende kobjælde, er en god lokalitet Melby Overdrev, kun 20-25 km vest for Rusland. Hvis man vil se den meget sjældne Vår kobjælde må man tage til Randbøl Hede eller endnu bedre til Vind Hede, begge i Jylland.

Nikkende kobjælde fra Melby
Læs mere
Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard
Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik

 

Årets første medlemsmøde i NFD Øst, 11. januar, have temaet: MAKRO AFTEN

En række tekniker til makrofotografering er blevet stærkt forbedrede og udviklede, i de senere år med nye kameraer og forbedrede billedbehandlingsprogrammer. Det er simpelt hen blevet lettere at tage gode makrobilleder end i ”gamle dage”, foruden grænsen for det mulige er rykket.

Ole Laursen og Kim Pilegaard fortalte om nogle af de makroteknikker, de anvender, og viste billeder af både udstyret og de flotte resultater de har opnået.

 

1.Tæt på v. Ole Laursen

Ole Laursen vil fortalte om hvordan han arbejder med makrofotografering og viste flotte eksempler. Ole bruger alm. Makro-objektiv og hjemmelavede reflektor/diffusere til at montere på flashen, der er monteret direkte i kameraets hotshoe. I det hele taget er lyset noget der skal arbejdes med ved makrofotografering for at undgå reflekser og udbrænding i insekters glatte overflader, foruden kontrasten med hårde skygger let bliver et problem. Disse problemer løser Ole elegant med sin hjemmelavede reflektor med diffuser. Mange af Oles makrobilleder er efterbehandlet med et dedikeret stacking program Helicon Focus  www.heliconsoft.com  . Selvom Ole af og til bruger en stacking- eller fokusskinne til at tage en serie billede med til den efterfølgende stacking, bliver de fleste af billederne optaget med håndholdt optagelse. Kameraet bevæges langsomt fremad mod og hen over motivet, mens kameraet optager 10-20 billeder i sekundet. En effektiv og simple og meget fleksibel teknik, der dog kræver nogen øvelse at få succes med. Ole mente at hans succesrate nok var omkring de 10%.

Oles hjemmelavede reflektor med diffuser

 

Ole, Bellis

 

2. Endnu tættere på v. Kim Pilegaard

Foruden klassisk makrofotografering eksperimenterer Kim med at anvende mikroskopobjektiver som ”forsatslinser” på makroobjektiver, men også på mere almindelige objektiver. Man kan herved opnå endnu større forstørrelse end ved at anvende alm. Makroobjektiver.

Kim, Macroobjektiv med mikroskopobjektiv

 

Kim viste eksempler på makrofoto i forstørrelses-området fra 4:1x til 12:1x ved anvendelse af et relativt billigt mikroskopobjektiv, monteret på forskellige autofokusobjektiver. Man kan faktisk få meget fine billeder af støvdragere med pollenkorn.

Kim, Pollenkorn med Mikroskopforsats, Micro-Nikkor_105_2,8 + Nikon BE2_4x_0.10

 

Følge disse links for at se hvor men kan købe relevante mikroskopobjektiver og step-down ring mellem det alm. objektiv og mikroskopobjektivet:

Her er links til objektiv og step-down ring:

https://www.mjkzz.de/collections/nikon/products/nikon-4x-plan-mrn70042?variant=39653624217783

https://www.mjkzz.de/collections/adapters/products/rms-adapter?variant=30710966812787

Det betyder ikke noget, at mikroskopobjektiver er af fabrikat Nikon; det virker lige så godt på andre kameraer.

Vælg step-down ring størrelse så den passer til objektivets filtergevind. F.eks. størrelse: 62mm – RMS til et Micronikor 105 mm/f 2.8.

Som software til stacking anvender Kim Zerene stacker :  https://zerenesystems.com/cms/stacker

 

  1. Medlemmernes medbragte Makrobilleder

Efterfølgende viste nogle af medlemmerne, Knud, Ole og Bo deres medbragte billeder og forklarede og diskuterede de teknikker de havde anvendt. Medlemmerne indlæg supplerede meget fint Ole og Kims foredrag, og viste eksempler på både faste indendørs makroopstillinger og på håndholdte stackede billeder taget udendørs.

Ole, Honningbi

 

Knud Ellegaard viser fast opstilling

 

 

  1. Servicemeddelelse

Man kan udmærket stacke billeder i Photoshop; men det er langt lettere efterfølgende at justere de stackede billeder i de dedikerede stackingprogrammer som Zerene Stacker og Helicon Focus end i Photoshop.

Læs mere