Turen til Nekselø

Tekst: Susan Muller Elmau
Foto: Susan Muller Elmau, Steffen Faisst og Ole Laursen

Vi var en sluttet skare på 8 NFD’ere, som mødtes i Havnsø og tog den lille hyggelige færge over til smukke Nekselsø.

I år valgte vi at gå hele øen rundt i det skønne vejr. Øen er enestående med sit smukke kuperede terræn og en udsigt, der tager pusten fra én. Samtidig byder den på sjældne blomster, insekter og dyr.

Der er også et rigt fugleliv. Fra den 1. april til den 15. juli er det fuglenes yngletid, så vi måtte pænt blive på stierne. Man var slet ikke i tvivl om, hvor mågerne havde deres kolonier!

Vi startede langs østkysten i kanten af Troldskoven, hvor elme- og asketræet tidligere dominerede skoven. Herefter gik det mod syd, hvor terrænet byder på runde grønne bakker og spredte vandhul. Vi havde håbet på at høre klokkefrøerne med deres karakteristiske dybe syngende lyd i søerne på vores tur rundt, men den glæde måtte vi have til gode til senere. Til gengæld hørte vi nattergalen, som sang så smukt i en busk og Steffen var så heldig at få et billede af den. Herefter gik det mod øens vestside langs øens stejle græsklædte havskrænter med de forblæste træer og buske. Man har den mest fantastiske udsigt herfra og der er en fred og ro på øen, som er helt unik.

Næsten ved færgen faldt vi i snak med en flink dame, som boede på øen. Hun kunne fortælle os, at der var hørt klokkefrøer ved en dam lige ved siden af. Og heldet var med os! Vi ikke alene hørte klokkefrøen, men vi så den også og fik taget en masse billeder. Nok den mest fotograferede frø på Nekselø.

Klokkefrø

Alt i alt en dejlig og hyggelig dag i godt selskab, smukke omgivelser og en masse oplevelser og gode billeder i bagagen.

Slangehovede

 

Soløje

 

Agerhvede

 

 

 

Blodplet

 

 

De seneste nyheder

Tur til Nexelø den 18. juli 2021

26-07-2021

Vi var 8 friske NFD medlemmer, som drog af sted med færgen 9.45 fra Havnsø mod Nexelø. Vejrgudern...

Læs mere
Tur til Lynge Grusgrav den 12. juli

12-07-2021

Tekst: Ib Fagerlund Foto: Ole Laursen, Carsten Siems og Ib Fagerlund   Mandag formiddag mødtes...

Læs mere
Tur til Pinseskoven 6-7-2021

08-07-2021

Vi var 12 NFD’ ere der mødtes på en parkeringsplade tæt på Pinseskoven. Det var dejligt at...

Læs mere
8 Nfd’ere i Himmelev grusgrav

25-06-2021

Meningen var, at vi skulle kunne tage modlysbilleder af den lille, sjældne og flotte biblomst, så ...

Læs mere
Børstingerød Mose den 13. juni

13-06-2021

10 friske NFD’er var mødt op til turen rundt i den spændende Børstingerød Mose. Vi started...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Hedepletvinge – Tranum Klitplantage

07-06-2020

Fra 9 til 23 grader i løbet af formiddagen, høj sol og stort set ingen vind. De ideeller forhold til at komme ud og finde og måske få foreviget den sjældne Hedepletvinge på hukommelseskortet.

Det var betingelserne lørdag den 30. maj, hvor NFD Nord tog turen til Tranum Klitplantage. Heldigvis havde vi en kyndig NFD’er med på tur, der vidste hvilken vej vi skulle gå. Efter bilerne var parkeret ved vejen drog vi ca. 300 meter ind i området, hvor Per Schaap året før havde fundet ud af, at lige dette sted er et af de bedste ”hot spots” for Hedepletvinge i Danmark.

Fotograf: Torben Hess

Og vi gik ikke forgæves – Per havde været på rekognoscering weekenden før og have spottet en enkelt Hedepletvinge. Hedepletvingen havde (heldigvis) fået selskab af flere individer, der mere eller mindre velvilligt lod sig fotografere.

Fotograf: Esben Korsgaard Pedersen

 

Puppe af Hedepletvinge. Fotograf: Per Schaap

 

Fotograf: Per Schaap

De første par eksemplarer af Hedepletvingen vi så, blev hurtigt omringet af mange fotografer. Da den første begejstring over at have fundet Hedepletvingen, havde fortaget sig, kom der lidt mere ro på fotograferne, der stille og roligt fik spredt sig ud i mindre flokke for at opdage hvad området havde at byde på, herunder blandt andet Spættet Bredpande og Okkergul Randøje.

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Lone Hedegaard Bredahl

Til stor begejstring for alle, fik Per en lettere træt og slidt Hedepletvinge til at sidde stille på hånden og den blev forsigtigt anbragt i et midlertidigt fotostudie, hvor Steen havde sat flashanlægget op, der kunne afprøves af medlemmerne på den velvillige model – der til sidst blev sat tilbage, hvor den kom fra.

Fotograf: Torben Hess

 

Fotograf: Poul Steen Nordhagen

Der blev også tid til hygge med kaffe og medbragt mad i behørig Covid-19-afstand og snakken gik lystigt, nu hvor vi endelig var samlet igen.

 

Linda Hougaard Bentsen

Læs mere
NFD-Midt på tur til Katbjerg Odde

26-05-2020

Den 23. maj tog en lille gruppe på syv personer fra NFD Midt på tur til Katbjerg Odde ved Mariager Fjord for at se efter orkideer.

Vi fandt adskillige Majgøgeurter – og måske også Purpurgøgeurter, som var på vej. Tidligere er der blevet set både Skovgøgeurter og Gøgeliljer på stedet, men vi var vist for tidligt ude i forhold til disse arter. Der var også enkelte steder, hvor vi ikke gik hen pga. af pløre og ælte efter fredagens regn. Men engene, der græsses af kreaturer, var blomstrende af gule Ranunkler, Engnellikerod, den sjældne kødædende plante Vibefedt, og mange andre planter, og de forskellige arter blev nærstuderet i en medbragt feltflora.

I de mest sumpede områder fandt vi desuden Bukkeblad med smukke, hvide, trevlede blomster. Frokost blev indtaget på en relativ tør bakketop.

En dejlig dag og turlederen, Amdi, var helt tilfreds.

Venlig hilsen Bente og Amdi Nedergaard

Læs mere
Kattehale mose og Allerød sø

17-05-2020

Tekst: Ole
Foto: Carsten og Ole

På trods af en dårlig vejrudsigt mødte otte NFDere op til turen. Vejret var ikke med os, det blæste en del og temperaturen var lav, men ingen regn før til allersidst hvor vi stod ved bilerne.

Det dårlige vejr betød, at vi hverken så libeller eller sommerfugle, som ellers var et af turens formål. Heldigvis var Johnny med på turen, han har et godt kendskab til området og kunne fortælle om de mange muligheder, der er for at se insekter og sommerfugle, når vejret bliver mere sommeragtigt.

Ved Kattehale mose var det også helt dødt – ikke et eneste tegn på liv. Igen var det Johnnys kendskab til området, der gjorde det spændende. Han vidste, hvor der skulle være en stor ”kødædende” Kandebærer (Trompetblad, red.), der var udplantet for en del år siden. Efter lidt søgen fandt han den i et meget sumpet område. Sidst på turen blev der fundet en Blankplettet tandbuk (bille),  som der blev taget tonsvis af billeder af.

Nok fordi fotovejret var lidt dårligt, gik snakken flittigt omkring vores fællesinteresser, og dagens hovedemne var en drone (DJI Mavic Mini), som tre af deltagerne lige havde købt. Spændende at se hvad det udvikler sig til.

Læs mere