Turen til Rondane, Norge

Tekst og foto: Carsten Siems

For første gang var der i år en rigtig ”rejse” med i turkalenderen. Den var åben for alle, men det tog ikke lang tid, før der var tilmeldte nok. Johnny Bengtsson, som har boet i Norge og er ret glad for landet, fik arrangeret en ekstra hytte, så vi kunne være 12 i alt.


Johnny tog derop et par dage i forvejen, og vi andre kørte tidligt onsdag 18/9. Vi havde 8-900 km derop, så det tog næsten hele dagen.
Der var lige ved at være panik, inden vi kom, da det viste sig, at man faktisk havde solgt de hytter, vi havde lejet!! Løsningen viste sig dog at blive rigtig god, da vi fik hele hovedhuset med rigtig god plads i to fællesstuer og med nyt køkken og bad.
Johnny havde forberedt aftensmad, mens vi andre kørte.


Der var almindelig træthed onsdag aften, og med afgang en time før solopgang torsdag morgen faldt der ro over lejren.
De fleste tog tidligt af sted til Dørålseter, men vi var to, der sprang solopgangen over og kørte samme sted hen – bare lidt senere. Meget flot område, men en kold morgen, hvor der skulle skrabes bilvinduer.


Efter en sen frokost hjemme kørte vi alle til et spændende vandfald relativt tæt på vores boplads, Rondane Friluftscenter. Her blev der brugt en del tid – og Silke fik plukket tyttebær nok til at lave syltetøj til aftensmaden.

Fredag var dagen, alle så frem til (og også med lidt bekymring). Turen gik til Hjerkinn i Dovrefjell Nationalpark, hvor en hyret guide stod klar kl 7. Så skulle der vandres med det formål at finde moskusokser.


Vejret var ikke ret godt til morgen, og terrænet var anstrengende. Igennem bevoksning (mos, lav og dværgbirk) til knæene, pæne stigninger i fjeldet og elve, der skulle krydses ved at springe fra sten til sten med den (for de fleste) tunge oppakning på ryggen. Flere var tæt på at opgive, men guiden satte tempoet lidt ned og bar på et tidspunkt flere rygsække. (Han var også indfødt og kun 24 år 🙂 )
Men moskusokserne blev fundet – 4 stk. – og så præcis på det tidspunkt, hvor solen kom frem. Det reddede hele den 18 km lange vandring, og alle 11 var glade. (PS – jeg brugte det meste af dagen på tur i Grimsdalen – jeg kender mine begrænsninger i fjeldvandring…) Inden vi alle var hjemme, var der flere fotostop for at forevige de mange smukke linseskyer, der kun kan dannes i fjeld/bjerg-områder.


Kold mad og lidt billedkigning over en kold øl med aftale om, at lørdag morgen ikke skulle være tidlig.

Så lørdag kl. 9,20 havde vi pakket os sammen i tre biler og kørte ca. 100 km til et flot vandfald ved Mysusæter – faktisk kun 25 km i luftlinje fra vores hytte, men der var lige nogle fjelde, der spærrede 😉

Nogle af os skulle kun gå til det første vandfald, og resten de 2 x 6 km til et andet. Det blev dog ikke til så meget, for der var meget at fotografere, og tempoet var lavt ovenpå gårsdagens stroppetur.


Så lidt forskudt kørte vi alle hjem via den smukke vej gennem Grimsdalen – en af de mange bomveje. Her skulle der betales 100 kr pr bil.
Afskedsmiddagen var vegetarisk, men det gik J
Selv om alle var trætte, så var der alligevel flere, der måtte ud i den flotte stjerneklare nat og fotografere mælkevejen – og til sidst også en svag stribe nordlys lige over horisonten.

Vi tog af sted mellem 6,30 og 8 søndag morgen – der var jo lige de 8-900 km, der skulle ordnes. Heldigvis havde vi købt os fra rengøringen.
Alle var enige om, at det havde været en supertur – og rigtig hyggeligt også.
Stor tak til Johnny for initiativ, planlægning og forberedelse.


Her i denne ”Nyhed” er der kun mine billeder – så ingen moskusokser.
De er dog på fotovæggen – og der vil komme en artikel i medlemsmagasinet, hvor alle deltagere bidrager.

De seneste nyheder

Svampetur i Gribskov

05-10-2021

Tekst og foto: Arne Ludwigsen Vejrudsigten havde lovet småregn denne søndag den 3. oktober, men de...

Læs mere
Svampetur 26-9 Nørreskoven, Værløse.

30-09-2021

Vi var fem deltager der mødtes på p-pladsen syd-øst for Farum sø. Stedet var nyt for alle udover...

Læs mere
Med NFD på museum den 22.08.2021 :-)

06-09-2021

Tekst: Susan Müller-Elmau Foto : Carsten Siems og Susan Müller-Elmau Vi var 7 medlemmer, der mødt...

Læs mere
Hellebæk og ”Rusland”

18-08-2021

10 medlemmer mødte op lørdag morgen i Hellebæk Kohave, hvor der var to ting på programmet: Efter...

Læs mere
Tur til Ganløse Ore. Den 7. august

09-08-2021

  Det var 12 forventningsfulde NFDere der mødte op til turen, hvoraf det kun var et par stykke...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

Fugletræk ved Stevns Klint

18-09-2019

Søndag 15/9-2019 trodsede 8 NFD’ere vejrguderne og mødte op ved Mandehoved for at følge og fotografere fugletrækket fra Falsterbo. Desværre havde vejrguderne fat i den lange ende, og kun et par tårnfalke blev set. Vi rykkede videre til Stevns Fyr, med samme resultat.

Men hyggeligt samvær og lidt teknik-snak blev det da til.

Steen Drozd Lund

Læs mere
I skjul efter fugle og bjørne i Rumænien

03-09-2019

Tekst: Benedicte Wiberg

Foto: Svitlana Tkach, Bjarne Hansen og Benedicte Wiberg.

Vi havde talt om det længe – Svitlana, Bjarne og jeg. I maj 2019 blev det så til virkelighed. En fotorejse til Donaus delta i Rumænien og i tillæg et ophold i Transsylvanien med fokus på fotografering af bjørne. Rumænien er med et areal på 238.391 km² (landareal 229.891 km²) mere end 4 gange så stort som Danmark. Det gælder også befolkningstallet, som udgør ca. 20 mio. mennesker.


[Brun bjørn i modlys en tidlig morgen, Transsylvanien, 19-5-2019, Fototaget fra bjørneskjul]

Turen var arrangeret af Sakertour (http://sakertour.com/) og indebar, at vi havde lokale guider (1 guide for hver del af turen) lige fra vi landede i Bukarest lufthavn til vores afrejse derfra 10 dage efter.

På denne rejse fik vi afprøvet mange forskellige muligheder for anvendelse af skjul ved fotografering. Dertil kom mange forskellige muligheder på grund af skiftende lysforhold dagen igennem i deltaet.


[Pupurhejre med friskfanget fisk i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Vi fik afprøvet den traditionelle metode som ”kratluskere”, pop-up skjul – siddende eller de specielle liggeskjul (fleksible små telt-skjul), drikkeskjul (skjul hvor man sidder i et fast skjul/hytte ud til en flad vandbeholder, hvor fuglene kommer for at drikke), bådskjul (specialbygget båd, hvor man kommer ned i niveau med fuglene i vandoverfladen) og faste skjul til bjørne (små hytter i bjergene, hvor bjørnene har vænnet sig til at komme forbi).


[Glossy ibis i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Alle skjul gav spændende muligheder kombineret med, at vi kunne indrette os efter lyset. Det vil sige, at vi var ude inden solopgang, at vi holdt lang pause midt på dagen, og at vi så igen tog afsted om eftermiddagen og sluttede, når solen gik ned. De fleste dage startede derfor kl. 4.15 og sluttede kl. 21.30.


[Klyder; Sortehavets kystområde nær byen Constanța,12-5-2019, Foto taget fra pup-up liggeskjul]


[Tophejre i Donau-deltaet, 16-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

I Donaus delta fik vi set et meget rigt fugleliv, herunder 2 arter af pelikaner, 4 arter af terner, 4 arter af lappedykkere, 6 arter af hejrer, skestorke, isfugle, ellekrager, biædere, hærfugle, andefugle, forskellige vadefugle f.eks. klyder og stylteløbere, braksvaler, drosselrørsangere, flere arter af vipstjert og mange andre småfugle. Ved et af drikkeskjulene blev det til mere end 20 arter på en eftermiddag.


[Sort terne i Donau-deltaet, 17-5-2019, Foto taget fra fotobåd]

Vi oplevede at fuglene fouragerede, kæmpede om territorier, parrede sig og lå på rede.  Den specialbyggede båd, hvor vi havde vores lokale guide og en lokal bådfører med, gjorde det muligt at komme tæt på fuglene og følge med i deres liv.


[Sorthalset lappedykker på rede i Donau-deltaet, 17-5-2019, Foto taget fra fotobåd]


[Udkig fra bjørneskjul i Transsylvanien, 18-5-2019]

I tillæg til opholdet i Donaus delta havde vi også et ophold i Transsylvanien. Transsylvanien betyder ”hinsides skoven”, og er et område i Rumænien som afgrænses af bjergkæden Karpaterne.

Der lever flere mindretal i Rumænien, herunder indbyggere med ungarsk baggrund. Det mærkede vi særligt, da vi kom til Transsylvanien, idet alle vejskilte her bar både rumænske og ungarske bynavne. Vores lokale guide i Transsylvanien gjorde også sit bedste for at fortælle os om Transsylvaniens historie ud over sit dybtgående kendskab til bjørnene i området.


[Brun bjørn i Transsylvanien, 19-5-2019, Foto taget fra bjørneskjul]

I Transsylvanien var det de brune bjørne, der var målet. Vi fik afprøvet 3 forskellige bjørneskjul i skovklædt og bjergrigt terræn på forskellige tidspunkter og dermed forskellige lysforhold. Kørslen dertil krævede i sig selv noget særligt både af guiden og køretøjet. Det sidste stykke gik vi op til skjulene. Undervejs så vi bjørnespor, så der var ikke tvivl om at de var i nærheden.

I de 3 forskellige skjul fik vi i alt set 12 forskellige bjørne af samme race – brun karpaterbjørn. Skjulene var isolerede – ikke af hensyn til os, men af hensyn til bjørnene, så lugten af mennesker kunne minimeres.

Der var både unge og voksne bjørne af begge køn. Flere af hunbjørnene havde unger, som de havde gemt i skoven, for at undgå at de blev fundet af hanbjørne. Vi var der på et tidspunkt, hvor bjørnene normalt parrede sig. Derfor fik vi også set en af de store hanbjørne, som holdt øje med en hunbjørn og fulgte hvert et skridt hun tog, så der ikke var andre, der kunne komme hende nær.


[Landskabsbillede over en del af nationalpark bjergmassiv Măcin, 14-05-2019.]


[Rødvinget braksvale (Glareola pratincola); Sortehavets kystområde nær byen Constanța, 11-05-2019. Foto blev taget håndholdt under langsom tilnærmelse til objektet.]


[Biæder (Merops apiaster); nationalpark bjergmassiv Măcin i kommune Dobruja, 13-05-2019. Foto blev taget nær biæder koloni fra mobil pop-up fotoskjul.]


[Nattergal (Luscinia luscinia); nationalpark bjergmassiv Măcin i kommune Dobruja, 13-05-2019. Foto blev taget fra stationært fotoskjul ved drikke/bade opstilling for fuglene.]


[Purpurhejre over sivene; aftens stemningsbillede fra Donau-deltaet, 15-05-2019. Foto blev taget fra en specielt bygget fotobåd.]


[Bjarne i liggeskjul. Sortehavets kystområde nær byen Constanța. 12-5-2019]

Hele turen fungerede i øvrigt upåklageligt, både når det gælder indkvartering og forplejning. Vi bemærkede ikke mindst, at der var en tradition for rigtig gode supper og lokalt produceret meget billig vin.

Hvis du gerne vil læse endnu mere om Donaus delta, kan du også læse Carsten Holmbo Jensens artikel i NFD magasin nr. 89, august 2018 side 45.

Læs mere
Pernillesø og Rusland

26-08-2019

Tekst: Carsten Siems
Foto: Carsten Siems og Ib Fagerlund

 

På en af årets rigtigt varme dage, søndag 25/8, var der kaldt til tur allerøverst i Nordsjælland.

Og selv med to afbud var vi 16 fotografer, der ville se om nogle af de spændende insekter/edderkopper var hjemme.
Og det var de – alle tre, og flere til.

Ved Pernillesøen stod den først og fremmest på de svirrende Efterårsmosaik-guldsmede, men inden vi nåede det, fandt vi de første spændende Hvepseedderkopper, der kun har været i Danmark i 25 år.

Vi brugte næsten 2 timer ved søen og på engen, og der var også andre spændende smådyr.


Efter frokost i skyggen kørte vi til ”Rusland” ved Tegners Museum syd for Dronningmølle.
Der var nærmest trafikkaos og derfor lidt svært at parkere.


Vi skulle heldigvis udenfor parken – Biulvene (gravehvepse) har nemlig flyttet sig . Klogt nok, for der, hvor de boede tidligere, går der for mange mennesker nu.
Vi var lige ankommet til sandvejen, hvor vi skulle fotografere dem, og med det samme var der en biulv, der fløj med en bedøvet bi. Jeg var heldig at nå at fokusere ordentligt fra den rigtige vinkel, inden den landede og krøb ned i sin gang, hvor den bedøvede bi skal tjene som føde for biulvens larve.

Biulvene har specialiseret sig i honningbier, og hver larve skal spise mellem 1 og 5 bier (der er nogen uenighed i litteraturen….)
En fin tur på en lidt rigeligt varm dag, men vi holdt ud i over 5 timer.

Læs mere