Turen til Store Bøgeskov og Gyrstinge sø
Skrevet den: 04-05-2022Turens primære formål var den Rødlige perlemorsommerfugl, der er en sommerfugl i takvingefamilien (Boloria euphrosyne). Den flyver kun i en generation, fra slut april til og med juni. En meget sjælden anden generation er set sidst i juli og først i august.
Æggene lægges på solbeskinnede violer, og helst på en sydvendt skråning. Violerne skal helst stå på bar jord. Der er stor sammenhæng mellem sol eksponering af violerne og artens overlevelsesevne, derfor er det vigtigt, at vegetationen holdes nede hvert år, så ikke området vokser til! Vokser et område til vil sommerfuglen forsvinde fra området og uddø her. Derfor er det selvfølgeligt vigtigt at man passer på, når disse lokalisationer besøges, og at man undgår at trampe på violerne!
Den er blevet sjælden i Danmark, og findes således kun i Store Bøgeskov ved Ringsted og på små lokalisationer på Lolland og Falster. Den er desværre i overhængende fare for at uddø generelt i Danmark.
Vi mødtes 8 mænd og kvinder fra NFD, ved den primære parkering d. 4. maj kl 9.15 i udkanten af Store Bøgeskov, herefter kørte vi lidt længere ind i skoven, hvor vi parkerede.
Allerede ude for bilen blev kameraet hurtigt hentet frem, og humlefluer samt andet småkravl blev lystigt fotograferet.
Derefter skulle vi hen til den lysning, hvor den Rødlige perlemorsommerfugl oftest ses. Jeg kunne desværre ikke helt se, hvor vi skulle dreje fra, og derfor endte vi nede ved Gyrstinge sø og Kilden ( der i gamle dage ansås som hellig og helbredende ), der springer op ad jorden til ca 1 meters højde. Vi skulle derhen alligevel, nu blev rækkefølgen bare vendt på hovedet 🙂 Her blev der fotograferet skovsyre, Nældesommerfugle og forskellige blomster. Der var også tid til en lille pause og picnic.
Efter lidt tid i området, fandt jeg den lysning på Google map, hvor vi kunne forvente at se den smukke sommerfugl. Turen ville jo blive lidt tam, hvis ikke vi så sommerfuglen, så jeg lovede at vi ville se den, når vi kom frem. Lidt nervepirrende entreede vi lysningen, og herefter gik der kun et minuts tid, så fandt jeg første eksemplar, puha dagen var reddet. Måske var det kun den ene vi så?
Ihverfald var der ikke en stor sværm af Rødlig perlesommerfugle (måske pga køligt forår og at det er lidt tidligt på sæsonen), men et meget fotogent og velvilligt insekt, der gerne lod sig portrættere.
Vi blev i området ca 1,5 timer, hvor der blev set og fotograferet Grøn frø, et markfirben, nogle skovfirben, samt en snog. Der stod desuden flotte eksemplarer af både gule, blå og hvide anemoner.
Efter lidt mere picnic, snak og fotografering var kl. blevet 14.00 og turen var fuldendt, vi havde fået set, og fotograferet det vi var kommet efter.
Som altid en stor fornøjelse at komme ud i naturen, og nørde lidt sammen med andre naturfotografer 🙂
Tak for en god og givende dag i naturen
Bedste fotohilsner
Susan Müller-Elmau og Johnny Bengtsson