Vandrefalke ved Stevns

Sommervejret, vandrefalkene og det gode humør var med os på NFD’s vandrefalketur til Mandehoved på Stevns klint søndag eftermiddag d. 6. juni 2020. 12 NFD’er mødte op med kameraer, komfortable stole, tålmodighed og med store forventninger om at se klodens hurtigste væsen.

Den første vandrefalk var slet ikke en vandrefalk, men en tårnfalk, som havde fanget et firben.

Vi forventede at både se og høre de voksne vandrefalke i området. Det holdt også stik, men de kom ikke så tæt på, som man kunne ønske sig. Billederne af vandrefalken blev derfor oftest langskud.

Katja havde udforsket området i ugerne forinden og kunne udpege stedet, hvor man kunne se to snart flyvefærdige unger, hvis man turde satse liv og lemmer.

Der er frit fald ned herfra, og man vil næppe overleve faldet. Det må frarådes at gå ud på den ret stejle afsats – især, hvis det blæser, er vådt, man ikke har skridsikkert fodtøj eller man ikke er sikker på fødderne.

De dumdristige fik dog mulighed for at se ungerne på redepladsen og en sjælden gang de voksne bringe bytte til ungerne.

Afstanden er mere end 100 meter, så vi forstyrrede ikke falkene, men til gengæld kunne det være svært at få god billedekvalitet, når ungerne, som stadig har lidt dun tilbage, trænede deres vinger.

Der var også mulighed for at se de voksne flyve bytte til reden fra den nordlige ende af området, men her er afstanden lidt over 200 meter.

Til gengæld er den nordlige plads langt mere sikker. Der er en fin udsigt til området fra den nordlige plads.

Udsigten skæmmes af udskibningsbroen fra det nærliggende kridtbrud. I det fjerne kan man Stevns fyr gennem varmedis og anden uklarhed.

Der er 4 vandrefalkepar langs Stevns klint, hvor et par holder til i nærheden af fyret. Vandrefalken kan ikke byggge rede selv, men er afhængig af en højt beliggende afsats eller anden platform, der kan bruges som rede. Der er sat redekasser op flere steder i landet på høje bygninger, men det er mere charmerende at se dem i naturlige omgivelser. Vandrefalken var indtil 2002 helt forsvundet som ynglefugl i Danmark, men i 2002 genindvandrede den på den nærliggende Møns klint. Siden er bestanden steget støt og sidste år (2020) fik de mindst 17 ynglepar i Danmark  mindst 41 unger på vingerne.

Ungerne på Stevns klint vil forlade reden omkring en uge efter vores besøg, hvorefter man med lidt tålmodighed og held kan opleve de tillidsfulde unge falke på Stevns klint uden at risikere liv og lemmer på farlige afsatser. Denne smukke, unge falk landede mindre end ti meter fra os for få år siden.

Turlederen beklager, at han kiksede det egentlige gruppefoto. Det er ikke nemt at styre et kamera.

Tekst og foto: Bjarne Hansen

De seneste nyheder

Rusland og Hellebæk den 14. august

16-08-2022

Søndagens tur var til to lokationer – startende med ”Rusland” ved Tegners Museum syd for Dron...

Læs mere
Ganløse Ore – Blærerod og andet macro, 7. august 2022

10-08-2022

Tekst: Ole Laursen Billeder: Preben Kobberø og Ole Laursen Dejligt at 9 NFD fotografer tropper op s...

Læs mere
Danstrup Hegn 27/7

28-07-2022

Den 27. juli 2022, var vi 7 friske NFDére, der trodsede det dårlige vejr i Danstrup Hegn. Sommerfu...

Læs mere
Arrenæs 17. juli

20-07-2022

Solen dukkede op lidt tidligere end vejrudsigten havde lovet, så alt var som det skulle være kl. 9...

Læs mere
NFD sommertræf 2022 – Klosterheden

29-06-2022

Efter den ufrivillige pause i 2021, glædede vi os til at kunne genoptage traditionen med mindet om ...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre nyheder

NFD Øst – Oprette kobjælder i Rusland

06-05-2021

Fredag 23. april mødtes 8 medlemmer i Rusland (altså syd for Dronningmølle i Nordsjælland)

Fredagen var valgt lidt uretfærdigt overfor evt. interesserede medlemmer med arbejde – men som mange af jer nok har oplevet det seneste år, så er der trængsel i weekenderne på populære steder.
I Rusland parkerer man ved Tegners Museum – altså hvis man kan finde en plads. Der er fyldt langt ned af tilkørselsvejen.
Målet for turen var ligesom nogle af turene i Jylland at fotografere de oprette kobjælder, som i Danmark er temmelig sjælden. De vokser på den anden side af skulpturparken. Området har tidligere været græsset af, hvilket sørgede for, at kobjælderne kom op i lyset og ikke blev under det lange visne græs.

I år havde man valgt at brænde området af!! Jeg blev helt bekymret, da jeg checkede det nogle dage før turen, hvor jeg heldigvis mødte en mand fra Naturstyrelsen, der fortalte, at det gik godt for planterne!

Vi brugte halvanden time med blomsterne i det fine vejr og gik så tur i området. Vi så bl.a. tårnfalk og rød glente – og sluttede med lidt snak over medbragt kaffe og mad.

Tekst og foto: Carsten Siems

Læs mere
Opretstående Kobjælder ved Ulbjerg Klint med NFD-Midt

02-05-2021

Søndag den 18. april – en dejlig forårsdag med solskin og ikke for meget vind, drog seks medlemmer af NFD-Midt til Ulbjerg Klint, der ligger ved Lovns Bredning – en del af Limfjorden, for at se efter Opretstående Kobjælder – Anemone Pulsatilla. De stod i fuldt flor både i den lille naturlige gryde på bakken, og på markerne ved siden af.

Der var virkelig nok til alle.

Derefter gik vi rundt langs markerne, så på et blotlagt skred, hvor Else viste os nogle over 500 år gamle plovfurer i det blotlagte profil.

Slutteligt gik vi langs kyststrækningen langs klintens fod tilbage til P-pladsen, hvor vi nød det gode vejr og lidt medbragt kaffe.

Tekst og foto: Bente Fyrstenberg Nedergaard og Amdi Hvalsø Nedergaard

Læs mere
Med NFD Nord til Stinesminde

28-04-2021

Søndag den 18. april var NFD Nord samlet for første gang i meget lang tid. Turen gik til Stinesminde ved Hobro og dagens program var Blå Anemoner samt en tur til Skarvkolonien.

For de 17 fremmødte startede dagen med fælles morgenbrød samt afspritning udvortes og indvortes.

De blå anemone blev fundet på en meget stejl skrænt, men det lykkedes for de fleste at finde fodfæste og kun et enkelt objektiv tog den lange vej ned ad skrænten i skovbunden. Heldigvis gik det ikke i stykker.

Efter den udfordrende tur på skrænten gik turen retur til bilerne. På samme vej, som vi kom ind så vi indtil flere blå anemoner stå i vejkanten. Hvorfor vi ikke havde set dem på vejen ud kan ikke forklares, men det kunne for de fleste have sparet den strabadserende tur op ad skrænten.

Turen gik herefter til Skarvkolonien, som blev set på behørig afstand mens citronsommerfugle og en enkelt nældesommerfugl viste sig.

Sommerfuglen i sin lyse forårsform
Læs mere