Yellowstone NP om efteråret

Tidligere bragt i medlemsmagasinet nr. 87. Her bringes artiklen i revideret udgave.

Tekst og Foto: Carsten Siems.

I USA er der mange fantastiske nationalparker – og verdens ældste er Yellowstone, der ligger i Wyoming – og lidt i Montana og Idaho i det nordvestlige USA. Den er lidt udenfor alfarvej, i hvert fald hvis man vil flyve ”direkte” og undgå indenrigsfly i USA.

Icelandair flyver til Denver og Seattle – SAS og Norwegian flyver til San Francisco, som jeg valgte, skønt der er 1700 km til nationalparken. Der er jo også andet at se i USA J. Kører man derfra, bør man lægge vejen forbi både Yosemite NP og Bryce NP.

Det er nemt at køre i USA – store gode veje og fine relativt billige lejebiler med automatgear! Er der et sted, der indbyder til roadtrip, så er det USA. Det er nemt at finde overnatninger – det vrimler med moteller, så man kan undre sig over, hvordan de alle sammen kan leve af det. Det gælder desværre ikke for Yellowstone, der selvfølgelig er et stort øde naturområde – på størrelse med Sjælland, Lolland og Falster tilsammen, så det er ikke lige ”klaret” på én dag. Mindst to – jeg brugte to hele dage og to halve. Husk at tage mad og drikke med i bilen.

I højsæsonen skal man være i meget god tid for at få dyre overnatninger inde i nationalparken. De billigste steder lukker tidligt, fordi de ikke er opvarmede, men nogle campingpladser har åbent. Man kan overnatte udenfor parken og får selvfølgelig så noget mere kørsel. Jeg valgte Thayne vest for parken, Cody øst for og så Cooke City Silver Gate (!) lige før den nordøstlige indgang.

Yellowstone og de andre nationalparker er ikke ”indhegnede” – dyrelivet kan færdes helt frit, men adgangen for mennesker er kontrolleret. Der er 5 veje ind og ud – og det koster 30$ for en bil (gælder en uge). Vil man besøge mere end to parker på sin tur, bør man købe årskortet ”America the beautiful” til 80 $.

Yellowstone er stort set et kæmpe vulkankrater, der gennemsnitligt ligger i godt 2000 meters højde og er en del af bjergkæden Rocky Mountains. Derfor er højsæsonen kort – fra midt juni til slut august. For 5 år siden var jeg der i juli, men denne gang valgte jeg slut september og håbede på lidt sne. Det var der også i de højere liggende dele.

Udover den berømte geyser ”Old Faithfull”, der springer med ca. 90 minutters mellemrum, så ryger og damper det allevegne – noget af det lugter ikke ret godt…..
De fleste af disse steder er der lavet gangbroer, så man kan komme ud i det ustabile område uden fare, men ellers gælder det om at holde øje, når man kører rundt. Holder der pludselig flere biler, kan man godt regne med, at der er spottet noget wildlife. Som altid er det bedst morgen og aften, og da kører man næsten alene. Første dag kørte jeg hen ad aften mod Cody øst for parken.

Man kører gennem et 2600m højt pas – med næsten en ½ meter sne (dog ikke på vejen) – og et stykke efter det var jeg den eneste, der fotograferede en grizzlybjørn, der stak hovedet op og gik over vejen og videre. Ulempen var så, at der næsten intet lys var.

Bisonokserne var jo engang tæt på udryddelse – hjulpet godt på vej af ”helten” fra Cody, Buffalo Bill. Men de har det godt i Yellowstone – der er store flokke. Flest i Lamar Valley mod nord – mit foretrukne sted.

Jeg var her også 5 gange, da jeg måtte igennem for at komme til og fra mit opholdssted ”Big MooseResort” udenfor Cooke City. En smuk dal, der udover bisonokserne også bød på coyote (prærieulv) og pronghornantiloper, der er USA’s hurtigste dyr. Også en sortbjørn viste sig, men billedet var ikke skarpt – jeg fik dog revanche senere.

Som I forhåbentlig kan se på billederne, så kan en tur til Yellowstone stærkt anbefales – det behøver ikke blive så dyrt. Fly 4000, Bil 2500, overnatning 500 pr. nat.

De fleste billeder er taget med Sony A99 med Tamron 150-600mm.

 

Redigeret af: Carsten Holmbo Jensen

De seneste nyheder

Makroaften i NFD Øst

23-01-2024

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Ole Laursen, Kim Pilegaard og Jens Erik   Årets første med...

Læs mere
Videoaften med David Buchmann

25-11-2023

I torsdags d. 23/11 var der Videoaften med David Buchmann i NFD Øst. Det var et strålende foredrag...

Læs mere
Vinderne af årskonkurrencen 2023

29-10-2023

Vinderne af årskonkurrencen 2023 blev afsløret på årsmødet 27 – 29 oktober. Du kan se all...

Læs mere
NFD deltog på KANT Festival i Thisted d. 6 – 8 oktober 2023

13-10-2023

NFD var godt repræsenteret på årets KANT festival ”På kanten af Danmark”, idet NFD’erne An...

Læs mere
Godt brølet

26-09-2023

Tekst: Jens Erik Holmsgaard Fotos: Steffen Halkjær, Benedicte Wieberg, Jette Bjerregaard og Jens Er...

Læs mere

Flere nyheder

Seneste magasin

Her finder du seneste udgave af vores magasin

medlemsblad Download og læs medlemsblad

OBS: Magasinet kræver medlemskab. Læs mere her

Læs andre artikler

NFD medlem med fornem andenplads i National Geografic´s fotokonkurrence.

11-12-2018

NFD medlem Jonas Beyer Petersen fik en fornem andenplads i kategorien Wildlife i National Geografic´s fotokonkurrence.

Jonas fortæller: Et par miles fra Qaanaaq (Thule) i Grønland, var jeg på en vandretur på jagt efter moskusokser, og var så heldig at kom tæt på en gruppe af dem. Okserne løber på en bjergskråning i dyb sne, der eksploderede under dem – et fantastisk syn. Jeg var heldig nok til at være på det rigtige sted for at observere hvordan de boltrede sig, og så havde jeg den utrolige oplevelse at observere dem tæt på i cirka en time. Jeg elsker at fotografere moskusokser i det vinterlige landskab. Dette billede viser deres skønhed og deres magt – i sneen som de boltrer sig i otte måneder af året.

Tillykke til Jonas med den flotte præstation.

Læs mere
NFD-weekend i Ulvezonen

31-10-2018

Tekst: Jens Erik Holmsgaard.

Igen i år havde Knud Lund Kristensen, NFD Vest, inviteret til weekend ved Stråsø Plantage den 26. – 28. oktober, med base i Lystbækgårdshelter, øst for Ulfborg. Vi mødtes syv NFD’ere fredag eftermiddag ved shelteren.

Shelteren, der må betegnes som en luksus-shelter, ligger i hjørnet af et hedeområde, lavt i terrænet beskytter af indlandsklitter og et lille skovstykke. Det var lykkedes for Knud at formå Naturstyrelsen til at åbne den nærved liggende flotte toilet- og badebygning, selvom vi egentlig befandt os uden for sommersæsonen.

Fredag eftermiddag og lørdag morgen var vejret noget skummelt med blæst og byger. Derefter klarede det op, og Vestjylland viste sig fra sin smukkeste side med høj himmel, solskin og drivende skyer. Det var den smukkeste stjerneklare nat lørdag/søndag med nattefrost. Stjernehimlen er virkelig flot langt fra al lysforurening.

Vi var tre,der havde medbragt fotoskjul af forskellige modeller. Vi var i centrum af Ulvezonen, og som naturfotograf lever man jo med håbet …

Knud stod for guidede ture, både til fods og med bil. Desuden havde Knud gode forslag til, hvor det forhåbentligt var lønsomt at opstille skjulene, i håbet om, at få billeder af ulve. Fotoskjul-seancerne koncentrerede sig om fra en times tid før solopgang til 1½ time efter. Desuden var der længere vandreture i terrænet, i mindre grupper og i samlet flok.

Lørdag, mellem brunch og aftensmad havde vi en meget flot gåtur langs Lilleåens sydside og ind i Plantagen, via det højeste punkt i området, Lærkehøj. På toppen står et højt udsigtstårn, hvorfra der er en fantastisk udsigt over plantagen, ådalen og områderne uden for; bl.a. Vind Hede.

Allerede før solopgang genlød hele området af sangsvanernes kalden og snakken. Der er i det hele taget noget nordskandinavisk over området. God plads, højt til himlen, nåletræer og hede foruden ravnenes Krååk-krååk, der høres fra nær og fjern. Fra bilerne så vi en gruppe ravne, der svævede over nogle buske nær vejen. Da vi stoppede for at undersøge sagen, lettede en flok på 30 ravne. Et usædvanligt og imponerende syn. Det viste sig, at ravnene havde samlet sig ved et kadaver af en kronhjortekalv. Knud kontaktede de lokale ulve-entusiaster, så der kunne indsamles prøver til DNA-analyse. Det kunne jo være ulvene, der havde nedlagt hjortekalven.

Jeg må hellere røbe, at vi ikke fik nogle billeder af ulven. Knud så dog et glimt af ryggen af en ulv – på lang afstand. Desuden fandt vi friske ulvespor. Fra skjulene fik vi dog fine billeder af både kronhjorte og rådyr m.m.

Knud fungerede som ”Praktiske Gris” på hele arrangementet og havde også arrangeret alle måltider med dessert, kaffe og kage m.m.

Weekenden var i det hele taget meget vellykket og hyggelig, og Knud planlægger at gentage succesen til næste år, sidste weekend i oktober. Hold godt øje med Kalenderen på Hjemmesiden. Det kan stærkt anbefales at deltage i denne spændende og anderledes weekendtur. Til trods for uanede mængder af frisk luft, lugtede vi mere røgede end spegede, da vi drog hjem søndag efter frokost.

En stor tak til Knud for en fantastisk weekend.


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jan Munkholm


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard: “Der er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det”. Vinni sidder forrest i sit bag-hide og Carl Ammitzbo i midten i sit hjemmelavede skjul. Dome hide i baggrunden er Jens Erik’s.


Foto: Carl Ammitzbo


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Jens Erik Holmsgaard


Foto: Vinni Bruhn


Foto: Vinni Bruhn

Redigeret den 31102018/Carsten Holmbo Jensen

 

Læs mere